SVEMIR KROZ TELESKOP

Porast ulaza meteorita u planetarnu atmosferu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U zadnjih nekoliko desetljeća smo bili svjedoci sveopće histerije vezane za navodnu opasnost od udara velikog nebeskog tijela o našu malenu plavu planetu. Za sve to vrijeme se broj ulaza meteorita u atmosferu Zemlje povećao, no na tu činjenicu su samo rijetki obraćali pažnju.

21.12.2012., nad Arizonom u SAD-u se primijetilo sagorijevanje meteorita čiji je trag bio zelene boje.

18.12.2012., nad Calgarijem u Kanadi je izgorio meteorit, ostavljajući zeleni trag nad čistim noćnim nebom. Calgary Herald je o ovom događaju napisao tekst, u kojem se čak objašnjava kako je meteorit najvjerojatnije u sebi imao veliku količinu nikla, jer je trag na nebu bio zelene boje.

17.12.2012., stanovnici Punjaba u Indiji su pet sekundi promatrali kako meteorit ostavlja vatreni trag nad njihovim glavama dok izgara u atmosferi. Svjedoci tvrde da je nebo za to vrijeme nalikovalo bogatom vatrometu te da ga pun mjesec nije nimalo zasjenio.

17.12.2012., Providence Journal je objavio tekst i video koji pokazuje kako je nad Warwickom oko pet sati poslije podne izgorio meteorit 12.12.

Još jedna eksplozija meteorita snimljena nas Arizonom 13.12.2012. godine.

Još jedna eksplozija meteorita snimljena nas Arizonom 13.12.2012. godine.

13.12.2012., nad sjeveroistočnim SAD-om se mogao vidjeti ulaz meteorita u atmosferu i njegovo sagorijevanje nad glavama začuđenih svjedoka.

Eksplozija meteorita nad Crnim morem.

Eksplozija meteorita nad Crnim morem.

12.12.2012., International Business Times je objavio tekst o padu meteorita u Crno more pored grada Ordua u Turskoj.

Prolaz 2012 XE54 na samo 140000 milja od Zemlje.

Prolaz 2012 XE54 na samo 140000 milja od Zemlje.

Neki čak smatraju kako je ovo mogao biti 2012XE54, no moramo napomenuti kako je taj asteroid prošao pored Zemlje na 140000 milja 11.12.2012, samo dva dana nakon što su ga znanstvenici otkrili.

Fragmenti TC3 iz Sudana.

Fragmenti TC3 iz Sudana.

Da podsjetimo ovaj asteroid je podigao dosta prašine kako u javnosti, tako u znanstvenoj zajednici jer je ostao u potpunosti nevidljiv sve dok nam se nije prikrao na nepunih 48 sati od prolaza kroz planetarnu sjenu, što je zaista blizu, no pitanje na koje nitko ne može objasniti je slijedeće: kako je moguće da nam se prikrade potencijalno opasno nebesko tijelo dužine od punih 50 metara, a da mi toga uopće nismo svjesni.

Trag eksplozije meteorita nad Sudanom iz 2008. godine.

Trag eksplozije meteorita nad Sudanom iz 2008. godine.

Sličnu smo stvar doživjeli 07.10.2008., godine kada je meteorit duljine tri metra, pod nazivom, 2008 TC3 udario u sjeverni Sudan, i to samo 20 sata prije njegovog ulaza u atmosferu. Eksplozija 2008 TC3 je bila toliko dobro vidljiva da je snimljena infra crvenim kamerama iz meteorološkog satelita 8/EUMETESAT.

Eksplozija 2008TC3 snimljena infra crvenim kamerama satelita.

Eksplozija 2008TC3 snimljena infra crvenim kamerama satelita.

12.12.2012., nad Kanadom su izgorjela dva neovisna meteorita u razmaku manjem od 1,5 sati. Jedan je viđen nad Londonom i Glenom u Ontariju, dok je drugi izgorio nad Vafom pored Toronta. Pretpostavlja se da su objekti bili relativno mali jer je prvi sagorijevao četiri sekunde a drugi dvije i pol sekunde.

11.12.2012., The Local je objavio tekst o uplašenim svjedocima Švedske koji su imali priliku vidjeti neobično snažnu eksploziju meteorita nad svojim glavama. Najbolji su pregled imali stanovnici iz Stolleta, Eksharda i Karlstada, dok je policija iz Sunnea prijavila buku koja je nalikovala potresu. Eksploziji ovog meteorita su svjedočili čak i ljudi u Finskoj. Interesantno je da je su naknadno novine Nya Wermlands Tidingen objavile kako je riječ o malenom meteoritu koji je imao dijametar od 50 centimetara, no koji je eksplodirao visoko u atmosferi, stvarajući dobro vidljiv vatromet.

08.12.2012., stanovnici na području rijeke Yukon na Aljasci su svjedočili eksploziji meteorita, nakon koje su čak i čuvari u Parku Prirode Yukon Charley Rivers prijavili oštar miris sumpora koji se mogao osjetiti nekoliko sati.

Trag eksplozije meteorita nad Teksasom.

Trag eksplozije meteorita nad Teksasom.

07.12.2012., CBS DFW je objavo prilog o snažnoj eksploziji nad sjevernim Teksasom koja je mogla biti viđena u krugu od 250 kilometara, iako se naknadno tvrdilo kako je riječ o padu nekakvog satelita, ni jedna služba zadužena za praćenje orbita satelita oko planete nije prijavila takav događaj.

Meteorit Malta 06.12.12.

Meteorit Malta 06.12.12.

