TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Tri banane dnevno za prevenciju bolesti

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Opsežna znanstvena studija potvrdila je da konzumacija tri banane dnevno osigurava dovoljnu količinu kalija potrebnu da se za 21% smanji opasnost od moždanog udara.

Rezultati istraživanja britanskih i talijanskih znanstvenika upućuju da bi se tisuće moždanih udara moglo spriječiti potrošnjom hrane bogate kalijem poput banana, špinata, oraha, ribe i leće.

Daily Mail navodi da je studija obuhvatila preko 250.000 pojedinaca tijekom više od trideset godina, a objavljena je u časopisu “Journal of American College of Cardiology“.

Znanstvenici su analizirali podatke iz 11 različitih studija – od 1966. do 2009. te su sumirali rezultate.

Našli su da je prosječni dnevni unos kalija oko 1600 miligrama, što je manje od polovice preporučenog dnevnog iznos za odrasle od 3500 mg (podaci za Veliku Britaniju), što je bilo dovoljno da se rizik od moždanog udara smanji za više od petinu.

Zašto baš tri banane dnevno?

Prosječna banana sadrži oko 500 miligrama kalija, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i kontrolira ravnotežu tekućina u tijelu. Premalo kalija može dovesti do nepravilnog rada srca, razdražljivosti, mučnine i proljeva.

1500 kalija dnevno je dovoljno za prevenciju raznih bolesti i stanja, a upravo toliko sadrže tri banane zajedno.

Istraživanja su pokazala da tri male banane dnevno osiguravaju energiju dovoljnu za 90-minutni naporan trening. No energija nije jedini način kako banana može pomoći da budemo u formi i zdravi. Također nam može pomoći u prevladavanju ili sprječavanju znatnog broja bolesti i stanja.

Banane su odličan izvor energije koji ne deblja!

Banane su odličan izvor energije koji ne deblja!

Prevent Disease prenosi da su banane korisne kod prevencije kardiovaskularnih oboljenja, za regulaciju PMS, za koštanu masu, zatvor, žgaravicu, i više od desetak drugih bolesti i stanja. Banane također daju trenutni, kontinuirani i znatan poticaj energije. One su s razlogom broj jedan plod za mnoge vodeće svjetske sportaše.

Za što su sve banane korisne: 

 • Prevencija kardiovaskularnih poremećaja: osim prethodno gore opisane studije, ranije istraživanje iz “The New England Journal of Medicine”, utvrdilo je da konzumacija banane kao dio redovite prehrane može smanjiti rizik od smrti moždanim udarom za čak 40%!
 • Održavanje koštane mase: dr. Deborah Sellmeyer, pomoćnik honorarni profesor endokrinologije i metabolizma na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu ističe da kalij štiti kosti žena te one gube manje kalcija nego što su gubile u prehrani s vrlo malo soli, a iznos izgubljenog proteina bio je tek neznatno viši. Više o prehrani za zdravije kosti pročitajte ovdje.
 • Depresija: Prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osjećali su se mnogo bolje nakon što su pojeli bananu. To je zato što banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, koji pomaže da se opustimo, poboljšamo raspoloženje i općenito se osjećamo sretnijima.
 • PMS: Zaboravite tablete – pojedite bananu. Vitamin B6 koji je sadržan u njoj regulira razinu glukoze u krvi, što može utjecati na vaše raspoloženje.
 • Anemija: Bogata željezom, banana može stimulirati proizvodnju hemoglobina u krvi i tako pomaže u slučajevima anemije.
 • Krvni tlak: Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijem, a sadrži malo soli, što je savršeno za regulaciju visokog krvnog tlaka. Toliko je učinkovita, da je američka služba za hranu i lijekove upravo dopustila industriji banana da se službeno koristi ovim podatkom.
 • Mozak: 200 učenika iz Twickenham (Middlesex) škole pomogli su si tijekom svojih ispita ove godine jedući banane za doručak, pauzu te ručak u pokušaju jačanja svojih moždanih snaga. Istraživanja su pokazala da kalij u voću može pomoći pri učenju čineći učenike više budnijima.
 • Zatvor: visoko fibrozna prehrana, što uključuje banane, može pomoći povratiti normalno djelovanje crijeva i pomaže u prevladavanju problema bez posezanja za laksativima.
 • Mamurluk: Jedan od najbržih načina liječenja mamurluka je frape od banane, zaslađen medom. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda, gradi potrošene razine šećera u krvi.
 • Žgaravica: Banane imaju prirodni učinak protiv kiselina u tijelu, stoga ukoliko patite od žgaravice, pokušajte pojesti bananu za olakšanje.
 • Jutarnja mučnina: Uzimanje banana između obroka pomaže u održavanju razine šećera u krvi i izbjegavanju jutarnje mučnine.
 • Ubod komaraca: Kod uboda komarca pokušajte trljati zahvaćeno područje s unutrašnjom strane kore od banane. Mnogi ljudi smatraju da je jako učinkovita u smanjenju oteklina i iritacije.
 • Živci: Banane sadrže visoke količine B vitamina koji pomaže smirivanju živčanog sustava.
 • Sprječavanje prekomjerne tjelesne težine: Studije provedene na Institutu za psihologiju u Austriji pokazale su da pritisak na poslu vodi do traženja utjehe čokoladom i grickalicama. Analizirajući 5000 bolničkih pacijenata istraživači su otkrili da je debljanje više vjerojatno kad je povezano s pritiskom na poslu. Zaključak je da kako bi izbjegli paniku induciranu hranom, moramo kontrolirati razinu šećera u krvi zalogajem namirnica bogatim ugljikohidratima svakih dva sata da bi razina ostala stabilna.
 • Čir: Banana se koristi kao hrana protiv crijevnih poremećaja zbog svog mekog sastava i glatkoće. To je jedino sirovo voće koje se može jesti bez teškoća u kroničnim slučajevima. Ona također neutralizira prejaku kiselinu i smanjuje nadraženost prevlačenjem sluznice želuca.
 • Regulacija temperature: Mnoge kulture banane vide kao namirnicu koja hladi i koja može sniziti fizičku i emocionalnu temperaturu trudnice. U Tajlandu, na primjer, trudnice jedu banane kako bi osigurale da se dijete rodi sa normalnom temperaturom.
 • Sezonski afektivni poremećaj (SAD): Banane mogu pomoći oboljelima od ovog poremećaja jer one sadrže ranije opisan triptofan.
 • Pušenje: Banane također mogu pomoći ljudima koji pokušavaju prestati pušiti. Sadrže B6, B12, kao i kalij i magnezij koji pomažu tijelu da se oporavi od učinaka povlačenja nikotina.
 • Stres: Kalij je vitalni mineral koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu. Kada smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava, čime se smanjuje razina kalija. Ravnotežu možemo vratiti uz pomoć banane bogate kalijem.
 • Bradavice: Uzmite komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom gore. Učvrstite je flasterom.
Banana

