TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Olujni oblaci služe kao rasadnik bakterijama

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Najnovije znanstveno istraživanje je otkrilo kako oblaci u planetarnoj atmosferi vrve bakterijama, no posebno je iznenadio podatak da čak i kratkotrajni oblaci služe kako rasadnik tim istim bakterijama.

Čudnovate bakterije

Istraživači Sveučilišta Uppsala Švedska su 23.012013., u žurnalu PLoSOne objavili znanstvenu studiju koja je potvrdila ulogu  oblaka u raspršivanju bakterija diljem planete. Ne samo da oblaci raznose bakterije već služe i kao određena vrsta inkubatora.

Bakterija Pseudomonas syringae, služi kao nukleus za nastajanje kristala tuče i sniježnih pahulja. Vlasništvo: Shawn Doyle and Brent Christner, Louisiana State University

Bakterija Pseudomonas syringae, služi kao nukleus za nastajanje kristala tuče i sniježnih pahulja. Vlasništvo: Shawn Doyle and Brent Christner, Louisiana State University

Rezultati studije su pokazali kako olujni oblaci mogu sadržavati nekoliko različitih vrsta bakterija koje obično obitavaju na biljkama, no oblaci se ponašaju i kao veliki usisivači i u njihovoj se pari često nalaze organske i anorganske molekule koje najčešće možemo naći u tlu.

Ko-autorica studije Tina Santil Temkiv sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj je za web stranicu Yahoo News izjavila slijedeće:

„Olujni oblaci su često nasilan prirodni fenomen, oni usisavaju velike količine zraka koji se nalazi neposredno ispod oblaka, i to je najvjerojatniji način na koji bakterije dospiju u te iste oblake.“

Život u oblacima

Live Science je prošle godine objavila još jednu znanstvenu studiju koja je pokazala kako žive bakterije koje dospiju u donje dijelove planetarne atmosfere, mogu služiti kao jezgra za stvaranje kišnih i snježnih oblaka, no najčudniji je podatak bio da tuča nastaje upravo zahvaljujući rastu bakterija u oblaku, te da se oko kolonija bakterija lako stvaraju grumeni tuče ili snježne pahulje.

Tradicionalna teorija je zastupala stanovište kako se oblaci stvaraju zahvaljujući mineralima i drugim neorganskim molekulama oko kojih se skupljaju molekule vode. Očigledno je da ta teorija više „ne drži vodu.“

09.03.2012. na Havajima je snimljen najveći komad tuče, dužine 10,8, a širine 5 centimetara. Izvor: NOAA

09.03.2012. na Havajima je snimljen najveći komad tuče s bakterijskim nukleusom, dužine 10,8, a širine 5 centimetara. Izvor: NOAA i Live Sceince.

U zadnjih nekoliko godina istraživači su otkrili kako se žive bakterije mogu naći na visini od 40 kilometara, te da njihove spore mogu preživjeti u svemiru.

Temkiv i njene kolege su željele provjeriti mogu li se bakterije nastaniti i množiti u turbulentnim oblacima koje tutnjaju atmosferom. Da bi otkrili točne činjenice, oni su podvrgli ispitivanju 42 vrste oblaka s tučom koji su se formirali nad Ljubljanom tijekom sredine 2009., godine.

Tim je prinašao na tisuće organskih spojeva na bazi ugljika, što je otprilike istovjetno broju karbonskih spojeva koji se mogu naći u svakoj rijeci na planeti.

Neke od bakterija koje su obitavale u oblacima su razvile specijalan rozi pigment koji im je omogućavao da se zaštite od UV zračenja.