PONERIZACIJA DRUŠTVA

Novo na vašem jelovniku – GM losos!

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Jeste li znali da je krovna američka udruga za hranu i lijekove – FDA, tijekom blagdana i praznika potiho pogurala genetski manipuliranog lososa prema finalnom procesu prihvaćanja? Sigurno da niste, ovakve stvari se u medijima pojave tek kad su gotova vijest.

U rujnu 2010., novi genetski modificirani životinjski hibrid izazvao je masovnu zabrinutost. Mogućnost da im GM losos dospije na tanjur nije dobro sjela mnogim nezavisnim znanstvenicima, potrošačkim skupinama, organizacijama za zaštitu okoliša, a osobito osviještenim potrošačima. Iako ovaj losos, poznatiji kao “Frankenfish”, još uvijek nije odobren za potrošnju, čini se da su neke američke organizacije odlučne da ova riba dospije u našu prehranu.

Dakle, 2010., kada je Zastupnički dom uključen u odobrenje genetski modificiranog lososa, biotehnološka kompanija AquaBounty, tvorac ovog čudovišta je suočena s teškim kritičkim protivljenjem. Kako nisu dobili odobrenje, Aquabounty nije mogao primiti sredstva od FDA kako bi napredovali prema odobrenju.

Unatoč odluci Zastupničkog doma, USDA – američki odjel za poljoprivredu nedavno je odlučio pomoći ovoj kompaniji u potrazi za odobrenjem tako što ih velikodušno financira s gotovo 500.000 dolara.

Pitanje je zašto organizacija poput USDA financira ovakva istraživanja dok ga drugi dio zakonodavne grane zabranjuje? Možda USDA članovi imaju interes u odobrenju genetski modificirane ribe? Vrlo vjerovatno.

Čini se da i FDA ima neke bliske interese USDA-u jer su u prosincu 2012. godine objavili svoju procjenu utjecaja GM lososa na okoliš. U dokumentu se zaključuje da riba “neće imati nikakve značajne utjecaje na kvalitetu ljudskog okoliša u SAD-u.” Također su naveli da riba vjerojatno neće štetiti populaciji prirodnog lososa, što je ključna briga aktivista za zaštitu okoliša.

Usporedba veličine običnog i brzorastućeg lososa

Usporedba veličine običnog i brzorastućeg lososa

AquaBounty tvrdi da je riba sigurna i da postoji nekoliko jamstva protiv ekoloških problema. Osim toga, riba koju uzgajaju je ženka i sterilna je, no mali postotak bi mogao biti u mogućnosti da se razmnožava. Kompanija je također priopćila da je potencijal za bijeg vrlo nizak. FDA je poduprla ove tvrdnje u dokumentima objavljenim 2010.

Dakle, da naglasimo: postoji jedan dio lososa koji će se moći razmnožavati, a postoji i šansa da ribe pobjegnu u prirodan okoliš. Ovo baš ohrabruje….

Izmijenjeni losos će se pariti s običnim lososima, stvarajući hibridne mutacije koje se mogu nastaviti množiti generacijama, koje će sadržavati sve izmjene gena. Nakon što budu konzumirani od strane predatora poput morskih pasa, oni će biti pogođeni genetskim modifikacijama ribe kroz razvoj raznih zdravstvenih uvjeta.

Već smo pisali o razvoju tumora kod miševa koji su konzumirali GM hranu, ali to su samo usjevi, a oni su manje složeni od životinja. Posljedice konzumacije GM namirnica životinjskog porijekla su nesagledive, a ispitivanja o utjecajima takve prehrane nisu provedena ni na životinjama niti na ljudima.

AquaAdvantage losos ima dodan hormon rasta pacifičkog lososa koji omogućuje ribi proizvodnju hormona rasta tijekom cijele godine. Inženjeri su uspjeli zadržati hormon aktivnim pomoću drugog gena ribe nalik na jegulju Macrozoarces americanus (Tabinja) koji djeluje kao okidač za hormon. Tipični atlantski losos proizvodi hormona rasta samo dio godine.

Ako losos na kraju bude odobren za proizvodnju i prodaju, potrošači mogu i ne znati da ga jedu. Prema saveznim smjernicama, riba neće biti označena kao genetski modificirana ako agencija odluči da ima isti materijalni sastav kao konvencionalni losos. AquaBounty kaže da genetski modificirani losos ima isti okus, teksturu, boju i miris kao konvencionalne ribe, i FDA do sada nije pokazao nikakve znakove neslaganja.

