SVIJET POD LUPOM

Buđenje super-vulkana u Italiji?

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Čini se da čekamo eksploziju koja bi mogla potresti zemlju jer se uspavani vulkan ispod Napulja u Italiji zahuktava. Porast temperature tla i površne deformacije na tom području su uznemirile seizmologe. U dalekoj su prošlosti vulkanske super erupcije uzrokovale globalne klimatske promjene odgovorne za masovna izumiranja biljnih i životinjskih vrsta.

Za sada znanstvenici nisu u mogućnosti odrediti potencijalne posljedice buđenja super vulkana.

Najnovije su studije pokazale da se Flegrejska polja uzdižu iznad nadmorske visine za oko 3 cm mjesečno. Mikro potresi i velike količine plinova akumuliranih u tlu ukazuju na to da se vulkan sprema eruptirati, kaže Vladimir Kiryanov, docent za geologiju na sveučilištu St. Petersburg.

„Flegrejska polja su super vulkan. Yellowstone u SAD-u i Toba u Indoneziji su također super vulkani koji su u mogućnosti ispljunuti više od 1000 kubičnih kilometara magme. To su katastrofalne erupcije. Prije otprilike 30 000 do 40 000 godina je došlo do ogromne vulkanske erupcije na Flegrejskim poljima. Vulkanski se pepeo od tih erupcija još uvijek može pronaći na Mediteranu, Bugarskoj, Ukrajini, pa čak i Rusiji. Sada smo svjedoci širenja džepa magme što znači da bi u određeno vrijeme moglo doći do erupcije.“

supervolcano

“Vulkanska zima”

Super erupcije ovakve magnitude mogu proizvesti takozvanu „vulkansku zimu“. Tada sumporni plinovi i pepeo stižu do stratosfere i prekrivaju globus toliko debelim oblacima pepela da kroz njih ne uspijeva proći sunčeva svjetlost. Kondenzirani sumpor trioksidi reagiraju u dodiru s vlagom i stvaraju sumpornu kiselinu koja pada natrag na zemlju.

Znanstvenici su pribavili novi dokaz o sličnoj kataklizmi koja je slijedila erupciju super vulkana Tobe na Sumatri u Indoneziji prije otprilike 74 000 godina. No današnje stanje prijeti većim razaranjem. Dovoljno je prisjetiti se pustoši u zrakoplovnom prijevozu koju je uzrokovala vulkanska aktivnost 2010. g na Islandu.

Super erupcije se događaju toliko rijetko da je nemoguće izračunati vremenski raspon između prve i posljednje faze buduće potencijalne erupcije. 1970-ih su se Flegrejska polja napuhala za više od 50 cm. Pojavile su se i pukotine u stjenkama. No tada je proces pomalo zamro. Navodno, sama činjenica da su komore magme ispunjene magmom ne signalizira neposrednu erupciju. Aleksej Sobisevich, šef laboratorija sa Instituta za vulkanologiju i geofiziku ruske Akademije znanosti iznosi svoj stav:

„Čini se da je u stvari riječ o dugoročnoj prethodnici. Komore magme mogu biti ispunjene u rasponu od jednog desetljeća do cijelog stoljeća. A mnoge planine rastu po 5 cm godišnje. To je prirodan proces.“

paluweh_i57042

Paluweh

No početak veljače je obilježilo još nekoliko vulkanskih aktivnosti i u drugim dijelovima svijeta. Erupcije se odigravaju i u Indoneziji, Kamčatki i u središnjem dijelu SAD-a. Lavina kupola na otoku Paluweh je još uvijek aktivna. Vulkanski pepeo, vjerojatno generiran eksplozijom ili malim vulkanoklastičnim tokom, je dostignuo visinu od skoro 2 kilometra (oko 1 km iznad kupole). Vulkan Lokon je također izbacio pepeo koji je dosegnuo visinu od 3 kilometra. U jednom je danu taj vulkan eksplodirao devet puta. Aktivnosti većine vulkana i novosti možete pratiti ovdje.

Neki znanstvenici smatraju da vulkanski sustav zemlje postaje sve napetiji i da su podzemne šupljine pune magme koja svakog trenutka prijeti eksplozijom. Bez obzira na to hoće li doći do super erupcije ili niza manjih, možda bismo se trebali pripremiti na najgore.