TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Nova otkrića o Nazca linijama

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Brojni piktogrami u Peruanskoj pustinji ne prestaju zbunjivati znanstvenike i javnost kako zbog svoje izrade tako zbog svoje namjene. Zahvaljujući najnovijem znanstvenom istraživanju, linije iz Nazce postaju još intrigantnije.

Dr. Nicholas Saunders s Odjela za Arheologiju i Antropologiju Sveučilišta u Bristolu i prof. Clive Ruggles sa Sveučilišta u Leicesteru su nedavno objavili znanstveni rad o Nazca linijama koji baca potpuno drugačije svjetlo na piktograme koji prekrivaju veliki dio pustinje južnog Perua. Ova dva znanstvenika su prepješačili 1500 kilometara pretražujući i najslabije vidljive ostatke piktograma i geoglifa iz Nazce kako bi ih detaljno kartografirali i otkrili njihove tajne.

Do sada se smatralo kako su linije iz Nazce nastale između 100., godine prije nove ere i 700., godine nove ere, no zapravo se ne zna kako je moguće da su piktogrami ostali odlično očuvani unatoč snažnoj eroziji koju uzrokuje vjetar.

Misterij koji očarava

Do sada su se Nazca linijama bavile brojne znanstvene ekipe i istraživači paranormalnog. Iako su geoglifi iz doline Nazca otkriveni još 20 godina XX vijeka, nitko nije ponudio održivu teoriju o njihovoj svrsi i simbolici. Javnosti je najvjerojatnije najpoznatiji rad Ericha Von Danikena koji se u svojim brojnim knjigama dotakao Nazca linija, vjerujući kako su one napravljene s namjerom komunikacije točnije poziva vanzemaljcima koji su u prošlosti naočigled ljudi kružili oko planete. Bez obzira sviđa li se vama ova teorija ili ne, ne možemo ne primijetiti kako su Nazca linije uglavnom vidljive iz traka, osim onih geoglifa koji su napravljeni na obroncima planina oko doline Nazca.

Najbolje viđeni piktogrami i teraglifi u dolini Nazca.

Najbolje viđeni piktogrami u dolini Nazca.

Ova činjenica dodatno produbljava misteriju, jer s pravom pitamo kako je primitivni narod Nazca mogao koordinirati pravljenjem perfektnih geoglifa, od kojih su neki veličine desetaka kilometara, bez nadgledanja iz zraka. Drugo što znanstvenike čudi su komplicirane forme mreže, crta, spirala i piktograma koje samo na prvi pogled izgledaju površno i nasumično izrađene, no u zbilji tvore kompleksnu i zaokruženu cjelinu.

Saunders i Ruggles su u zajedničkom pothvatu odlučili uraditi ono što nitko prije njih nije pokušao. Naime, ova dva uporna istraživača su smatrala kako je vrijeme načelo veliki dio geoglifa, te su odlučili dolinu Nazca prijeći pješice kako bi otkrili ostatke koje se više ne mogu vidjeti iz zraka zbog toga što ih je vjetar zameo. Nakon što su otkrili nekoliko slojeva različitih mreža, labirinata i crta koje su ostale skrivene pod zapusima vjetra, Saunders i Ruggles su uz pomoć GPS-a karografirali sve geoglife u Nazci te su na takav način dobili najbolji i najdetaljniji prikaz.

Jedan od najbolje očuvanih teraglifa je kolibri.

Jedan od najbolje očuvanih piktograma je kolibri.

Najviše su ostali začuđeni kompleksnim dizajnom nalik labirintu koji se proteže cijelom dolinom Nazca. Iako je ova struktura nevidljiva običnom oku, ona se može otkriti uz pomoć osjetljivih kamera. Labirint je u centralnom dijelu spiralnog oblika i promjera od 4,4 kilometra.

Naknadnim izučavanjem, britanski tandem je otkrio kako je većina geoglifa ostala u odličnom stanju jer je domaći živalj milenijima prolazio složenim figurama u nekoj vrsti hodočašća, zbog čega su duž teraglifa ostali brojni ostaci terakote i grnčarije iz različitih perioda. Hodočasnici su dolazili sa svih strana, no centar njihova hodočašća se nalazio u mjestu Cahuachi, koje se nalazi neposredno pored doline Nazca.

Uz piktogram pauka, možemo vidjeti razne dugačke i pravokutne teraglife.

Uz piktogram pauka, možemo vidjeti razne, uglavnom pravocrtne, geoglife.

Dr. Saunders je izjavio slijedeće za Phys Org:

„Labirint i dobro prohodne staze unutar pustinje su služile u potpuno funkcionalne svrhe, no one su u potpunosti drugačije od ravnih crta koje stvaraju piktograme i mrežu u dolini Nazca. Čini se da su ovi prvi imali funkcionalnu, spiritualnu i obrednu ulogu te su se u njima odvijale ceremonijalne procesije, dok su drugi imali isključivo spiritualnu i obrednu ulogu.“

Ova znanstvena studija je objavljena u zadnjem broju žurnala Antiquity pod nazivom „Desert labyrinth: lines, landscapes and meaning at Nazca, Peru.