PONERIZACIJA DRUŠTVA

Psihološki profil Adolfa Hitlera ukazuje na „kompleks mesije“

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Tajna su  izvješća, ranije nepoznata povjesničarima, pružila uvid u to kako su britanski obavještajni časnici pratili Hitlerov „kompleks mesije“ i njegovo vjerovanje da predvodi križarski rat protiv Židova.

Analizu Hitlerovog mentalnog stanja, koju su 1942.g sastavile britanske obavještajne službe, je otkrio istraživač Scott Anthony dok je istraživao povijest odnosa s javnošću. U izvješću, kojeg je napisao akademik s Cambridgea, Joseph MacCurdy, piše da se Hitler sve više okretao „fobiji od Židova“ kako se poraz približavao. Izvješće je izašlo na vidjelo kao rezultat rada znanstvenika Marka Abramsa koji je radio na polju podjele psihološkog ratovanja srodnih ekspedicijskih snaga tijekom Drugog svjetskog rata.

Izvješće je napisano kada je rat krenuo u korist saveznika, a pokazuje da su britanski analitičari primijetili znakove razvoja paranoje u Hitlerovim govorima i povećanu zaokupljenost onime što je nazivao „židovski otrov“.

Anthony je rekao: „ U vrijeme kada je to napisano, plima se okrenula protiv Njemačke. Kao odgovor na to, Hitler se usredotočio na njemačku domaću bojišnicu. Ovaj dokument pokazuje da je britanska obavještajna zajednica osjetila da se to događa.“

Obilježenu kao „tajnu“, analizu je napisao akademik Joseph MacCurdy koji je proučavao radijski govor kojeg je 26. travnja 1942.g održao Hitler. Prema prvim riječima izvješća, cilj je bio „rekonstruirati, ako je to moguće, što se događalo u Hitlerovom umu kada je sastavljao govor“.

adolf_hitler_03

„Hitler je uhvaćen u mrežu vjerskih zabluda,“ pisao je MacCurdy. „Židovi su utjelovljenje zla, dok je on inkarnacija dobrog duha. On je bog čijom se žrtvom može ostvariti pobjeda nad zlom. On to ne kaže baš tim riječima, ali ovakav sustav ideja bi racionalizirao to što kaže, a što je inače nejasno.“

MacCurdy je zaključio da su se razvijale još dvije karakteristike. Izvijestio je da je Hitler imao tendenciju gubljenja srca kada stvari nisu išle kako bi on želio. Ovaj je govor odao „čovjeka koji ozbiljno razmišlja o mogućnosti potpunog poraza“. No, najalarmantnija je bila Hitlerova sve veća paranoja. MacCurdy je napisao da je Hitler imao „kompleks mesije“ i da je vjerovao da predvodi odabrane ljude na križarski rat protiv zle inkarnacije u Židovima. Rad naglašava proširenje fobije od Židova i da ih Hitler sada ne vidi samo kao prijetnju Njemačkoj nego kao „univerzalnu dijaboličku agenciju“.

„MacCurdy je priznao da se, nakon što se našao suočen s vanjskim neuspjehom, nacistički vođa fokusirao na uočljivog ‘unutarnjeg neprijatelja’ umjesto, naime, na Židove,“ rekao je Anthony. „S obzirom da znamo da je ‘konačno rješenje’ započelo, to čini izvanredno snažnim štivom.“

Izvješće je pronašao u dokumentima koje su čuvali članovi obitelji Abrams. Dodano je arhivi dokumenata vezanih uz život i rad Abramsovih u Arhivima Churchil na sveučilištu Cambridge.