TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Osjetljivost na elektromagnetsko zračenje

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Violinist Michael Nield je počinio samoubojstvo zbog alergije na zračenje iz mobilnog telefona. Nield, 36, je bio obrazovan čovjek, diplomant s Oxforda i žrtva nečega što bi moglo biti nazvano alergija ili ekstremna osjetljivost na zračenje koje emitira mobilni telefon.

Nield si je oduzeo život. Zbog čega? Nield je vjerovao da je to jedini izlaz. Samoubojstvo se činilo kao izlaz iz svakodnevne agonije u kojoj je živio. Električna osjetljivost , stanje vezano uz izlaganje elektromagnetskim poljima od izvora, uključujući i mobilne telefone, odašiljače, bežičnu tehnologiju, itd. utječe na povećani broj ljudi diljem svijeta.

Nield je poduzeo ekstremne mjere kako bi zaustavio svoju bol; one za koje je mislio da su moguće rješenje njegove dileme. Te su mjere uključivale preseljenje 100 milja dalje, život u odijelu napravljenom od mikrovlakana zbog alergije na zračenje iz mobitela i spavanje u šatoru također napravljenom od mikrovlakana. Koliko god se ta rješenja činila ekstremnima, ona očito nisu bila učinkovita pri eliminiranju beskrajnog „izgaranja“ kojeg je Nield proživljavao svakog dana.

jhMRY-e3PLQOaA3FPE5otgRtP7Jx2EnHW3OfTPOLnJ8w

Iako elektroosjetljivost nije priznata kao „stvarna“ bolest od strane medicinske zajednice, mnoge osobe, baš poput Nielda, tvrde da boluju od toga. Vrhovni je sud Italije nedavno opravdao te tvrdnje priznavanjem Innocentu Marcoliniju, financijskom menadžeru, odštetu zbog tumora dokazano proizašlog iz Marcolinijevog korištenja mobilnog telefona na poslu. Marcolinijev je tumor, dok je bio još benigan, lociran na petom kranijalnom živcu; živcu koji diktira osjećaj u licu i odgovoran je za određene ključne funkcije, kao što su griženje i žvakanje.

Ovakvo zračenje ima sposobnost zagrijavanja ljudskog tkiva baš kao što mikrovalne pećnice zagrijavaju hranu. Do oštećenja na tkivu uzrokovana zračenjem dolazi jer tijelo nije opremljeno za rasipanje velike količine topline. Oči su osobito osjetljive na nedostatak protoka krvi u tom području.

Nakon početnog odbijanja, te žalbenog postupka u njegovu korist, Marcolinijevo je stanje opravdano od strane talijanskog Vrhovnog suda. Presuda je konačna i , stoga, nepromjenjiva.  Ova presuda postavlja pravi presedan za druge i njihove zdravstvene nevolje koje su povezane sa zračenjem iz mobitela i njihovim korištenjem.

mobilehazards505_082912010827

Dr.  Devra Davis,dr.sc., autor i osnivač Okolišne zdravstvene zaklade još od 2007.g postavlja pitanje: „Znate li da uz mobilne telefone dobivate upozorenja?“ Upozorenje (pisano sitnim slovima) na kojeg se dr. Davis odnosi, nam govori da bi zračenje iz mobitela moglo prelaziti smjernice Savezne komisije za komunikacije (FCC) o izloženosti zračenju ukoliko se nalazi bliže od 15 mm od tijela, npr. kao kada se nalazi u džepu.

Ono što je Michael Nield morao proživjeti dok je živio u stalnoj baraži očitih komplikacija zbog elektroosjetljivosti je bilo tragično, ali je li manje tragično živjeti s izlaganjem kojeg niste svjesni? Izlaganje, koje s vremenom može diktirati vašom propašću? To je upravo ono što potrošači rade kada prakticiraju opasno ponašanje (npr. čuvanjem mobitela u blizini tijela) a koje se čini bezopasnim.

39-godišnja žena s nekoliko invazivnih tumora u dojkama je svoj mobitel sedam godina, svakog dana,  nosila u grudnjaku po četiri sata dnevno. Slučajnost? Dr. Davis nije sigurna; međutim, sigurna je da elektromagnetsko zračenje oštećuje DNK, narušava krvno-moždanu barijeru, oslabljuje i oštećuje spermu i mijenja metabolizam mozga.

Mobile Phone Use In Pregnancy Linked To Child Behavior Problems

Daljnji se problemi javljaju kada se BlackBerry drži blizu trudničkog trbuha, a izloženost zračenju je mjerljiva. Research in Motion, proizvođač, prodaje smartphone s upozorenjem: „Ne držati u blizini trudničkog trbuha.“

Učinak zračenja mobilnih telefona na ljudsko zdravlje je predmet novijeg interesa i istraživanja što je rezultat enormnog povećanja u korištenju mobitela diljem svijeta. Mobiteli koriste elektromagnetsko zračenje u mikrovalnom rasponu. Ostali digitalni bežični sustavi, kao što su komunikacijske mreže, stvaraju slično zračenje. Više o tome pročitajte ovdje.

2011.g je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) klasificirala zračenje iz mobitela na IARC skali u skupinu 2B – vjerojatni kancerogen. To znači da bi „mogao postojati rizik“ karcinogenosti. Svjetska zdravstvena organizacija je savjetovala javnost da prihvati sigurnosne mjere reduciranja izloženosti kao što su korištenje „hands-free“ uređaja ili slanje SMS poruka.

Bilo da su bolno svjesni ili u blaženom neznanju, korisnici mobitela su zaprimili poziv buđenja i na njega moraju odmah odgovoriti.