PONERIZACIJA DRUŠTVA

Neobične antičke produljene lubanje

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U zadnjih nekoliko godina arheologija stalno nailazi na neobične „ljudske“ ostatke širom svijeta. Ova misterija bi bila obična fusnota u brojnim otkrićima da znanost može inteligentno objasniti deformacije produljenih lubanja, neobičnih jakih donjih vilica i „dorađenih“ zuba na antičkim skeletima „ljudi.“

Savezna država Sonora obiluje neobičnim antropološkim ostacima.

Savezna država Sonora obiluje neobičnim antropološkim ostacima.

1999. godine u meksičkoj saveznoj državi Sonori otkriven je arheološki lokalitet koji je ubrzo dobio ime „El Cementerio“ zbog brojnih antičkih grobova. Ovaj lokalitet je decenijama ostao neistražen, no prije nekoliko dana u medijima je odjeknula vijest kako El Cementerio obiluje ljudskim ostacima s brojnim anomalijama.

Arheološko nalazište u Sonori.

Arheološko nalazište u Sonori.

The Time je otkrio kako su grobovi napravljeni negdje između 940 i 1308 nove ere, te da kriju ostatke 13 skeleta s deformiranim lubanjama koje se obično nazivaju „Cone heads“ ili dolicefalične lubanje.

Iskapanja skeleta iz Sonore.

Iskapanja skeleta iz Sonore.

Travel AOL je objavio kako su Cristina Garcia Moreno i njen tim sa Sveučilišta Arizone sigurni da su deformacije samo još jedan primjer produljavanja lubanja, što se tipično radilo uz pomoć povezivanja glave beba kako bi dobile neobičan stožasti izgled.

Tipičan škripac za glavu koji se koristi u plemenu Ucayali u Peruu, čini glave beba "lijepima" i nalik na glave božanstava.

Tipičan škripac za glavu koji se koristi u plemenu Ucayali u Peruu, čini glave beba “lijepima” i nalik na glave božanstava.

Ova praksa je toliko rasprostranjena da se mogla pronaći u svim zakucima povijesti od Egipta i subsaharske Afrike, Azije i Središnje i Južne Amerike. No isto tako se još uvijek može pronaći kod nekih plemena u Brazilu i Africi, koja prakticiraju povezivanje glava djece kako bi nalikovala „bogovima.“

Jedna od dolicefaličnih lubanja iz Sonore.

Jedna od dolicefaličnih lubanja iz Sonore.

Mi bi svakako bili zadovoljni ovim objašnjenjem da znanost stalno ne zaboravlja, točnije, prešućuje jednu na prvi pogled nevažnu činjenicu. Ljudski mozak obično teži oko 1,4 kilograma, dok zajedno s moždanom tekućinom i moždanom membranom cijela šupljina u kojoj se nalazi naš mozak ima oko 1500 kubičnih centimetara. Povezivanjem glave se ne povećava prostor oko mozga već se on samo nasilno mijenja.

Većina antičkih lubanja je imala sasvim normalnu „kubikažu“ no neke jednostavno nisu mogle biti objašnjene povezivanjem i oblikovanjem glave jer je moždana šupljina bila puno veća.

Neobična lubanja iz Sonore.

Neobična lubanja iz Sonore.

Na slici koju prilažemo iz arheološkog lokaliteta Sonore u El Cementeriu se jasno može vidjeti kako neobične lubanje imaju nekoliko anomalija: produljenu glavu s puno većim zapreminom negoli je to standard u ljudskoj anatomiji, neobične jake i produljene kosti donje čeljusti i dorađene zatupljene zube.

Pripadnica plemena Chinook s umjetno oblikovanom glavom.

Pripadnica plemena Chinook s umjetno oblikovanom glavom.

Stranica Live Science se dodatno pozabavila ovim problemom, opravdavajući ovu anomaliju tradicionalnim podvezivanjem i oblikovanjem glave uz pomoć drvenih letvica i škripca, no ako pogledamo tipičnu pripadnicu plemena Chinook, vidjet ćemo kako oblikovana glava izgleda potpuno drugačije od lubanja iz Sonore.

Star child lubanja iz Sonore.

Star child lubanja iz Sonore.

Mnogi su ovakve anomalije pokušali opravdati hidrocefalusom, koji stvara lubanju koja nalikuje slučaju poznatog pod imenom „Star child,“ lubanje otkrivene 1930. godine jugozapadno od Chihuahue, ponovno lokalitet koji se nalazi u saveznoj državi Sonori.

Jedna od lubanja iz Ice pored Nasce, obratite pažnju na povećani obim lubanje, koji se ne može objasniti dolicefaličnim oblikovanjem.

Jedna od lubanja iz Ice pored Nasce, obratite pozornost na povećani obim lubanje, koji se ne može objasniti dolicefaličnim oblikovanjem.

