PONERIZACIJA DRUŠTVA

Opasnosti dijagnostičke radiologije

Autor: Katarina Pejčinović

Matrix World

Rezultati novih istraživanja pokazuju da čak i doze zračenja niže od onih potrebnih za rentgenske snimke i CT uzrokuju rak. Korištenje zračenja u medicinske svrhe je  mač s dvije oštrice o kojemu javnost zna jako malo.

Iako se različitim metodama koje uključuju upotrebu radijacije  mogu otkriti razni skriveni problemi, od lomova kostiju i plućnih lezija do srčanih mana i tumora i iako se  se može koristiti u tretiranju i liječenju pojedinih vrsta raka, takvo zračenje ima i ozbiljne mane: mogućnost da ošteti DNK i da naknadno, desecima godina poslije uzrokuje pojavu karcinoma. Vjeruje se da samo CT skenovi, koji zrače od 100 do 500 puta više od običnog RTG snimka uzrokuju 1.5 % od svih vrsta raka u SAD-u.

Priznavanje ove opasnosti i porast u upotrebi radioloških pretraga su potaknuli mnoge stručnjake, uključujući i poneke radiologe, na oprezno razmatranje o stvarnoj potrebi testova koji uključuju zračenje.

Svi smo mi izloženi određenoj količini pozadinskog zračenja – oko 3 milisieverta godišnje od kozmičkih zraka, radona i zemljinih radioaktivnih elemenata. Prema časopisu Harvard Health Letter je do 1980. godine, korištenjem različitih novih izvora zračenja kao što su televizije, kompjuteri, detektori dima i sigurnosni skeneri nu zračnim lukama,  izloženost radijaciji  povećana za 0.5 milisieverta godišnje.

Međutim, sada količina zračenja korištena u medicinske svrhe  na već postojeću količinu dodaje 3 milisieverta godišnje.

U istraživanju provedenom na Sveučilištu Oxford otkrivena je statistički značajna veza između rizika od dječije leukemije i gama zračenja kojem smo svi izloženi u našem prirodnom okruženju.

Medicina koristi različite tehnologije s kojima nas zrači: rentgenske snimke, fMRI i različita onkološka zračenja.

Medicina koristi različite tehnologije s kojima nas zrači: rentgenske snimke, fMRI i onkološka zračenja.

Time je pružen dokaz protiv tvrdnji medicinskih autoriteta koji inzistiraju na tome da niske doze zračenja  korištene pri  rendgenskim snimkama i  kompjuterskoj tomografiji nemaju posljedica za ljudsko zdravlje a kritičari medicinskih slikovnih pretraga dobivaju na vjerodostojnosti.

Izlaganje gama zrakama iz prirodnih izvora u okolišu se nažalost ne može lako izbjeći ili promijeniti, ali nas ovo istraživanje dodatno uvjerava u postojanje povećanog rizika za rak korisštenjem takvih medicinskih dijagnostičkih pretraga.

“Ovo je vrlo važna studija koja pokazujekako svake godine korištenjem dijagnostičkih snimanja nanosimo štetu milijunima pacijenata”, komentirao je dr. Ian Martin. “Niske doze zračenja koji se koriste kao mjerilo u ovoj studiji su niže od onih korištenih pri samo jednom rendgenskom snimku “, dodao je.

Smjernice o izloženosti niskim dozama zračenja se uglavnom temelje na procijenjenim rizicima iz modela koji koriste podatke o preživjelim žrtvama  atomske bombe u Japanu, gdje je izloženost radijaciji bila kraća ali mnogo veća. Rezultat toga je dugogodišnja nesigurnost o projekcijama tih rizika na niske doze zračenja. Zbog toga je dugo bilo teško procijeniti vrijednosti rizika niske doze zračenja izvan područja poznatih vrijednosti.

Rezultati ovog istraživanja proturječe ideji nepostojanja štetnog učinka radijacije u tim vrlo niskim dozama i stopama doziranja.

U istraživanju  objavljenom 2009 godine u časopisu “International  Journal  of Occupational Medicine and Environmental Health” utvrđeno je da izloženost niskim dozama ionizirajućeg zračenja povećava rizik od kardiovaskularne smrti.

