PONERIZACIJA DRUŠTVA

Bivši nadbiskup Los Angelesa discipliniran zbog skrivanja dokaza o seksualnim prijestupima svećenika

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U posljednjih smo nekoliko godina bili svjedoci brojnih seksualnih skandala unutar različitih religijskih organizacija. Nedavna istraga u nadbiskupiji Los Angelesa je otkrila decenije skrivanja i štićenja crkvenih pedofila i silovatelja, nakon čega je konačno uslijedila klerikalna subpoena iz vrha dijeceze.

Umirovljeni 76-togodišnji kardinal Roger Mahony je došao u fokus medija nakon što ga je disciplinarno kaznio njegov nasljednik, današnji nadbiskup L.A.-ja Jose Gomez.

Gomez je u svome kratkom obraćanju medijima jednostavno rekao:

„Kardinal Roger Mahony se ispričao za svoje „pogreške.“

Dokazi od kojih se ne može pobjeći

Nadbiskupija L.A.-ja je najveća i najbogatija dijeceza u SAD-u s velikim posjedima, brojnim nekretninama u bogatim dijelovima grada i s nekoliko desetaka milijuna aktivnih vjernika. Za sada je u javnost izašlo nekoliko tisuća stranica dokumenata koji su se skupili za vrijeme Mahonyjevog upravljanja nadbiskupijom.

Mahony je nadbiskupijom upravljao 25 godina, a u mirovinu se povukao 2011. godine. BBC je objavio kako je nadbiskupija L.A.-ja samo u 2007. godini izgubila oko 660 milijuna dolara na sudske i vansudske nagodbe povezane s pedofilijom i seksualnim napadima koje su počinili svećenici iz ove dijeceze.

S druge strane Mahony je uspio skriti većinu dokumentacije koja se povezuje s nepoznatim slučajevima seksualnih i pedofilnih ispada svećenika. Gomez je na otkriće takvih dokumenata izjavio sljedeće:

„Izuzetno je teško čitati te dokumente, način na koji se ponašalo prema žrtvama je krajnje tužno i zlo. Ne postoji opravdanje za sve što se učinilo svoj toj silnoj djeci. Svećenici koji su bili uključeni u takve rabote su trebali biti spiritualni vodiči djeci, i oni su u tome potpuno podbacili.“

Gomez je također dodao kako je biskup Santa Barbare Thomas Cury, koji je bio zadužen za istraživanje optuženih svećenika, također odstupio sa svoje dužnosti.

Do sada je sveukupno objavljeno preko 12 tisuća stranica iz crkvenih arhiva, a nakon provjere dijela podataka iz dokumentacije, 14 svećenika prepušteno civilnim sudovima.

Unutar takvih dokumenata je otkriveno kako su kardinal Mahony i biskup Curry pomagali i štitili svećenike optužene za seksualne zločine tijekom 80-tih godina XX. vijeka.

Iako je Gomez oduzeo ovlasti dvoma visokim službenicima Katoličke Crkve, udruge koje se bave ovakvim slučajevima u SAD-u su napomenule kako su priznanja i disciplinarne kazne došle prekasno da bi se išta pomoglo nekadašnjoj djeci.

David Clohessy, direktor udruge „Survivors Network of Those Abused by Priests“ je za BBC izjavio sljedeće:

„Kardinal Mahoney je za vrijeme svojeg namjesništva u dijecezi L.A.-ja krajnje zloupotrebio svoje ovlasti, on treba biti osuđen od strane Vatikana i od strane vrha Katoličke crkve u SAD-u. Na žalost samo je jedan jedini svećenik iz Katoličke crkve imao snage osuditi bivšeg kardinala. Katolička crkva u SAD-u za nešto tako nije imala obraza, sram ih bilo.“

Da podsjetimo, Katolička crkva u SAD-u je u zadnjih dvadeset godina imala problema s brojnim seksualnim skandalima koji su javnosti postali poznati što preko sudskih presuda, to preko izvješća iz policijskih istraga. Trenutačno se na teretu Crkve u SAD-u nalazi 4000 svećenika čiji slučajevi se obrađuju na civilnim sudovima. Neke optužbe dosežu čak do 50-tih godina XX. vijeka, a u sudbene procese je uključeno preko 10 tisuća djece, uglavnom dječaka.

CNN je u tekstu koji se bavi istom tematikom objavio podatak da se unutar 12 tisuća stranica inkriminirajućih dokumenata nalazi 192 svećenika i biskupa koji su imali veze sa seksualnim zločinima.

U izjavi koju je Gomez dao za CNN, stoji kako su neki slučajevi čak i iz 30-tih godina XX. vijeka.

Glasnogovornica Županijskog ureda tužitelja u L.A.-ju, Jane Robinson je izjavila kako tužiteljstvo upravo pregledava dokumente koje je dijeceza L.A. objavila na svojoj web stranici. Također je dodala kako još uvijek nitko od klerika iz ove dijeceze nije kazneno gonjen od strane njihova ureda.

Mahoney za sada ima zabranu obavljanja svih svećeničkih javnih poslova, no zapravo ćemo znati kako radi i djeluje američko sudstvo tek nakon što se 12 tisuća stranica dokumenata pretvori u procese s kojima će nekadašnje žrtve, barem djelomično dočekati pravdu za sve što su proživjeli kao djeca u starosti između 11 i 16 godina.