TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kemikalije iz preparata za osobnu higijenu koje uzrokuju hormonske poremećaje

Autor: urednici MW-a
Matrix World

U našoj svakodnevnoj brizi oko zdravlja i kvalitete našeg izgleda često upotrebljavamo brojne kozmetičke preparate kao i one za osobnu higijenu koji sadrže kemikalije koje uzokuju hormonalnu neravnotežu. Na našu veliku žalost, nalaze se u skoro svakom preparatu koji koristimo.

Ovi sastojci mogu izmijeniti hormonalnu kemiju na nekoliko načina. Oni mogu povećati cirkulaciju određenih hormona oponašajući njihovu aktivnost u tijelu, ili mogu smanjiti razinu spolnih hormona u tijelu kao i blokirati njihovu aktivnost. To može utjecati na plodnost, dovesti do rane menopauze i utjecati na stvari kao što su raspoloženje, te trajanje i obim menstrualnog ciklusa kod žena.

Ftalati

Ftalati su kemikalije koje se koriste u većini umjetno mirisnih proizvodima. To uključuje osvježivače zraka, mirisne proizvode za njegu tijela, te većinu komercijalnih parfema. Oni se koriste kako bi se stabilizirala mirisna komponenta.

Ftalati se koriste zapravo svuda, osim u kozmetici i kao premazi na tabletama, u ljepilima, poljoprivrednim aditivima, građevinskom materijalu, prehrambenim proizvodima, bojama te dječjim igračkama. Kako se koristi za omekšavanje plastike prisutni su svakodnevnim predmetima s kojima su djeca u doticaju a studije dokazuju da ftalati uzrokuju pretilost kod djece o čemu možete čitati ovdje. Znakovito je i to da su u brojnim ispitivanjima u urinu ispitanika redovito pronađeni ftalati i to kod gotovo svih.

Istraživanja su zaključila da ftalati vjerojatno pridonose preranoj pojavi menopauze, a također mogu doprinijeti neplodnosti kod žena i muškaraca. Oni mogu imati određeni utjecaj na prirodne hormone koji cirkuliraju u tijelu, te su pokazali sposobnost da se smanje kruženje spolnih hormona.

Drugim riječima, oni ometaju tjelesnu prirodnu sposobnost kontroliranja prirodne ravnoteže ženskih i muških spolnih hormona.

Na proizvodima su ftalati navedeni kao: DEHP di (2-etilheksil) ftalat, DBP dibutilftalat, BBP benzilbutilftalat, DINP di-„izononil“ ftalat, DIDP di-„izodecil“ ftalat , DNOP di-n-oktilftalat.

Na etiketama proizvoda koji sadrže ovakve opasne stvari bi zapravo trebale stajati ovakve oznake.

Na etiketama proizvoda koji sadrže ovakve opasne stvari bi zapravo trebale stajati ovakve oznake.

Amini

Ove kemikalije se često koriste kao emulgatori za stabilne smjese, kao agens za pjenjenje kod tekućih sapuna i šampona, također služe i kao konzervansi s dugim rokom trajanja. Oni ne samo da su povezani s hormonskim poremećajima, nego su također povezani i s rakom jetre i bubrega kao i s nagrizajućim svojstvima za osjetljivo tkivo oka.

Na proizvodima su navedeni kao: diethanolamin (DEA), trietanolamin (TEA), amonoethanolamin (MEA)

Nonilfenol ili nonilfenol etoksilat (NPE)

Ove kemikalije se nalaze u mnogim komercijalnim bojama za kosu, kao i u deterdžentima za pranje i čišćenje u kućanstvu. Osim toga nalaze se i u odjeći, NPE je otkriven u 2/3 odjeće poznatih brendova koji se prodaju širom svijeta, o čemu smo više pisali ovdje. Ova kemikalija je otrovna i imitira ženske spolne hormone te utječe na spolni razvoj reproduktivnog sustava o čemu smo više pisali u tekstu “Kemikalije u svakodnevnim proizvodima dječake pretvaraju u djevojčice“. Ovaj otrov čak i u malim količinama predstavlja veliku opasnost po okoliš.

Na proizvodima su navedeni kao 4-nonilfenol, alkilfenol.

Paraben

Parabeni su konzervansi koji su prisutni u mnogim proizvodima za njegu kose i kože. Parabeni su poznati endokrini disruptori s dokumentiranom povijesti kao uzročnici hormonalnih problema zbog svoje sposobnosti da oponašaju ženski hormon estrogen. Studije otkrivaju kako su parabeni otriveni u čak 99% uzoraka tkiva uzetih od žena s rakom dojke. Više o opasnostima parabena pročitajte ovdje.

Na proizvodima su navedeni s prefiksima: “metil”, “etiln”, “propil” i “butil.”

Triklosan

Triklosan je antibakterijski agens koji se dodaje krutim i tekućim sapunima za antibakterijsku uporabu, no može se naći i u ostalim sredstvima za njegu tijela. On je vrlo razoran za ljudski endokrini sustav i u posljednih nekoliko godina je povezan s rakom. Srećom, kod puno proizvoda je ovaj sastojak izbačen, ali ga se još uvijek može naći te treba obratiti pažnju na ovaj sastojak na etiketi proizvoda.

Ukoliko vam sve ovo nije dovoljno da se uvjerite kako nas sasvim uobičajeni svakodnevni proizvodi za njegu truju, pročitajte još koliko je vaša kupaonica toksična i pogledajte što stvarno sadrže neki od proizvoda kojima tako vjerujemo.

Vjerovatno vam se pojavilo pitanje kako da sve ovo izbjegnete. Srećom, u današnje doba je lako doći do preparata za njegu tijela koji su napravljeni od sastojaka isključivo organskog porijekla. Mogu se kupiti u trgovinama, biljnim apotekama, na internetu, a također ih izrađuju mnogi vaši prijatelji kod kuće. Postoje čak i brojne upute kako da ih izradite i sami. Ukoliko vam se čini da su ti prirodni proizvodi nešto skuplji od konvencionalnih, sjetite se samo da kupujete svoje zdravlje, a ono nema cijenu.