MISTERIJE

Bizarno stvorenje u obliku tulipana

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Stvorenje u obliku tulipana je otkriveno fosilizirano u 500 milijuna godina starom kamenju. Imalo je sustav hranjenja kakav nema niti jedna poznata životinja, izvijestili su istraživači. Životinja se hranila sustavom filtera i stabljikom je bila pričvršćena na morsko dno. Imena siphusauctum gregarium, ovo biće je bilo dužine noža, otprilike 20 cm, i bilo je gomoljaste strukture koja je sadržavala njegov hranidbeni sustav i crijeva.

Fosil je otkriven u kamenom sloju nazvanom Burgess shale u kanadskim Rockiesima.

„Najzanimljivije je to što se čini da je taj hranidbeni sustav jedinstven među životinjama,“ izjavila je istraživačica studije, Lorna O’Brien, doktorantica sa Sveučilišta u Torontu. „Nedavni su napredci povezali mnoge životinje Burgess shalea kao primitivne članove mnogih životinjskih grupa nađenih danas, ali siphsauctum prkosi tom trendu. Ne znamo kamo spada u odnosu na ostale organizme.“

tulip

Siphsauctum je na morskom dnu živio u klasteru nalik vrtu s fosilnim pločama koje sadrže ostatke više od 65 pojedinaca. Istraživači su otkrili više od 1100 pojedinačnih primjeraka zarađujući tako nadimak ovom mjestu – „krevet tulipana“. Ova je životinja živjela tijekom srednjeg kambrija prije otprilike 510 milijuna godina.

Siphauctumova ekologija se može izvesti iz morfologije. On nije živio u koloniji u smislu da su bili povezani i vjerojatno je bio samo polu-kitnjak (mogao se kretati samo malo) jer se čini da je držao poziciju u mekom sedimentu, duboko u oceanu gdje bi struje utjecale na skupinu stvorenja.