06.12.2012., nad Maltom se mogao vidjeti trag meteora. Web tiskovina Times of Malta je o tome napravila tekst, pitajući se jesu li u pitanju tek prolazi Quadrantidsa koji se na našem nebu obično mogu vidjeti krajem prosinca i početkom siječnja.

06.12.2012., The Augusta Chronicles je objavila tekst o uznemirenim građanima koji su prijavili snažnu eksploziju u području u blizini Lousevilla u SAD-u. S obzirom da se na tlu nije pronašao trag eksplozije smatra se kako je u pitanju bila buka od eksplozije meteorita.

04.12.12., brojni svjedoci u nekoliko saveznih država SAD-a su prijavili trag meteora na nebu, konačan trag sagorijevanja ovog tijela se vidio nad Kansas Cityijem, svjedoci tvrde da je trag sagorijevanja u atmosferi trajao dulje od osam sekundi.

Meteorit Malta. 04.12.12.

Meteorit Malta. 04.12.12.

04.12.12., Times of Malta je objavila još jedan tekst o neobičnom svjetlu nad Melliehom. Očevici tvrde kako je trag nalikovao kometi, te da je neobično svjetlo nestalo u moru, dok su drugi bili sigurni kako je riječ o padu meteora zbog velike brzine i pravocrtne putanje.

04.12.12., pripadnici obalne straže Rhode Islanda su prijavili eksploziju meteorita nad područjem zaljeva Narragansett. South Coast Today je objavila podatak da se eksplozija mogla vidjeti na potezu od zaljeva Barrington, preko Warwicka pa sve do Somerseta u Massachusettesu.

Povećanje broja svemirskih tijela snimljenih različitim teleskopima.

Otkrivanje broja velikih nebeskih objekata se konstantno smanjuje od 2010. godine, no broj malih nebeskih tijela koji ulaze u našu atmosferu se povećao.

S ovakvim podacima možemo nastaviti do u nedogled, spomenut ćemo da je vjerojatni broj sagorijevanja meteorita u atmosferi puno veći, što zbog činjenice kako podatke dobivamo samo s dijelova planete koji su dobro naseljeni, što zbog činjenice kako objavljujemo podatke samo s web stranica čije podatke smijemo objaviti.

Pad asteroida prema Sutters Millu, trenutak prije eksplozije.

Pad asteroida prema Sutters Millu, trenutak prije eksplozije.

Najinteresantniji slučaj eksplozije meteorita se ove godine dogodio 22.04., kada su NASA i SETI otvoreno tražili od javnosti pomoć u prikupljanju podataka i ostataka asteroida koji je eksplodirao nad Sierra Nevadom nakon probijanja zvučnog zida. Na koncu su znanstvenici pronašli njegove ostatke u okolici Sutters Milla u Kaliforniji.

Fragmenti asteroida iz Sutter's Milla.

Fragmenti asteroida iz Sutter’s Milla.

77 skupljenih fragmenata je težilo oko jednog kilograma, ni naknadnim istraživanjem se utvrdilo kako je asteroid bio dijametra između 2,5 do četiri metra te da je težio oko 40 tona. Na našu veliku sreću asteroid je eksplodirao na visini od 48 kilometara, oslobađajući energiju oko četiri kilotone, što je otprilike jedna četvrtina snage atomske bombe koja je eksplodirala nad Hiroshimom.

Sutter’s Mill asteroid je u planetarnu atmosferu ušao s nevjerojatnom brzinom od 28,6 kilometara po sekundi, što je za sada najveća zabilježena brzina ulaska ijednog svemirskog tijela u našu atmosferu.

U početku se smatralo kako je Sutter’s Mill asteroid pripadao grupi Lyrida no, sada se smatra da je njegov ulaz u našu atmosferu nepovezan s istom grupom.

NASA za sada ne daje nikakve odgovore kako je moguće da nam se prikradaju tolika nebeska tijela te da ih mi možemo vidjeti tek kad postanu očigleda. Svatko s imalo mozga bi mogao sam zaključiti kako je tamna, brza i malena tijela jako teško uočiti teleskopima na tamnoj pozadini svemira, te da se komete i velika tijela relativno lako otkrivaju i prate, dok se ovakva „malena iznenađenja“ jednostavno stavljaju po strani jer ih je nemoguće pratiti. No to zapravo ne znači da ih nema i da nam oni ne mogu predstaviti iznenađenje u zadnji čas.

Pitamo se što li bi se dogodilo da je Sutter’s Mill asteroid eksplodirao na manjoj visini ili što bi se dogodilo da je udario o tlo?

NASA i druge svemirske agencije mogu tvrditi da „imaju sve pod kontrolom“ i da snimaju sve NEO i PHO objekte no to je zapravo nemoguće.

Tekstovi sa sličnim temama:

Ulazi li naša planeta u opasnu galaktičku zonu?

SVEMIR POD PRISMOTROM: Ima li potencijalno opasnih objekta u blizini Zemlje?

Baza podataka objekata u blizini Zemlje

Otkriven novi sjajni asteroid – 2012 LZ1 koji prolazi blizu Zemlje

Stiže komet koji bi mogao sjajiti jače od Mjeseca

Asteroid 4179 Toutatis će proletjeti pored Zemlje na udaljenosti od 0.046 AU

Asteroidi su donijeli vodu na Zemlju

Ogromni asteroidi su u Zemlju udarali češće nego što se mislilo

Električni svemir: Što je bilo prvo?

Električni svemir i aktivne komete

Električni svemir: Komet Elenin – debata koje se nikada nije dogodila

Električni svemir: Komet Elenin – debata koje se nikada nije dogodila – drugi dio