U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Klor u vodi iz slavine izravno povezan s razvojem alergije na hranu

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Na tisuće zajednica diljem svijeta ga dodaju svojim zalihama vode kako bi osigurale da njihova voda bude sigurna za ljudsku potrošnju. No, uobičajena praksa dodavanja klora u vodu u svrhu očuvanja javnog zdravlja možda i nije toliko bezopasna kao što nam je rečeno. Više od stotinu godina vjerujemo i oslanjamo se na klor za pročišćavanje vode koji ubija sve patogene iz vode. No, nedavna studija je izloženost kloru povezala s alergijama na hranu i okolinu.

Klor je vrlo učinkovit dezinficijens koji se dodaje javnim zalihama vode kako bi se ubile bakterije koje bi voda ili cijevi za transport mogle sadržavati.

„Klor je bio hvaljen kao spasitelj od kolere i raznih drugih bolesti koje se prenose vodom i to s pravom“, rekao je Steve Harrison, predsjednik tvrtke koja proizvodi filtere za vodu. „Njegove dezinfekcijske kvalitete…su omogućile zajednicama i cijelim gradovima da rastu i napreduju tako što je osigurao da voda iz slavine stigne u domove i industriju bez opasnosti od prenošenja bolesti.“

TapWater

Ova kemikalija, koja se koristi za dezinfekciju vode je također prisutna u uobičajenim pesticidima i kućanskim predmetima, kod nekih osoba može oslabiti toleranciju na hranu.  Klor, koji je uveden u opskrbu vodom u reakciji s drugim elementima koji se prirodno pojavljuju u vodi formira otrov naziva trihalometan (THM) koji na kraju pronađe put do naših tijela. THM je povezan sa širokim rasponom ljudskih zdravstvenih tegoba koje variraju od astme i ekcema do raka mjehura i bolesti srca, oštećenja jetre i bubrega, poremećaja rada živčanog sustava, oslabljenja imunološkog sustava i raznih vrsta raka.  Uz to, nekoliko studija umjerenu do učestalu potrošnju vode iz slavine povezuju s povećanjem stope pobačaja i defektnih rođenja.

Studije također procjenjuju da je oko 4% djece alergično na hranu, a sve je veći i broj crijevnih alergija koje su povezane s uobičajenom hranom kao što su kravlje mlijeko, pšenica, soja, jaja, celer, kivi itd.

Alergija na hranu može poprimiti oblik iznenadne po život opasne reakcije poznate pod nazivom anafilaksija, kao i ekcem ili osip.

pesticides-food-1

No, iako je voda primarni izvor izloženosti kloru, mnogi pesticidi i herbicidi  koji se primjenjuju u konvencionalnoj proizvodnji su također prepuni klora i njegovih nusproizvoda. Prema istraživanjima, hrana temeljena na izloženosti kloru može, u stvari, igrati veću ulogu pri uzrokovanju alergija na hranu nego što je to slučaj s kloriranom vodom.

„Ovo istraživanje pokazuje da velika količina pesticida koji sadrže diklorofenol može oslabiti toleranciju na hranu kod nekih osoba što dovodi do alergije na hranu“, objasnio je autor jedne od studija, Elina Jerschow. „Prijašnje su studije pokazale povećanje stopa alergija na hranu i zagađenje okoliša, a rezultati studije ukazuju da bi ova dva trenda mogla biti povezana i da je povećano korištenje pesticida i ostalih kemikalija povezano  s većom učestalošću alergija na hranu.“

Udisanje klora i ostalih kemijskih para znači da će ova kemikalija izravno ući u naš krvotok. Osim toga, kada se tuširamo ili kupamo, voda je topla što uzrokuje otvaranje pora na koži putem kojih se vrši apsorpcija kemikalije. Također postoji i kozmetički učinak klora – on uništava zaštitni sloj ulja s kose i kože čime uzrokuje pretjerano sušenje i boranje kože kao i suhu i lomljivu kosu.

No, štiti li nas klor u potpunosti od svih bakterija? Osigurava li se dodavanjem klora da će voda, dok stigne do krajnjeg korisnika biti oslobođena opasnih organizama?

flying drops

Opasne bakterije, kao što su e-coli i koliformne bakterije, se još uvijek mogu pronaći u kloriranoj vodi iz slavine. Razlog tome su problemi vezani uz održavanje samog sustava ili uz transport vode do naših domova. Stoga je oslanjanje na dezinfekciju klorom lažno jamstvo da je voda iz slavine sigurna za piće. Čak i najmanja izloženost jednoj od ovih bakterija može uzrokovati simptome slične gripi kao što su glavobolja, povraćanje, proljev, mučnina i grčevi.

Glavni razlog dodavanja klora pitkoj vodi je taj što je to najjeftiniji način, a ne zato što je to najučinkovitiji način dezinfekcije. No, postoji li bolji način?

Mnogi su gradovi, kao što su primjerice Las Vegas u Nevadi i Santa Clara u Kaliforniji počeli svoju vodu tretirati procesom nazvanim ozonizacija. Skuplji je, ali su nuspojave minimalne. Ozonizacija je proces kojim se u vodu dodaje ozon koji ubija bakterije i ostale organizme, ali i zbog kontrole boje, mirisa i okusa.

SWIMMING-LOUGHBOROUGH UNIVERSITY-Loughborough.Leics.UK-10.03.05

Za one koji ne žive u mjestima gdje se pri dezinfekciji koristi ozon, postoje druge opcije. Prva je filtracija slavine. Filteri temeljeni na ugljenu se smatraju najučinkovitijima pri uklanjanju THM-a i ostalih otrova. A zabrinuti potrošači koji ne mogu priuštiti trošenje novca na sustav za filtraciju vode se mogu osloniti na svoje strpljenje. Klor i srodni spojevi će nestati iz vode iz slavine ako se ona 24 sata jednostavno ostavi nepokrivena u hladnjaku.

Daljnja izloženost kloru se može smanjiti kupnjom organskih proizvoda koji ne sadrže pesticide i odabirom bazena za plivanje koji su tretirani prirodnom soli umjesto klorom.

Znate li što se događa kada stavite klor u akvarij u kojem se nalazi riba? Sve ribe umiru. Zbog toga se u akvariju koristi deklorinator. Zbog čega onda mi pijemo i održavamo higijenu vodom koja sadrži kemikaliju koja će unutar nekoliko sati ubiti neki organizam?