SVIJET POD LUPOM

Arheolozi strahuju od smrtonosnih stupica u grobnici cara Qin Shi Huanga

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon otkrića masovne podzemne grobnice prvog kineskog cara Qin Shi Huanga kojeg čuva jedno od antičkih čuda – terakotna armija – znanstvenici nisu sigurni kako istražiti nalazište koje i nakon nekoliko tisuća godina još uvijek ima aktivnu zaštitu protiv provalnika.

Uređeni prilaz grobnici prvog kineskog cara.

Uređeni prilaz grobnici prvog kineskog cara.

Kineski arheolozi su dubinskim trodimenzionalnim snimanjem otkrili počivalište prvog kineskog cara. Grobnica je smještena u srcu monumentalnog kompleksa veličine 56 kvadratnih kilometara. Mauzolej koji nalikuje pravilnoj piramidi bez vrha, čuva preko 6000 terakotnih vojnika, konja, kočija u punom oklopu, zajedno s malom vojskom zabavljača (akrobata, plesača i muzičara) koji su bili zakopani u dubini piramidalnog mauzoleja. No ovo je sve samo „vrh ledenog brijega“. Ispod terakotne armije se koja se prostire na području dužine 690, a širine je 250 metara, nalazi se skrivena grobnica/palača/labirnit veličine nevjerojatnih 170.000 metara kvadratnih.

Piramidalni mauzolej cara Qin Shi Huana.

Piramidalni mauzolej cara Qin Shi Huanga.

Da bi shvatili koliko je to veliko područje usporedit ćemo je s veličinom Zabranjenog Grada u Pekingu, koji je 75% veći od grobnice Qin Shi Huanga. Nakon pregleda 3D snimaka, eksperti su ustanovili kako je podzemni mauzolej visine 76 metara te da se prostire na nekoliko nivoa prekrivenih zemljom, no unutar mauzoleja nema vlage jer prastari sustav dreniranja vode još uvijek savršeno radi. Nitko ne zna u kakvom je stanju carevo tijelo, no poznato je da je pokopan zajedno s nekoliko stotina otrovanih kurtizana i robova.

Brončani prikaz cara Qin Shi Huanga u kočiji, sve to u prirodnoj veličini.

Brončani prikaz cara Qin Shi Huanga u kočiji, sve to u prirodnoj veličini.

Zahvaljujući prastarim arhivima koji su revno zabilježili tko je i što pokopano s megalomsnakim carem, pretpostavlja se da će arheološki artefakti iz grobnice zasjeniti čak i bogatstvo Tutankamonove grobnice.

Dio terakotnih vojnika cara Qin Shi Huanga.

Dio terakotnih vojnika cara Qin Shi Huanga.

Kineski arheolozi su se našli na muci jer smatraju da palača skriva brojne i kako se čini još uvijek aktivne klopke: od stupica sa šiljcima, strelicama s otrovom i podova koji propadaju i vode u sigurnu smrt do klopki koje još uvije nisu shvatili kako djeluju. No zapadnjački znanstvenici smatraju kako se ne može znati jesu li stupice tamo i jesu li one zaista napravljene onako kako su opisane u kronikama i nacrtima. Emily Teeter sa Sveučilišta Chicago i Instituta za Egiptologiju i Nubijsku antiku je izjavila slijedeće za web tiskovinu Io9:

„Žao mi je što moram pokvariti zabavu, ali antička prokletsva i kletve su tako demode. Stupice su izmišljene kao i kletve. Hollywood nas je zaludio s pogrešnim zamislima i sada svi lude za svim mogućim oblicima horor priča. Stvarno mi je žao reći Kinezima, ali Egipćani su bili jednako zli.“

Znanstvenici smatraju da bi stupice odavno postale neaktivne od korozije i starenja materijala, no najvjerojatnije njih uopće niti nema. No pretpostavimo da su antički kineski tekstovi i nacrti točni te da savršeno realno opisuju sve ono što se nalazi u grobnivi palači prvog kineskog cara. Jesu li Kinezi uopće mogli napraviti takve materijale koji bi uspjeli odoljeti milenijima?

Grobnica prvog kineskog cara se nalazi u provinciji Xi’an koja je puna antičkih piramida.

Grobnica prvog kineskog cara se nalazi u provinciji Xi’an koja je puna antičkih piramida. Fotografija vlasništvo  Santha Faiia.

China Wisper smatra kako bi Kinezi mogli odahnuti, no s druge strane postoji nešto u grobnici cara Qin Shi Huanga na što se mora obratiti pažnja. Riječ je o smrtonosnoj količini žive koja je otkrivena u podzemnoj grobnici. Stari Kinezi su koristili kromiranje za štićenje metala od hrđanja, a živu su koristili kao aktivno upozorenje svima onima koji su željeli uznemiravati posljednje počivalište cara.

Vrh carskog mauzoleja, ispod nogu arheologa se nalazi najveća carska grobnica na svijetu.

Vrh carskog mauzoleja, ispod nogu arheologa se nalazi najveća carska grobnica na svijetu.

Antički nacrti koji prikazuju unutrašnjost mauzoleja su identični s 3D snimkama. U kronikama se opisuje kako su carski inženjeri stvorili rijeke žive kako bi držali eventualne kradljivce na odstojanju, još jedino treba dokazati kako su i stupice tamo gdje ih spominju pradavni zapisi.

Kineska vlada još uvijek nije odlučila što će uraditi s misterioznim podzemnim kompleksom. Za sada prevladava mišljenje da se današnjom tehnologijom ne može ući u posljednje carevo počivalište bez da se uništi dio kompleksa i artefakata koji se u njemu nalaze.