NLO I NEOBJAŠNJIVE SNIMKE I SLIKE

Znanstvenici otkrili fosilizirane vanzemaljske alge

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Otkriće fosilizirane alge u meteoritu iz Šri Lanke bi konačno moglo potvrditi postojanje života u svemiru. Otkrijmo kako izgledaju maleni posjetitelji iz svemira.

Primjer fosilizirane alge nezemaljskog podrijetla.

Primjer fosilizirane alge nezemaljskog podrijetla.

Znanstvena studija koja je nedavno publicirana u Journal of Cosmology pod nazivom: „Fossil Diatoms in a New Carbonaceous Meteorite,“ pod vodstvom N. C. Wickramasinghea, J. Wallisa, D.H. Wallisa i Anil Samaranayake sa Sveučilišta Buckingham, Cardif i Medicinskog instituta Šri Lanke bi se u najmanju ruku mogla nazvati spektakularnom jer su se u fokusu istraživanja našle alge vanzemaljskog podrijetla, pronađene u meteoritu.

Mjesto pada meteorita zajedno s jednom od krhotina.

Mjesto pada meteorita zajedno s jednom od krhotina.

RT je objavilo kako se 29.12.2012., veliki meteorit dezintegrirao nad selom Araganwila u Šri Lanki, brojni maleni komadi raznesene svemirske stijene su se raspršili po cijeloj okolici oko sela, njih nije bilo teško pokupiti.

Primjer zemaljske alge koja je pronađena u meteoritu Polonnaruwa.

Primjer zemaljske alge koja je pronađena u meteoritu Polonnaruwa.

Nakon interdisciplinarne studije na kojoj su učestvovali znanstvenici različitih vrsta specijalizacije od geologa do astronoma, kozmologa, citobiologa i egzobiologa, zaključak studije je stvorio dosta burnu reakciju akademske zajednice. Evo jednog izvoda iz završne riječi studije:

„Postoji snažan dokaz koji podupire teoriju o kometarnoj panspermiji.“

Da podsjetimo, slavni je fizičar Sir Fred Hoyle, stvorio teoriju o panspermiji u drugoj polovici XX vijeka, po njoj život nije originalno nastao na Zemlji već je „dovezen “ uz pomoć kometa, asteroida i meteora koji su udarili o planetu.

Nepoznata struktura diatoma.

Nepoznata fosilizirana struktura diatoma.

U tekstu EU Times stoji kako je znanstvena zajednica, uključujući i prof. Francisa Thackereya sa Instituta za ljudsku evoluciju na Sveučilištu Witts, pozitivno ocijenila istraživanje. Thackerey je naglasio kako su rezultati:

„Vrlo uzbudljivi no ipak vrlo kontroverzni.“

Business Day Report smatra da je takvo mišljenje očekivano jer se ne smije odbaciti mogućnost eventualne planetarne kontaminacije.

Ova znanstvena studija je iznimno interesantna jer je na njoj radio i Chandra Wickramasinghe, direktor Buckinghamskog Centra za Astrobiologiju, ko-autor Hoyleove teorije o panspermiji.

Još jedan fosilizirani primjer.

Još jedan fosilizirani primjer.

S druge strane rezultati studije su podvrgnuti snažnoj kritici jer neki astronomi tvrde kako dijelovi ovog meteorita nalikuju na stijene koje su se mogle naći po Zemlji, te da studija ima dosta nejasno objašnjene lokacije nalazaka.

Astronom Phil Plait je na svojem blogu objavio kako kemijska analiza ne dokazuje postojanje ugljičnih kondrita, a kamo li meteorita, te da ne postoji razlog koji bi nas trebao uvjeriti da je ispitivani predmet meteorit.

Razlike u diatomima i fosiliziranoj kiši.

Razlike u diatomima i fosiliziranoj crvenoj kiši iz Kerale.

Plait je također citirao profesora evolucijske biologije Patricka Kocioleka, koji je izjavio kako ne postoje dokazi da su diatomi ilustrirani u studiji „fosilizirani materijal,“ te da je većina vrsta otkrivenih u kamenju pokazivala kontaminaciju s čistom vodom.

Naravno mogli bi postaviti pitanje je li ta čista voda kontaminirala uzorke u zraku ili na tlu?

Huff Post je u razgovoru s Wickramasingheom objavio podatak kako se uopće ne niječe kontaminiranost meteorita s čistom vodom sa Zemlje, no također je naglašeno kako meteorit u sebi ima barem šest vrsta diatoma koje eksperti ne mogu identificirati niti ih usporediti s vrstama koje obitavaju na planeti Zemlji.

Snimka neobičnih crvenih stanica iz tzv. Crvene kiše iz Kerale.

Snimka neobičnih crvenih stanica iz tzv. Crvene kiše iz Kerale.

Chandra Wickramasinghe također izjavio slijedeće:

„Iz svih dokaza koje smo sakupili, ne postoji ni jedan koji bi upućivao na sumnju da se ne radi o meteoritu, mi smo ispitivali dijelove meteorita i rezultate tog ispitivanja smo objavili u studiji. Kada bi se samo na trenutak stavila po strani ortodoksna stajališta i kada bi se pružila podrška istraživanjima, publikacijama i radovima koje se obično uzimaju olako, siguran sam da bi se napravio značajan napredak u znanosti, umjesto da ta se ta ista znanost limitira načinima i sredstvima koji nalikuju srednjem vijeku.“

Napadi na Wickramasinghea se ne zaustavljaju, iako je studija napravljena u rekordnom roku s vrlo jasnom porukom, čini se da se mi ipak nalazimo u nekakvom znanstvenom srednjem vijeku, jer necenzurirane informacije jako teško dolaze do medija i javnosti.

Dodatni tekstovi:

Crvena „vanzemaljska“ kiša iz Kerale u Indiji

Kometi i panspermija: posjetitelji iz svemira kroje našu sudbinu