SVEMIR KROZ TELESKOP

Stručnjaci kažu da će u 2013. biti otkrivena prva „vanzemaljska“ Zemlja

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Postoji vjerojatnost da će u 2013.g biti uočena prvi vanzemaljski planet nalik Zemlji. To bi bilo epsko otkriće koje bi uzrokovalo ponovno preispitivanje našeg mjesta u svemiru. Dok su astronomi tijekom posljednjih nekoliko godina otkrili nekoliko egzoplaneta koji dijele ključna obilježja s našim svijetom – kao što su veličina ili površinska temperatura – još uvijek nisu otkrili „vanzemaljsku“ Zemlju. No, znanstvenici kažu da će se to promijeniti u 2013.g.

„Vrlo sam siguran da će slijedeće godine (2013. op.a.) biti otkriven prvi Zemljin blizanac,“ izjavio je Abel Mendez koji vodi Planetarni laboratorij naseljivosti na Sveučilištu Puerto Rico. Astronomi su 1995.g otkrili prvi egzoplanet koji orbitira oko zvijezde nalik suncu. Od tada je uočeno više od 800 svjetova izvan našeg Sunčevog sustava, a mnogi još kandidati čekaju potvrdu naknadnih promatranja.

extrasolar_planets_large

NASA-in svemirski teleskop Kepler je, na primjer, od svojeg lansiranja u ožujku 2009.g obilježio više od 2300 potencijalnih planeta. Do danas je potvrđeno njih oko stotinu, ali znanstvenici procjenjuju da će više od 80% njih biti potvrđeno. Keplerova je misija „posebno dizajnirana za istraživanje dijela Mliječne staze kako bi se otkrili planeti nalik Zemlji u našoj blizini ili blizu naseljive zone i da otkrije koliko zvijezda u našoj galaksiji koje sadrže takve planete“. Keplerov jedini instrument je fotometar koji kontinuirano prati svjetlost više od 145 000 glavnih sekvenci zvijezda u određenom području gledišta. Ti se podaci šalju na Zemlju te se nakon toga analiziraju kako bi se otkrilo periodično zatamnjenje uzrokovano ekstrasolarnim planetima koji prolaze ispred njihove zvijezde.

Prvi otkriveni egzoplaneti su bili užasno vrući svjetovi, nalik Jupiteru, koji orbitiraju blizu svojih zvijezda. Njih je bilo najlakše otkriti. No tijekom vremena, pojavili su se novi instrumenti, a lovci na planete su izbrusili svoje tehnike što je omogućilo otkrivanje manjih i udaljenijih planeta – mjesta koja su više nalik Zemlji.

U prosincu 2011.g je Kepler otkrio planet 2,4 puta veći od Zemlje, a koji orbitira unutar naseljive zone svoje zvijezde – na pravoj udaljenosti na kojoj tekuća voda, a možda i život kakav poznajemo, mogu postojati. Keplerov tim je, uz još poneke istraživačke skupine, otkrio nekoliko drugih svjetova sličnih ovome čime je trenutni zbroj potencijalno naseljivih egzoplaneta dostigao broj devet (prema Mendezovoj ocjeni).

No pitanje je vremena kada će mali, stjenoviti planeti biti uočeni u nastanjivoj zoni – a Mendez nije jedini istraživač koji smatra da će se to dogoditi uskoro.

exoplanets460

„Prvi planet izmjerene veličine, orbite i zvjezdanog toka, a koji je pogodan za život će biti otkriven 2013.g,“ rekao je Geoff Marcy, stariji lovac na planete sa Sveučilišta Kalifornija, Berkeley, i član Keplerovog tima.

I Mendez i Marcy smatraju da će ovu prekretnicu otkriti Kepler koji uočava planete označavanjem izdajničke svjetlosti uzrokovane prolazom planeta ispred svoje zvijezde iz perspektive instrumenta. Kepler treba svjedočiti trima „tranzitima“ kako bi otkrio planet, pa njegova rana otkrića naginju svjetovima u bližoj orbiti (koji su češće u tranzitu). No, tijekom vremena je teleskop uočavao sve dalje planete – uključujući i neke u naseljivoj zoni.

Instrument naziva HARPS (kratica za High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) je također vrhunski kandidat koji je već uočio brojne potencijalno naseljive svjetove. HARPS, koji je smješten u Čileu, dozvoljava istraživačima da otkriju sitna gravitacijska kolebanja koje planeti u orbiti induciraju na njihovim matičnim zvijezdama.

„HARPS bi trebao biti u mogućnosti pronaći najzanimljivije i bliže Zemljine blizance,“ rekao je Mendez napominjući da su mnogi Keplerovi planeti previše udaljeni kako bi se opisali u detalje. „Kombinacija njegove osjetljivosti i dugoročnih opažanja se sada isplatila.“

Telescope_Kepler-NASA.jpeg

Teleskop Kepler

Istraživači kažu da oko nas vjerojatno postoje mnoge „vanzemaljske“ Zemlje koje tek treba otkriti. „Uz pažljivu procjenu, postoji oko 200 milijardi zvijezda koje su domaćini najmanje 50 milijardi planeta, ako ne i više,“ izjavio je Mikko Tuomi sa sveučilišta Hertfordshire u Engleskoj.

„Pod pretpostavkom omjera 1:10 000 planeta sličnih Zemlji, dobivamo brojku od 5 000 000 takvih planeta,“ dodao je Tuomi koji je vodio timove za izvještavanje o otkrićima nekoliko potencijalno nastanjivih planeta prošle godine (2012 op.a.) uključujući egzoplanet koji orbitira oko zvijezde Tau Ceti udaljene samo 11,9 svjetlosnih godina od Zemlje. „Rekao bih da govorimo o najmanje tisuću takvih planeta.“

Što bi to značilo?

Kada bude potvrđen prvi Zemljin blizanac, to će otkriće imati dubok utjecaj na čovječanstvo. „Mi ljudi ćemo promatrati noćno nebo kao kada gledamo veliki ocean,“ rekao je Marcy. „Znat ćemo da kozmički ocean sadrži na milijarde kontinenata  i otoka koji mogu podržati i primitivni život i cijele civilizacije.“

Marcy se nada da će takvo otkriće potaknuti naše vrste da naprave prve korake van svojeg rodnog sunčevog sustava. „Čovječanstvo će zatvoriti svoje kolektivne oči i zaploviti ka Alpha Centauri,“ rekao je Marcy pozivajući se na nama najbliži zvjezdani sustav gdje je prošle godine otkriven planet veličine Zemlje.

„Mali koraci za čovječanstvo će biti divovski skok za našu vrstu. Slanje robotskih sondi do najbližih zvijezdi će predstavljati najveću avanturu koju je homo sapiens ikada doživio,“ dodao je Marcy. „Ovaj masivni pothvat će zahtijevati suradnju i doprinos svih velikih nacija svijeta. Pritom ćemo poduzeti prve privremene korake prema kozmičkom oceanu i unaprijediti naš zajednički osjećaj svrhe na ovoj zemaljskoj obali.“