SVIJET POD LUPOM

Snimljen čudnovati objekt u Kuiperovom pojasu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici već godinama prate čudnovati objekt nalik pješčanom satu u Kuiperovom pojasu. Njegovo znanstveno ime je 2001QG298, no još više začuđuje način kako se kreće oko Sunca.

Prema opservacijama astronoma iz Kraljevskog Sveučilišta u Belfastu 2001QG298 se kreće kroz svemir kao kakav pravilan propeler s nagibom od 90 stupnjeva na svoju ekliptičnu ravan.

Kuiperov pojas je sačinjen od brojnih kamenih i ledenih gromada različite veličine i mase, i nalazi se iza orbite Neptuna, za sada se smatra da je ovaj pojas nastao tijekom raspada prvotnih planeta u solarnom sustavu. 2001QG298 se najvjerojatnije spojio iz dva neovisna tijela koja su se s vremenom slijepila jedan za drugoga.

Znanstvenici godinama prate neobičan binarni objekt u Kuiperovom pojasu.

Znanstvenici godinama prate neobičan binarni objekt u Kuiperovom pojasu.

Dr. Pedro Lacerda iz tima Europskog Planetarnog Znanstvenog Kongresa iz Nantesa u Francuskoj je izjavio sljedeće za web tiskovinu Daily Galaxy:

„Zamislite da je netko slijepio dva jaja, spajajući samo njihove vrhove, to je otprilike oblik 2001QG298. Pomalo nalikuje na pješčani sat.”

Čudnovati oblik ovog objekta su otkrili dr. Scott Sheppard i prof. David Jewitt 2004., godine. Oni su također primijetili da se sjaj 2001QG298 periodično utrostučuje svakih sedam sati.

„Objekt je toliko daleko od nas da mi ne možemo shvatiti kako je točno dobio svoj sadašnji oblik. No njegovo periodično pojačavanje i smanjivanje sjaja otkriva kako se okreće dok kruži oko Sunca. Ponekad se čini kako je 2001QG298 jako slabog sjaja jer jedna polovica objekta zasjeni drugu polovicu objekta, tada reflektira puno manje sunčeve svjetlosti, no kada su obje polovice objekta okrenute ka Suncu tada mi možemo primijetiti čudnovati oblik pješčanog sata. S obzirom da je tada reflektirajuća površina puno veća, mi također primjećujemo i veći sjaj,“ rekao je Lacerda.

Kuiperov pojas mjesto u kojemu se skrivaju mnogi neobični binarni objekti poput 2001QG298.

Kuiperov pojas mjesto u kojemu se skrivaju mnogi neobični binarni objekti poput 2001QG298.

U zaključcima najnovije Lacerdine studije saznajemo kako je rotacija 2001QG298 gotovo perpendikularna na orbitalnu ravan, točnije da se objekt rotira kao propeler zrakoplova, također je otkriveno da je objekt promijenio način povećanja i smanjenja sjaja.

2001QG298 snimljen u različitim položajima za vrijeme svoje rotacije kroz svemir.

2001QG298 snimljen u različitim položajima za vrijeme svoje rotacije kroz svemir.

Znanstvenici vjeruju kako ovakvih spojenih objekata u Kuiperovom pojasu ima još više, te kako oni ne predstavljaju nikakvu rijetkost. Od 2004., astronomi su uspjeli pronaći još 34 binarna objekta u ovome pojasu, no svi drugi binarni objekti se rotiraju puno polakše što otkrivaju njihove sporije promjene amplitude sjaja. Po znanstvenim izračunima čak 10% objekata unutar Kupirevog pojasa su binarne prirode.

„Začuđeni smo načinom na koji se 2001QG298 kreće i rotira, no osim ovog objekta poznat nam je i veliki asteroid Trojanac pod nazivom 624 Hektor čija je rotacija gotovo 90 stupnjeva u odnosu na njegovu orbitalnu ravan,“ rekao je Lacerda.

Lacerda smatra kako je najvjerojatnije 25% objekata u Kuiperovom pojasu binarnog sastava te da je njihovo neobično kretanje uvjetovano spajanjem.

„U slučaju da otkrijemo kako većina binarnih objekata ima sličan nagib s obzirom na orbitalnu ravan, tada bismo mogli saznati kako su se ovi objekti formirali,“ izjavio je Lacerda.