Iako je hidrocefalus medicinski jako dobro obrađen poremećaj, ni malo ne nalikuje primjerima lubanja pronađenih na području Srednje i Južne Amerike. Poglavito ne slučajevima lubanja iz Nasce, to jest, iz Ice.

Djete oboljelo od sindroma Progerie.

Dijete oboljelo od sindroma Progerie.

Dok drugi pak smatraju kako je riječ o devastirajućem sindromu Progerie ili sindromu Hutchison Gliford, s kojim se bebe pretvaraju u starce u roku od nekoliko godina, i čije deformacije tkiva i kostiju obično stvaraju dobro poznate anomalije na glavi. Progeria ostavlja tipičan gerijatrijski trag na kostima, koji se lako može utvrditi. No lubanje iz Nasce, Puma Punkua, Sonore i Malte nemaju takve tragove.

Nema odgovora za neobične šavove na kostima lubanje "Star childa."

Nema odgovora za neobične šavove na kostima lubanje “Star childa.”

Star child lubanja ima previše neobičnih svojstava da bi se tek tako mogla opisati kao jedinstven slučaj hidrocefalusa ili Progerie, no znanost je stigmatizirala kao arhaični medicinski slučaj koji ne iziskuje dodatnu famu ili istraživanje.

Rijetka fotografija dolicefaličnih lubanja iz Malte.

Rijetka fotografija dolicefaličnih lubanja iz Malte.

Osim neobično oblikovane lubanje, očnih duplji koje su iznimno blizu postavljene i gotovo nevidljivog prostora za nos, ova lubanja je karakteristična i po šavovima kostiju lubanje koji najviše nalikuju dolicefaličnim lubanjama s Malte.

Nedostatak šavova na dolicefaličnoj lubanji iz Puma Punkia se ne može objasniti umjetnim oblikovanjem lubanje.

Nedostatak šavova na dolicefaličnoj lubanji iz Puma Punkia se ne može objasniti umjetnim oblikovanjem lubanje.

Problem Sonore je jedinstven kao i lubanje iz Nasce. One se jedino mogu usporediti sa sličnim lubanjama iz Egipta i prapovijesnim lubanjama iz Malte, koje dodatno karakterizira nedostatak dvije kosti lubanje na zatiljku i tipičnog cik-cak brida na mjestu gdje bi se te kosti trebale spajati. Gotovo istu stvar možemo vidjeti i na neobičnoj lubanji iz Puma Punkua. Dolicefalične lubanje iz Malte su obrađene od strane dr. Roberta Zammita no na žalost ove neobične antropološke nepoznanice još uvijek stoje u podrumima Arheološkog muzeja Malte u La Valletti.

Najnovije otkriće iz Perua je potpuna znanstvena misterija.

Najnovije otkriće iz Perua je potpuna znanstvena misterija.

Prošlogodišnje otkrivanje skeleta u Peruu je dodatno podrmalo zvanična uvjerenja u umjetnom oblikovanju kostiju lubanje jer primjer iz Andahuaylillasa uopće ne možemo opisati kao „tipičan“ dolicefaličan ostatak. Osim prevelikih očnih duplji, glava je trokutasta, donja vilica i zubi su nenormalni i ne mogu se klasificirati kao ljudski (nenormalni umnjaci i kutnjaci). Fontanella je otvorena iako bi ove kosti glave trebale srasti u drugoj godini starosti, a glava je abnormalno velika naspram malenog i slabo razvijenog tijela.

Slučaj koji se ne može znanstveno objasniti.

Slučaj koji se ne može znanstveno objasniti.

O ovom slučaju smo pisali u dva navrata i iako su znanstvenici iz Perua obećali DNK analizu ostatka iz Andahuaylillasa, kao i cijeli znanstveni rad o ovom neobičnom „ljudskom“ ostatku, mi na takve informacije još uvijek čekamo.

Tipičan primjer stvaranja dolicefalične lubanje, zapremina lubanje ostaje ista i nakon oblikovanja.

Tipičan primjer stvaranja dolicefalične lubanje, zapremina lubanje ostaje ista i nakon oblikovanja.

Matrix World stranica nema tabu tema i do sada smo pisali o brojnim temama koje znanost nema volje detaljno obrađivati, no iznimno smo zabrinuti prihvaćanjem paradigmi koje iza sebe nemaju nikakve čvrste dolaze. Jasno nam je kako patokracija pokušava na sve načine održati status quo iako se unutar antropologije mogu otkriti brojne neistine koje možemo pratiti od Darwinove teorije o podrijetlu vrsta pa sve do nedavnog sramotnog slučaja u kojemu su paleoantropolozi iz Španjolske namjerno pomlađivali kosti Nenadertalaca kako bi se održala zvanična antropološka kronologija.

Nadamo se da će istina kad tada isplivati na vidjelo, bez obzira kakva bila.