SVIJET POD LUPOM

Magnetske krave

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

„Magnetske su krave vidljive iz svemira“ je nezaboravan naslov, a pisci su ga imali priliku iskoristiti prije nekoliko godina nakon što je njemački istraživački tim izvijestio da su se krave, prema slikama s Google Eartha, pouzdano poredale duž linija magnetskih polja koje se protežu diljem Zemlje.

Magnetsko polje nam, bez kompasa, može biti nevidljivo (iako u našim očima imamo senzore koji su, teoretski, u mogućnosti to otkriti), ali razne životinje, uključujući morske pse i kornjače, mogu to osjetiti. Jedno od objašnjenja toga kako ptice uspijevaju navigirati tijekom migracija jest da se one snalaze putem magnetskog polja. Jesu li i krave obdarene osjetilnom opremom za detekciju magnetskog polja?

Prvo izvješće iz 2008.g, i ono godinu dana kasnije, a koja pokazuju da se krave nisu poredale u liniju kada su bile u blizini visokonaponske strujne mreže (za koju je poznato da iskrivljuje magnetska polja), čini se da ukazuju da ipak jesu. Ali analiza Google Earth slike od strane drugog tima ne otkriva takvo poravnanje.

Prvi je tim ponovo analizirao podatke drugog i izjavio da je polovica slika beskorisna s obzirom da su u blizini bili visokonaponski vodovi ili su sadržavale bale sijena ili ovce umjesto krava. Uz to, prvi je tim naglasio da je drugi promatrao pojedinačne krave umjesto stada u cjelini i da je prilično jasno da životinje u krdima i stadima ne djeluju na jednak način kao i neovisni entiteti. Drugi je tim izvijestio da su njihove slike sasvim u redu da se iskoriste  i da je prvi tim promatrao pogrešne slike.

080825-cows-map-02

Dakle, mogu li krave osjetiti magnetska polja? Svakako postoje faktori za koje se zna da pridonose načinu redanja krava u liniju, uključujući vjetar i sunce (okrenut će se prema vjetru i suprotno od sunca kako bi smanjile gubitak topline zbog vjetra i povećale količinu zaprimljene topline) iako se prva studija pokušala odnositi na ovo korištenjem slika različitih mjesta i datuma.

Znanstvenici ponekad nailaze na dokaze koje ne mogu objasniti i tada, umjesto da jednostavno napišu izvješće koje opisuje što su vidjeli, odabiru napisati ono koje opisuje što misle da su njihova zapažanja otkrila. Srećom, dodatni su znanstvenici pregledali radove oba tima i, za sada, slažu se s nalazima ovog prvog uz riječi da doista postoje dokazi da krave, iz nepoznatog razloga, zaista imaju tendenciju poravnanja sa zemljinim magnetskim poljem. To znači, naravno, da se možemo nastaviti smiješiti sigurni u spoznaji da znanstvenici svijeta pokušavaju riješiti neke od velikih tajni našeg doba.

Dodatno o ovoj temi:

MISTERIJE: Planetarne anomalije i energetska mreža