225 grama banane ima oko 200 kalorija i oko 50 grama ugljikohidrata. Ona ima ima vrlo malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana, te vrlo dobar izvor vitamina B6.

 

Huffington Post prenosi studiju gdje su istraživali učinak banane umjesto sportskih, energetskih pića kod sportaša. Studija je objavljena u časopisu PLoS ONE, a testirana je skupina profesionalnih biciklista. Svaki od njih je trebao konzumirati ili čašu energetskog pića za sportaše ili pola banane svakih 15 minuta tijekom 75 km utrke u trajanju između 2,5 do 3 sata.

Autor studije dr. David Nieman je izjavio: “Otkrili smo da ne samo da su performanse iste, bez obzira je li konzumirano sportsko piće ili banana, već smo otkrili i prednosti konzumiranja banane.”

Istraživači su otkrili da banane, osim svega sadrže i spojeve kao što su antioksidansi – koji se ne nalaze u sportskim napicima. Zaključili su da banane sadrže zdraviju mješavinu šećera potrebnih za povećanje razine energije i performansi, od klasičnih sportskih napitaka.

“Ova vrsta istraživanja pokazuje da možete imati zdravije energetske izvore prije i nakon vježbanja koji će podržati sportsku izvedbu jednako dobro kao sportski napitak.”, objašnjava dr. Neiman.

I to još nije sve, japansko istraživanje otkriva da banana ima antikancerogena svojstva!

Internetom kruži slika banana s mrljama na kori i tvrdi se da takve banane imaju antikancerogena svojstva. Istražili smo ovu tvrdnju i to nas je dovelo do japanskog znanstvenog istraživanja prema kojem zrela banana s tamnim mrljama na kori proizvodi tvar koja se zove TNF-α (čimbenik tumorske nekroze) koji ima sposobnost borbe protiv abnormalnih stanica.

Zrelije banane, one koje na kori imaju smeđih mrlja imaju antikancerogena svojstva.

Zrelije banane, one koje na kori imaju smeđih mrlja imaju antikancerogena svojstva.

Iz sažetka studije je vidljivo da su znanstvenici proučavali učinak voća i povrća na povećanje neutrofila i njihove učinke na indukciju citokina. Rezultati su da su se učinci TNF-α razlikovali prema zrelosti banane, a to je moglo biti potvrđeno nakon oralne primjene.

Činjenica je da se hranjivi sadržaj voća mijenja pri sazrijevanju. Kako banana sazrijeva povećava se razina antioksidansa, koji štite tijelo protiv raka i bolesti srca. No, dok prezrela banana sigurno ima nutritivnu vrijednost, gube se i neke prednosti, poput te da se smanjuje vrijednost mikronutrijenta poput vitamina i minerala.

Čimbenik tumorske nekroze (TNF-α) je citokin, tvar koju luče određene stanice imunološkog sustava koje imaju utjecaj na druge stanice. To je doista korisno u borbi protiv abnormalnih tumorskih stanica u tijelu. Istraživanje je pokazalo da je aktivnost banane bila usporediva s Lentinanom, kemijskim imunostimulator koji se intravenozno primjenjuje kao sredstvo protiv raka. Dakle, zrela banana može djelovati kao sredstvo protiv raka stimulirajući proizvodnju bijelih krvnih stanica.

Na kraju, savjetujemo vam da svakako konzumirate banane, očito je da su i te kako korisne za ljudsko zdravlje, pogotovo dok još rastu bez primjene GMO-a.

Naime, UN organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je da divlje vrste banana brzo nestaju zbog uništavanja šuma, također i mnoge tradicionalne sorte nestaju. Banane su sterilni mutanti bez sjemena, razmnožavaju se kloniranjem, a odsutnost seksualne reprodukcije je ta koja ih čini slabo otpornima na brojne bolesti. Gotovo sve banane na tržištu potječu od jedne sorte, Cavendish, čiji genetski korijeni leže u Indiji. Prije tri godine, New Scientist je otkrio da je urod Cavendisha ugrožen pandemijskom bolešću, što uzrokuje gljivica crna Sigatoka. Znanstvenici sada, naravno, spas traže u razvoju novih genetski modificiranih vrsta, kao i hibrida koji su otporni na gljivice.

Nadamo se da do toga neće doći, te da će se uložiti trud da se pronađe prirodan način za očuvanje ove blagotvorne hrane.