Većina bolesnika nijenimalo svijesna o opasnostima od ionizirajućeg zračenja uzrokovanih medicinskim dijagnostičkim snimanjem. Štoviše, mnogi  liječnici ne znaju  da je jedno CT skeniranje jednako nekoliko stotina rendgenskih snimaka.

Vrlo malo žena koje se podvrgavaju mamografiji shvaća da zračenje mamografa zapravo uzrokuje rak izlaganjem srca i tkiva dojke opasnim ionizirajućim zrakama koje  izravno uzrokuje oštećenje DNK.

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu, zajedno s kolegama iz Američkog nacionalnog instituta za rak, Sveučilišta u Manchesteru i Agencije za zaštitu zdravlja, objavili su svoja otkrića u časopisu “Leukemija”.

Kontrolna studija slučaja, temeljena na nekoliko desetaka tisuća zapisa iz Nacionalnog registra za rak u Velikoj Britaniji, je najveća takva studija ikada provedena o vezi između raka u djetinjstvu i razinama prirodnog pozadinskog zračenja.

Bilo je potrebno istraživanje ove veličine da bi se mogao s pouzdanjem utvrditi mali učinak pozadinskog zračenja na razvijanje dječije leukemije.

“Utvrdili smo statistički značajnu korelaciju između prirodnih gama-zraka i dječje leukemije, kaže glavni istraživač dr. Gerald Kendall iz istraživačke grupe sa Sveučilišta u Oxfordu. ‘Ono što je novo u našim nalazima je izravni dokaz da postoje učinci zračenja  u tim vrlo malim dozama i stopama doziranja. “

Istraživači vjeruju da  postoji uzročna veza između prirodnih gama-zraka i dječje leukemije.

Vjerojatnost smrti od kardiovaskularnih bolesti  je veća kod osoba profesionalno izloženih niskim dozama ionizirajućeg zračenja, kao što su zaposlenici u nuklearnim elektranama, medicinski, stomatološke i industrijski radnici nego kod opće populacije.

Drugi izvještaj objavljen 2009 godine od strane Nacionalnog vijeća za mjerenje i zaštitu od zračenja otkrilo je da je naša izloženost zračenju porasla više od 600 posto u posljednja tri desetljeća. Veliki dio tog porasta je posljedica izlaganja pacijenata dijagnostičkim snimkama kao što su CT i mamografija.

Prirodno pozadinsko zračenje je uzrok samo malog dijela slučajeva dječije leukemije. Uzrok većini slučajeva je nepoznat.

Iako postoje varijacije u razinama prirodnih gama-zraka širom Velike Britanije, doze zračenja su male i vrlo malo se može učiniti u smislu prevencije oboljenja od raka. U tom pogledu se razlikuje od radona,  plina koji se pojavljuje u prirodi: izloženost radonu se  može kontrolirati, ali je izloženost gama zrakama  u području gdje živite neizbježno.

Što se tiče sprječavanja karcinoma uzrokovanih prirodnim gama zrakama, ne postoji puno toga što možete učiniti”, objašnjava dr. Kendall.

Procjenjuje se da je oko 15% od 500 slučajeva dječje leukemije koji se javljaju svake godine u Velikoj Britaniji uzrokovano prirodnim pozadinskim zračenjem.

“Ako je samo 15% od 500 slučajeva uzrokovano prirodnim zračenjem, možete li zamisliti koliko je slučajeva posljedica  nepotrebnih medicinskih snimanja?” zaključio je dr. Martin.

U Nacionalnom registru dječjih tumora se nalazi cjelovita evidencija slučajeva raka u djetinjstvu, koja omogućuje istraživačima da usporede izloženosti zračenju za gotovo 27.500 slučajeva dijagnosticiranih između 1980 i 2006 (uključujući i više od 9.000 slučajeva dječje  leukemije) s kontrolnom skupinom od  gotovo 37.000 djece bez raka.

Tim je otkrio postojanje dvanaestpostotnog povećanja rizika oboljenja od dječije leukemije za svaki milisievert prirodnih gama zraka na koštanu srž.

fMRI ili magnetska rezonanca iznimno jako zrači tijela pacijenata, ali se o tom podatku šuti.

fMRI ili magnetska rezonanca iznimno jako zrači tijela pacijenata, ali se o tom podatku šuti.

