PONERIZACIJA DRUŠTVA

Riba uhvaćena pored Fukushime ozračena dozom radijacije 2540 puta većom od dozvoljene

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

11.03.2011., godine svijet je ostao u potpunosti šokiran devastacijom sjeveroistočnog dijela Japana uzrokovanom potresom i cunamijem. Nakon nekoliko dana uslijedila je još jedna katastrofa, reaktori nuklearke Fukushima Daiichi su došli do točke taljenja, a količina radijacije ispuštena u more i atmosferu je do dan danas ostala nepoznanica. Vlada Japana je dugo uvjeravala medije kako je radijacija svedena na minimum, no najnovija otkrića pokazuju kako su te informacije čista propaganda.

Strava od koje se diže kosa na glavi

Nedavno je u moru pored nuklearke Fukushima uhvaćena radioaktivna riba škrpun ili škarpun (Murasoi), količina radijacije ove malene ribe je premašivala dozvoljenu dozu za nevjerojatnih 2540 puta. Hrana i piće koje služe za ljudsku upotrebu ne smije imati veću radijaciju od 100 bekerela po kilogramu, ulovljeni škrpun je imao 254000 bekerela po kilogramu. Ove informacije su došle do javnosti zahvaljujući monitoringu na koji se obavezao TEPCO – vlasnik nesretne nuklearke.

Ozračena riba jauk uhvaćena u podmorju u blizini Fukushime.

Ozračena riba škrpun uhvaćena u podmorju u blizini Fukushime. Fotografija vlasništvo TEPCO-a.

Riba je oduvijek bila tradicionalna hrana Japanaca, nakon ovog slučaja, otvoreno se postavlja pitanje, što zapravo dolazi iz mora na japanske stolove?

Iako uhvaćeni škrpun na sebi nije imao nikakve znakove deformacije i drugih znakova deterioracije uzrokovane zračenjem, nivo radijacije u tkivu ove ribe sugerira da iz nuklearke u Fukushimi još uvijek curi visoka količina radijacije. S obzirom da smo mi već pisali o tome kako radioaktivna voda još uvijek neometano izlazi iz dijela namijenjenog za hlađenje reaktora, ne možemo se oteti dojmu da je situacija puno gora od onoga što dospijeva u javnost.

Natural News piše kako je TEPCO odmah pokušao umanjiti negativnu reakciju medija i javnosti, tvrdeći da će instalirati 20 kilometara zaštitnih mreža u podmorju oko nuklearke kako bi spriječili zračenje morskih stanovnika. Iako nismo veliki eksperti u analizi kretanja morskih struja na sjeveroistočnom dijelu Japana, poznato nam je da bi radijaciji nakon nesreće iz 2011., godine trebalo nekoliko mjeseci da morskim strujama dođe do obale Aljaske, stoga smatramo kako nikakve zaštitne mreže neće pomoći u sprečavanju ozračivanja morskih riba i naravno da iste neće spriječiti kontaminaciju ribarskog ulova.

Radijacija oko Fukushime se povećava

Mail Online je objavio kako su izvješća napravljena u listopadu prošle godine pokazala nepromijenjeno stanje radioaktivnosti u tkivu riba na tom dijelu japanskog podmorja. Znanstvenici vjeruju da je radioaktivni cezij iz Fukushime još uvijek kontaminira ocean, te da će takva kontaminacija decenijama biti potencijalna prijetnja. Isti izvor tvrdi kako su škrpuni i škrpine koje obitavaju na kamenitom dnu priobalja Fukushime toliko ozračeni da njihova radijacija prelazi za 10 puta dozvoljeni nivo. To je izvješće napravljeno u kolovozu 2012.

Jedan od uništenih reaktora u Fukushimi, neposredno nakon nesreće.

Jedan od uništenih reaktora u Fukushimi, neposredno nakon nesreće. Fotografija vlasništvo The Guardiana.

Natural News je usporedio ova dva izvješća smatrajući da je to jedinstven dokaz da se radijacija u nekoliko zadnjih mjeseci strahovito povećala. Zabrinjava zajednička objava za tisak vlade Japana i TEPCO-a u kojoj stoji kako je situacija pod kontrolom.

WHOI – Woods Hole Oceanographic Institution – neovisni oceanografski institut je nedavno pojasnio kako je polovica morskih stanovnika u podmorju Fukushime još uvijek ozračena količinama cezija koje daleko premašuju dozvoljeni nivo. S obzirom da radioaktivne čestice polako padaju na oceansko dno, najugroženije su vrste koje obitavaju na morskom dnu.

Lokalni ribar Kozo Endo je za Natural News dao slijedeći izjavu:

„Mi ne možemo pridati ribu koju ovdje ulovimo. Mi ih samo možemo uloviti kako bi znanstvenici mjerili njenu radioaktivnost. One koje nam ostanu, nosimo kući kako bismo ih pojeli.“

Obmanjivanje javnosti

U zadnjih dvije godine smo imali priliku vidjeti nekoliko bezobraznih pokušaja japanske vlade i TEPCO-a da se srazmjer katastrofe u Fuksuhimi pokaže što manjim. Ne samo da  se pokušalo sakriti taljenje reaktora već se i nivo radijacije koja je iz oštećenih reaktora izlazila u tlo, zrak i more, stalno prikazivala manjom.

Yasuhiro Sonoda pije dekontaminiranu vodu koja je uzeta iz rezervoara unutar kompleksa reaktora 5 i 6 u Fukushimi.

Yasuhiro Sonoda pije dekontaminiranu vodu koja je uzeta iz rezervoara kompleksa reaktora 5 i 6 u Fukushimi.

Poznat nam je slučaj u kojem je japanski doministar Yoshiro Sonoda pred novinarima navodno pio dekontaminiranu vodu iz nuklearke Fukushima, bez obzira što novinari nisu mogli provjeriti je li ta voda zaista iz Fukushime i bez obzira što se u radijusu od 20 kilometara od Fukushime nalazi opasna zona iz koje su evakuirani svi ljudi.

Huff Post je otkrio kako Japanska Ribarska Agencija tvrdi da radijacija sve više kontaminira oceansko dno  uništavajući tako kompletan morski prehrambeni lanac. TEPCO još uvijek tvrdi kako iz nukluerake u Fukushimi uopće ne curi radioaktivna voda.

Tekstovi sa sličnom tematikom:

Laži o niskom nivou radijacije iz Fukushime!

Gotovo polovina djece u regiji Fukushima imaju radioaktivni jod u štitnoj žlijezdi

Aljaska pod utjecajem radijacije iz Fukushime: Oboljevaju ljudi i životinje – jedina je zaštita ogromna količina vitamina C!!!

Radijacija iz Fukushime se morskim strujama približava Aljasci

Iz nuklearke Fukushima u ocean curi radioaktivna voda za hlađenje reaktora!

Masivni potres u Japanu je promijenio gravitaciju Zemlje

Japanski potres i tsunami su 2011. godinu učinili najskupljom po prirodnim katastrofama

Koliko je opasna Japanska radijacija i svi dosadašnji nuklearni eksperimenti – skrivaju li se činjenice od javnosti?

Japan planira milijunsko investiranje u futurističku farmu s robotima na području uništenom tsunamijem