TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Dječje mliječne formule ubijaju djecu!

Autor: urednici MW-a

U studiji provedenoj od strane znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji implicirana je mogućnost da su dječje mliječne instant formule glavni uzročnici smrti prerano rođene djece.

Znanstvenicima je već dugi niz godina poznato da mliječne formule za prehranu prerano rođenih dojenčadi mogu uzokovati nekrotični enterokolitis, za razliku od dojenčadi hranjenih majčinim mlijekom. Ova bolest je najčešća bolest probavnog sustava koja može izazvati smrt kod nedonoščadi, ali njezini uzroci su u velikoj mjeri nepoznanica.

Dojenje je prirodna veza između majke i djeteta koja se ne treba skrivati, majčino mlijeko pruža djetetu sve potrebne nutritivne vrijednosti kao i imunološku zaštitu.

Dojenje je prirodna veza između majke i djeteta koja se ne treba skrivati, majčino mlijeko pruža djetetu sve potrebne nutritivne vrijednosti kao i imunološku zaštitu.

Kako prenosi Natural News, u prethodnom istraživanju istraživača ovog sveučilišta shvaćeno je da slobodne masne kiseline, koje se prirodno formiraju kao nuspojava ljudskog probavnog procesa, ponekad djeluju tako da ubijaju stanice probijajući njihove membrane. Međutim, takva smrt stanica (citotoksičnost) je rijetka kod ljudi i kod starije djece, možda zbog sloja sluzi koja prekriva crijeva. Budući da crijeva kod novorođenčadi, pogotovo kod prerano rođene djece, nisu dovoljno obložena, istraživači su se pitali mogu li slobodne masne kiseline biti krive za nekrotični enterokolitis.

U studiji financiranoj od strane Nacionalnog instituta za zdravlje, istraživači su koristili enzime gušterače ili fluid iz crijeva za ispitivanje probavljanja majčinog mlijeka i devet različitih dojenačkih formula koje su u prodaji za prerano rođenu i pravodobno rođenu dojenčad. Testirali su razine slobodnih masnih kiselina u probavljenom mlijeku i formulama, a zatim su dodali masne kiseline stanicama za koje se zna da su uključene u nekrotični enterokolitis.

Stanice koje su testirali su iz sluznice crijeva (epitelne), sluznice krvnih žila (endotelne) i neutrofili, razne bijele krvne stanice koja su jedne od prvih tipova stanica koje odgovaraju na traume izazvane upalom. Masne kiseline proizvedene probavom mliječnih dječjih formula je uzrokovala staničnu smrt sva tri tipa stanica, dok su kiseline proizvedene probavom majčinog mlijeka uzrokovale malo ili nimalo stanične smrti. Na primjer, između 47% i 99% neutrofila je umrlo kada su bili izloženi probavljanju dojenačke formule, ali samo 6% neutrofila je umrlo kada su bili izloženi probavljanju majčinog mlijeka. U nekim slučajevima, probavljanje dojenačke formule prouzročilo je smrt stanica u manje od pet minuta.

Istraživači su otkrili da tijelo kao da sporije probavlja majčino mlijeko, na više kontrolirani način nego što probavlja većinu hrane, što dovodi do manjeg oslobađanja slobodnih masnih kiselina. To bi mogao biti adaptivni mehanizam kako bi se spriječilo odumiranje stanica kod dojenčadi u razvoju probavnog sustava.

Budući da su rizici za hranjenje nedonoščadi mliječnim formulama dobro poznati, mnoge jedinice intenzivnog liječenja ulažu napore da okončaju ovu praksu, navodi Science Daily. Pedijatrijski gastroenterolog i profesor Sharon Taylor je navela da bi studija trebala pomoći podržati takve napore. Ona je istakla da iako je dojenje nedonoščadi teško, bolničko osoblje ipak može omogućiti prehranu majčinim mlijekom tako da se majke izdajaju te se majčino mlijeko može davati bebama kroz cijevčicu.

Studija također sugerira da mliječna formula može predstavljati rizik za bilo koje dijete s gastrointestinalnim problemima, a ne samo onima koji su rođeni prerano.

Istraživači su zaključili da majčino mlijeko ima značajnu sposobnost smanjivanja citotoksičnosti za razliku od mliječnih formula koje ne posjeduju tu sposobnost. Sljedeći korak je potreban da se utvrdi mogu li se ovi rezultati replicirati u studijama na životinjama i može li intervencija spriječiti slobodne masne kiseline da uzrokuju crijevna oštećenja ili smrt zbog nekrotičnog enterokolitis.

Matrix World se zalaže za promociju prirodnog načina hranjenja male djece putem dojenja, ističući sve negativnosti koje su sadržane u mliječnim instant formulama za djecu, poput pesticida, o čemu možete više čitati ovdje, a o svim zdravstvenim prednostima majčinog mlijeka pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.