Iako je ovaj nalaz bio je statistički značajan, čak i kod istraživanja ove veličine postoje neke nejasnoće oko jačine učinka. Relativni porast rizika će vjerojatno biti u rasponu od 3% do 22% po milisievertu.

Dr. Kendall dodaje:

“Rezultati su relevantni za razumijevanje rizika  niske izloženosti radijaciji kao što su medicinske X-zrake i  CT skeniranja, planiranje za zbrinjavanje nuklearnog otpada, i rizika od izloženosti radijaciji od strane ljudi koji žive u neposrednoj blizini Černobila ili Fukushime.”

Procjene rizika korištene od osoba uključenih u zaštitu od zračenja su se oslanjale na modele koji ekstrapoliraju rizik iz podataka o preživjelima atomske bombe u Japanu u čijim slučajevima je izloženost radijaciji bila vrlo visoka. Naši rezultati su u skladu s tim modelima.

Profesor Richard Wakeford sa Sveučilišta u Manchesteru, koautor istraživanja, je rekao:

“Mjere zaštite od zračenja pretpostavljaju da čak i male doze zračenja predstavljaju  rizik od raka, iako je taj rizik mali. Prirodne gama-zrake predstavljaju sveprisutni izvor radijacije niskih razina, ali ova vrlo velika epidemiološka studija pokazuje da čak i na ovim vrlo niskim razinama postoji  rizik za zdravlje. Ovakvi rezultati su se mogli očekivati s obzirom na prethodne znanstvene studije te pokazuju da su sadašnje pretpostavke o zaštiti od radijacije otprilike točne.”

Dvije studije o ovoj temi su objavljene u prosincu 2009 u časopisu “Archives of Internal Medicine”. Jedna od studija navodi da samo jedno skeniranje proizvodi dovoljno zračenja da uzrokuje rak te predviđa da će se razviti 29000 novih slučajeva raka koji mogu biti povezani s CT skenovima snimanim samo u 2007 godini. Ono što pogoršava situaciju je činjenica da  je upotreba kompjuterske tomografije eksplozivno porasla, utrostručujući se u SAD-u od 1990-ih, s više od 70 milijuna snimaka svake godine.

Dr. Kendall sa Sveučilišta u Oxfordu vjeruje da je porast u riziku za kojeg autori smatraju da je povezan s dozom zračenja primljenom putem CT skeniranja zacijelo u skladu s nalazima ove studije.

Zdrav razum nalaže da bilo koja doza zračenja, koliko god niska bila, može ostaviti negativne posljedice na zdravlje s obzirom da se može akumulirati u tijelu. No službene organizacije i potencijalni profiteri  i pored različitih istraživanja koja dokazuju štetnost svakog dodatnog zračenja, nastoje minimizirati ili potpuno opovrgnuti takve tvrdnje. Odlučite sami ,ali prije toga dobro razmislite.

Slični tekstovi:

Koliko medicinskih kliničkih studija iznosi pogrešne rezultate zbog utjecaja novca?

ŠOKANTNA ISTINA O DUHANU: Kako je duhan od ljekovite biljke postao glavni krivac za većinu modernih bolesti?

Vlade širom svijeta podižu nivo dozvoljene radijacije na bazi politike, a ne znanosti!!!

Zašto raste broj oboljelih od raka štitnjače? Može li se za to optužiti fluorirana voda, rentgensko zračenje i radijacija?

75% liječnika u svijetu odbija kemoterapiju za sebe

Patentirani otrovi prodaju se kao skupi lijekovi – želja za ozdravljenjem povod za super zaradu!

6 dijelova tijela za koje medicinska znanost misli da su beskorisni

6 tjelesnih tkiva koji se mogu regenerirati putem ishrane

Kronologija eksperimenata nad ljudima

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 2.dio

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 3.dio

Studija: zbog korištenja mobitela povećan je rizik od tumora na mozgu za 290%!

Tretmani zračenja kreiraju stanice raka 30 puta jače od običnih stanica raka

Istraživanje: Praćenje naputaka vašeg liječnika bi moglo ugroziti vaše zdravlje

Liječnik stručnjak za rak progovara o prijevarama u vezi raka