TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Hrkanje u trudnoći povezano s visokim tlakom

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Nova studija iznosi da hrkanje, koje se javlja u trudnoći, može biti znak problema s disanjem što dovodi žene u rizik od visokog krvnog tlaka, potencijalno ozbiljnu komplikaciju i za majku i za dijete.

Live science prenosi rezultate studije koja je istakla da žene, koje su počele hrkati u trudnoći, imaju dvostruko više šanse za razvoj preeklampsije, odnosno, visokog tlaka induciranog trudnoćom, u usporedbi s trudnicama koje nisu hrkale. Nalazi su se održali čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir čimbenike koji bi mogli utjecati na krvni tlak, poput majčine dobi, rase, navike pušenja i debljanje u trudnoći.

Natural News navodi da preeklampsija ne dolazi uvijek s vanjskim prepoznatljivim simptomima i pomno praćenje krvnog tlaka i tjelesne težine u trudnoći su posebno važni u tom razdoblju. Krvni tlak koji naraste za preko 15 bodova više od normalnog i / ili debljanje u trudnoći više od dva kilograma tjedno su početni simptomi preeklampsije.

Ostali simptomi preeklampsije su hipertenzija, proteinurija, otekline, nagli dobitak na težini, mučnina ili povraćanje, abdominalni bolovi i / ili bol u ramenima, bol donjeg dijela leđa, glavobolje, promjene vida, hiperrefleksija, ubrzani puls, mentalna konfuzija, pojačani osjećaj tjeskobe, kratkoća daha ili bol u prsima.

Iako je visoki krvni tlak u trudnoći povezan s povećanim rizikom od preranog rođenja i rađanjem manjih beba, ova studija je pokazala samo povezanost, a ne izravnu uzročno-posljedičnu vezu.

Istraživači su procijenili da ako problemi s disanjem tijekom spavanja uzrokuju porast tlaka kod trudnica, liječenje hrkanja može pomoći u do 19% slučajeva trudnoće povezanih s visokim krvnim tlakom te u 11% slučajeva preeklampsije.

Nova studija dovodi u vezu hrkanje i visoki krvni tlak.

Nova studija dovodi u vezu hrkanje i visoki krvni tlak.

Novi rezultati pokazuju da testiranje trudnica može pomoći identificirati one koji imaju rizik od hipertenzivnih poremećaja, navodi istraživač Louise O’Brien, izvanredni profesor s Centra za poremećaje spavanja Sveučilišta Michigan.

Studija objavljena ranije ovog mjeseca otkriva da djeca rođena kod žena s apnejom imaju povećan rizik da završe na neonatološkom odjelu. “Ako apnea stvarno igra ulogu u ovim rezultatima, onda je to jasna prilika da interveniramo i pokušamo poboljšati neke od tih ishoda trudnoće”, ističe O’Brien.

Hrkanje i trudnoća

Poznato je da trudnoća, kao i bilo koje debljanje, stavlja ljude u rizik od problema s disanjem tijekom spavanja, uključujući i hrkanje, izjavljuju istraživači. Ranije studije su također povezale probleme s disanjem u snu s povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka u općoj populaciji.

U novoj studiji, O’Brien i kolege analizirali su podatke od oko 1.700 trudnica koje su bile najmanje 28 tjedana trudne. Sudionice su navele hrču li ili dahču tijekom spavanja, te kad su počeli problemi s disanjem.

34% žena prijavilo je hrkanje tri do četiri puta tjedno, a 25 %, je izjavilo da je njihovo hrkanje počelo tijekom trudnoće. Među onima čije je hrkanje počelo tijekom trudnoće, oko 10 % je imalo hipertenziju vezanu uz trudnoću, u usporedbi s 4,5 % onih koji ne hrču. Osim toga, 13 % onih čije je hrkanje počelo tijekom trudnoće imale su preeklampsiju, u usporedbi s 8 % onih koje nisu hrkale.

Istraživači su još napomenuli da su žene same izvijestile o svom hrkanju, koje ne mora biti u potpunosti točno.

Uzrokuje li hrkanje visoki krvni tlak?

Bilo kakva pauza ili opstrukcija u disanju tijekom sna povećava aktivnost živčanog sustava, što povećava krvni tlak, navodi O’Brien. Problemi s disanjem u snu također su povezani s povećanjem upale, za što se smatra da ima važnu ulogu u preeklampsiji.

Nije poznato jesu li žene u studiji, koje su počele hrkati dok su trudne također dobile i visok krvni tlak u isto vrijeme. U neku ruku, nova otkrića su suprotno od onoga što se moglo očekivati. Žene koje hrču tek kratko vrijeme imaju veći rizik od visokog krvnog tlaka od kroničnih hrkača. To bi moglo biti tako jer su se kronični hrkači prilagodili stanju, dok se ženama koje su počele hrkati tijekom trudnoće javlja visoki tlak jer hrkanje predstavlja dodatni izazov za njihova tijela, ističe O’Brien .

O’Brien i kolege sada provode istraživanje kako bi vidjeli da li liječenje problema s disanjem s kontinuiranim pozitivnim tlakom zraka (CPAP) smanjuje visoki krvni tlak kod trudnica.

Što trudnice mogu učiniti za sebe?
Prenatalna skrb je od vitalnog značaja za zdravu trudnoću. Vaganje, mjerenje krvnog tlaka i testiranje urina na proteine su glavne mjere za rano otkrivanje preeklampsije i ti testovi bi se trebali odvijati na svakom prenatalnom pregledu. Osim toga, treba obratiti pažnju na pravilnu prehranu, punu vitamina i minerala, a izbjegavati prerađenu hranu, lijekove, alkohol i rafinirani šećer te osobito gluten. Gluten je protein koji se nalazi u većini žitarica i može izazvati preeklampsiju. Za neke trudnice s preeklampsijom, izbacivanje glutena rješava problem.