TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Fungicidi povezani s dijabetesom

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Nova studija otkriva još jedan dio dokaza da je utjecaj tvari iz okoliša povezan s dijabetesom. Tako je otkriveno da fungicidi koji se koriste za tretiranje usjeva na poljoprivrednim površinama mogu izazvati inzulinsku rezistenciju.

Istraživač dr. sc. Robert Sargis, instruktor endokrinološkog odjela Chicago Sveučilišta, izjavljuje:

“Po prvi put smo opisali molekularni mehanizam kojim zagađivači iz okoliša mogu izazvati inzulinsku rezistenciju, što ide u prilog hipotezi da neke od sintetičkih kemikalija mogu doprinositi epidemiji dijabetesa.”

Kako prenosi Newswise, kemikalija tolilfluanid se koristi za sprječavanje gljivičnih zaraza na usjevima u nekoliko zemalja izvan SAD-a, a ponekad se koristi u premazima boja na brodovima kako bi se spriječilo zadržavanje organizama na brodskim trupovima. Istraživanja na životinjama su pokazala da kemikalije mogu negativno utjecati na štitnjaču, kao i na druge organe, te da to može povećati rizik od raka kod ljudi.

Science Daily ističe da je u posljednjem desetljeću, istraživačka pozornost sve više usmjerena na vezu između ekoloških zagađenja i rastuće stope pretilosti i dijabetesa u mnogim dijelovima svijeta. U SAD-u, gotovo 26 milijuna odraslih i djece ima neki oblik dijabetesa, prema izvješću američke dijabetičke asocijacije. Osim što je sama po sebi ozbiljna bolest, dijabetes također povećava rizik od drugih zdravstvenih komplikacija, uključujući bolesti srca i krvnih žila.

U normalnim okolnostima, gušterača izlučuje inzulin, koji djeluje na reguliranje razine šećera u krvi. Kod dijabetičara, izlučivanje inzulina se ili smanjuje ili posve prestaje, ili stanice postaju otporne na hormonsku aktivnost. Ovi uvjeti onda remete proces transporta šećera, ili glukoze, iz krvi u druge tjelesne stanice, što može dovesti do opasno visoke razine šećera u krvi povezane s dijabetesom.

U ovom projektu, Sargis i njegovi suradnici istražitelji su koristili masnoću iz miševa da bi ispitali učinke tolilfluanida na inzulinsku rezistenciju na staničnoj razini. Otkrili su da izloženost tolilfluanidu inducira inzulinsku otpornost u masnim stanicama, koje igraju važnu ulogu u reguliranju glukoze u krvi i razine masnoće. Kada je ova kultura izložena tolilfluanidu, sposobnost inzulina da pokrene akciju unutar masnih stanica je smanjena, što je rani znak dijabetesa.

Dr.sc. Sargis navodi:

“Fungicidi i sastojak tolilfluanid može predstavljati prijetnju javnom zdravlju kroz indukciju inzulinske rezistencije, što je prvi korak u patogenezi dijabetesa tipa 2. Na temelju ovih studija, treba poduzeti daljnje napore kako bi se razjasnila ljudska izloženost tolilfluanidu i moguće metaboličke posljedice tog izlaganja.”

U isto vrijeme, izloženost stanica tolilfluanidu uzrokuje da stanice pohranjuju više masti, ili lipida. Tolilfluanid veže receptore u masnim stanicama, tako zvane glukokortikoidne receptore, koji pomažu regulirati razinu šećera u krvi, kao i mnoge druge važne tjelesne procese.

Stoga dr.sc. Sargis zaključuje:

“Za javnost, ovo podiže zabrinutost o zagađivačima iz okoliša kao potencijalnim čimbenicima epidemije metaboličkih bolesti. Nadamo se, da će ovo ostvariti dodatni pritisak na donosioce zakona i regulacija koji će preispitati doprinos onečišćenja okoliša kao uzročnika ljudskih bolesti, kako bi se potaknuo razvoj strategije za promjenu smjera tih učinaka. “

Moramo istaknuti da je, na svu sreću, u Hrvatskoj zabranjen promet tolilfluanidom.

Koje sve namirnice u našoj prehrani sadrže najviše pesticida možete pročitati ovdje, a ukoliko želite saznati kako utjecaj zagađivača iz okoliša utječe na ponašanje budućih generacija, više pročitajte ovdje.