TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici otkrili novu vrstu materije i novu vrstu magnetizma

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U moru znanstvenih otkrića, gotovo je neprimjetno prošla vijest radu znanstvenika s MIT-a koji su svijetu predstavili novu vrstu materije i magnetizma u obliku QSL-a ili „quantum spin liquida.“

QLS posjeduje nevjerojatnu kvantnu karakteristiku „uplitanja na daljinu“ o čemu smo pisali ovdje.

Web stranica Extereme Tech je objavila kako se takva čudnovata karakteristika može iskoristiti za nove vrste komunikacijskih sustava i tehnologija koje još uvijek graniče sa znanstvenom fantastikom.

Potencijal magnetizma

Nama su poznate dvije vrste magnetizma: feromagnetizam i atiferomagnetizam. Feromagnetizam je poznat milenijima i njega su prastari narodi koristili kako bi stvorili prve vrste magnetskih kompasa. Kod feromagneta svi elektroni su jednako usmjereni, što u konačnici uvjetuje stvaranje dva različita pola.

Kompas i magnetna igla, tipičan primjer feromagnetizma.

Kompas i magnetna igla, tipičan primjer feromagnetizma.

Kod antiferomagneta svaki drugi elektron je usmjeren u obrnutom pravcu. Fermagneti se koriste u kombinaciji s antiferomagnetima u brojnim modernim tehnologijama, kao što su na primjer magnetski senzori tvrdih diskova.

Čudnovati QSL-i

Kod tekućina s kvantnim okretom ili QSL-a, materijali su u stvari čvrsti kristali – no unutrašnje magnetsko stanje je u stalnom toku. Magnetska orijentacija elektrona u takvim magnetima varira s međusobnom interakcijom samih elektrona.

Young Lee, jedan od autora MIT-ovog istraživanja je izjavio slijedeće:

„No između elektrona postoji jaka interakcija koja nastaje zbog kvantnih efekata. Oni jednostavno ne stoje na jednom mjestu.“

Čini se da te snažne interakcije među elektronima omogućavaju kvantna uplitanja na daljinu.

Čisti herbertsmitit.

Čisti herbertsmitit.

O postojanju QSL-a se raspravljalo još davne 1987. godine, no nitko do sada nije bio u stanju otkriti materiju s takvim odlikama. Znanstvenici s MIT-a su uspjeli, nakon deset mjeseci intenzivnog rada, stvoriti maleni komadić čistog herbertsmitita (vidite ga na fotografiji), materijala za kojeg se smatralo kako ima QSL odlike, no o kojem se nije istraživalo. Nakon podrobnog istraživanja, istraživači MIT-a su zaključili kako su pretpostavke o herbersmititu bile točne. Ovaj materijal zaista ima QSL svojstva.

Kristali herbertsmithita iz rudnika iz San Francisca.

Kristali herbertsmitita iz rudnika iz San Francisca.

Lee i njegove kolege su zaključili kako primjena QSL-a može stvoriti nove sustave za magnetsku pohranu podataka, komunikacijsku tehnologiju na bazi kvantnog uplitanja na daljinu i još puno toga. Lee smatra kako iskorištavanje potencijala QSL-a može dovesti do stvaranja supervodiča koji mogu raditi na visokim temperaturama. Da podsjetimo: današnji supervodiči djeluju na iznimno niskim temperaturama oko -200 stupnjeva Celzijeve ljestvice.

Čak i najmanje promjene u kristalnoj strukturi uzrokuju na mogućnosti QSL-a. VIše o tome ovdje.

Čak i najmanje promjene u kristalnoj strukturi uzrokuju na mogućnosti QSL-a. VIše o tome ovdje.

Lee je na koncu izjavio slijedeće:

„Mi se moramo bolje upoznati s QSL-ima kako bismo shvatili cijelu sliku. Ne postoji teorija koja može objasniti sve ovo što smo mi mogli vidjeti u našim istraživanjima.“

Nadamo se da će izučavanje QSL-a stvoriti vrste mirnodobskih tehnologija koje mogu doprinijeti razvoju cijelog čovječanstva. Sa zanimanjem ćemo pratiti daljnja istraživanja na ovom polju i svakako ćemo vas obavijestiti o novim saznanjima.

Slični tekstovi:

Einsteinov paradoks “Sablasno djelovanje na daljinu”

Dva dijamanta povezana čudnim kvantnim uplitanjem

Teleportacija više nije znanstvena fantastika!

Kvantna fizika objašnjava postojanje duše

Najveće molekule se ponašaju poput valova u kvantnom eksperimentu s dvostrukim prorezom