PONERIZACIJA DRUŠTVA

Američka vojska ulaže u istraživanje o spreju protiv samoubojstva

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Američka vojska sada ima rješenje za one koji se osjećaju potišteno: anti-suicidalni sprej koji antidepresivne kemikalije unosi u mozak.

Američka je vojska znanstveniku sa Sveučilišne škole za medicinu u Indijani dodijelila 3 milijuna $ za razvoj nosnog spreja koji poništava suicidalne misli. Dr. Michael Kubek i njegov istraživački tim će imati tri godine vremena da utvrde je li nosni sprej sigurna i učinkovita metoda sprječavanja samoubojstava.

Potvrda istraživanja je došla nakon što je vojska izgubila 38 svojih vojnika zbog sumnje na samoubojstvo u srpnju čime se postavio novi rekord. Do sada je vojska potvrdila 66 djelatnih samoubojstava u 2012.g te istražuje njih još 50 što čini ukupni zbroj od 116 slučajeva.

Stopa samoubojstava u vojsci se nalazi na najvišoj razini u povijesti. Više je američkih vojnika samo sebi oduzelo život nego što ih je ubijeno od strane talibana. Pentagon je u lipnju izvijestio da se u prosjeku dogodilo po jedno samoubojstvo dnevno čime se nadmašila stopa borbenih smrtnih slučajeva.

marines

Neurokemijski hormon koji otpušta tirotropin (TRH), a koji se u tijelu pojavljuje u prirodnom obliku, bi mogao usporiti stopu samoubojstava koja je u porastu. Kemikalija ima euforični, smirujući i antidepresivni učinak. Pokazalo se da TRH smanjuje suicidalne misli, depresiju i bipolarni poremećaj.

„Poznato nam je još od 1970-ih da TRH ima antidepresivni učinak i da djeluje poprilično brzo,“ rekao je Kubek. „Najveći je problem bilo otkriti kako ga dovesti do mozga.“

Dr. Sandrine Dupre, znanstvena suradnica sa Sveučilišta Manchester je izjavila: „TRH je važna kemikalija u mozgu koja igra središnju ulogu u regulaciji mnogih fizioloških procesa. Poznato je da igra ključnu ulogu pri pomaganju tijelu da proizvodi hormone štitnjače kada osjeti da je njihova razina u tijelu opala – abnormalne se koncentracije hormona štitnjače povezuju s depresijom.“

„TRH primijenjen kao nosni sprej kod štakora se pokazao kao učinkovit način ciljanja mozga te je imao učinak smanjivanja napadaja, ali točni mehanizmi koji su u to uključeni još uvijek nisu u potpunosti shvaćeni. Multifunkcionalnost ovog neuropeptida čini teškom procjenu učinkovitosti predloženog liječenja protiv depresije.“

Liječnici su do sada mogli prenijeti TRH putem injekcija u leđnu moždinu. Tablete i krvne injekcije ne omogućavaju ulazak TRH u mozak.

Kubekov je tim, uz novu tehnologiju, otkrio da se TRH putem nosne šupljine može na siguran način prenijeti preko krvno-moždane barijere.

„Ovo je daleko od rješenja samo za vojnike,“ rekao je Kubek. „Ako ovo djeluje, potencijalno se stvara sasvim nova vrsta farmakologije.“

FluMist Vaccine

Ako se sprej za nos pokaže učinkovitim, THR će biti davan vojnicima koji se nalaze u krizi ili osobama koje uzimaju druge antidepresive.

„Faza koja slijedi neposredno nakon početka uzimanja antidepresiva je vrlo ranjiv vremenski okvir u životu pacijenta,“ izjavio je dr. Ken Duckworth, medicinski direktor Nacionalnog saveza za duševne bolesti. „Nosni sprej bi ih odmah stabilizirao dok čekaju da antidepresivi odrade svoj posao.“

Porast stope samoubojstava u vojsci počinje zabrinjavati i civilno stanovništvo. Samoubojstvo je četvrti vodeći uzrok smrti za odrasle osobe u dobi između 18 i 65 godina. Svakog dana više od 100 Amerikanaca oduzme sebi život. Stopa samoubojstava među američkim vojnicima je oko 40% viša u odnosu na civilne osobe slične dobi. Više je smrti zabilježeno uzrokovanih samoubojstvom nego što su ih prouzrokovale borbe ili prometne nezgode.