Apsurd je recimo da je država Kalifornija izglasala da će označavanje GM lososa kao namirnice u prodaji biti kod njih obavezna, no nisu se izjasnili da su protiv GMO-a. Udruga “Food and Water Watch” koja promiče zdrav život i sigurnost hrane navodi da iako su njihovi napori bili najviše uloženi da spriječe legalizaciju GM lososa, ipak su se odlučili podržati prijedlog za označavanjem jer će ona poslati snažnu poruku zakonodavcima diljem zemlje da su potrošači u Kaliforniji zabrinuti zbog genetskog inženjeringa životinja. Da, sigurni smo kako će se vlast jako zabrinuti, pokazali su i previše koliko im je stalo do zdravlja ljudi.

Činjenica je da nitko uistinu ne zna koji su dugoročni učinci konzumacije GM usjeva, a kamoli GM životinja. Ali moćnicima to ne predstavlja problem, zašto ne bi isprobali kako to djeluje na ljude na ovaj, direktan način. I to uz odobrenje krovnih američkih udruga.

Enviropig su svinje koje su bile dizajnirane u Kanadi čiji je cilj bio da smanje zagađenje okoliša. Na sreću, ovo istraživanje nije naišlo na daljnje financiranje projekta zbog nedostatka izglednog profita. No istraživanja o projektiranju GM životinja se nastavljaju.

Enviropig su svinje koje su bile dizajnirane u Kanadi čiji je cilj bio da smanje zagađenje okoliša. Na sreću, ovo istraživanje nije naišlo na daljnje financiranje projekta zbog nedostatka izglednog profita. No istraživanja o projektiranju GM životinja se nastavljaju.

Pokušali su i progurati konzumaciju GM svinjetine a da je malo tko uopće znao za to. Istovremeno s očekivanjem odobrenja za puštanje u prodaju prve GM životinje, odnosno lososa, USDA je najavio 500,000 dolara pomoći za istraživanja na razvoju genetski modificiranog genoma svinja. Recombinetics Inc., dobitnik USDA financiranja, kaže da će se njihova genetska modifikacija koristiti za proizvodnju krmača i razvoj vrste koji će biti dizajnirana da ne dostigne spolnu zrelost. U svojoj molbi USDA-u tvrtka je napisala, “Monoseksualnost i neplodnost se može koristiti kako bi učinkovito kontrolirati disperziju genetike projektiranih životinja, što će olakšati uvođenje ovakvih životinja u prehranu”.

Tko zna koliko se još sličnih projekata financira, a da javnost za to ne zna. Osim što naše vlade ne mare za nas, te ne smijemo znati jedemo li GMO ili ne, oni namjerno kriju takve informacije jer znaju da ako se oboružamo sa znanjem, da ćemo biti u stanju srušiti tu ogromnu industriju GM hrane i onemogućiti im da uživaju u profitu.

U slučaju da se svjesnost o ovom problemu ne proširi i ako američki Kongres omogući da FDA odobri GM lososa, on će postati prva odobrena GM životinja za uzgoj i ljudsku potrošnju. Za njim će krenuti i sve druge, jer jednom kad se otvore vrata genetskom inženjeringu životinja u svrhu ljudske prehrane, neće više biti nikakvih prepreka.

Bez obzira da li će ikada zaista biti obavezno označavanje takvih proizvoda u trgovinama, to za nas neće značiti baš ništa. Nitko nam neće moći garantirati da li su životinje iz običnog uzgoja uspjele ostati “čiste”, bez dodira s GM vrstama. Osim toga, toliko je GM usjeva kojima se hrane životinje koje konzumiramo da to postaje svejedno. Jedini način da to spriječimo nije u tome da prestanemo jesti meso i mesne proizvode jer GMO dopire svuda, u zrak i vodu, o čemu smo već pisali ovdje, također su genetski modificirani i kukuruz, a slijedi i pšenica. Pravi i učinkoviti način te jedini ispravan način kako da spriječimo strašne posljedice po naše zdravlje taj da se borimo svim silama protiv genetskih manipulacija.

Jedan od načina jest da širite ovakve vijesti, sudjelujete u raspravama i da se brinete o svojoj budućnosti i budućnosti vaše djece na odgovoran način. Ne podržavajte vladine odluke koje se donose na štetu vašeg zdravlja, budite aktivan član ovog društva, ako ne zbog sebe, onda zbog zdravlja naše djece.