SVIJET POD LUPOM

Drevna zvjezdarnica iskopana u Georgiji – nekadašnji sat za određivanje sudnjeg dana?

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Oko tri sata vožnje zapadno od Savannaha, arheolozi su otkrili drevni indijanski nasip u kojem se nalazila tajna skrivena komora. Unutar nje se nalazilo pedesetak sjedala poredanih u krug i oltar u obliku sokola ili orla. Svako je sjedeće mjesto s prednje strane sadržavalo malen izrezbareni otvor čija točna svrha nije poznata iako se pretpostavlja da je služio za stavljanje osobnih stvari.

Ovo zemljom pokriveno zdanje je nazvano Ocmulgee zemljana lođa, a novi dokazi pokazuju da je riječ o sofisticiranom inženjeringu s preciznim astronomskim poravnanjem koji je najvjerojatnije služio kao zvjezdarnica. Također se čini da je služio kao neka vrsta sata za određivanje sudnjeg dana koji je upozoravao svoje dizajnere na sljedeću ozbiljnu oluju meteora.

5990781_f1024Ova zemljana lođa nalazi se na Nacionalnom spomeniku Ocmulgee humaka u Maconu, Georgiji, mjestu koje datira iz 900. g.n.e. Ovdje se nalazi i ogromna glinena piramida visine 27 metara poznata pod nazivom Nasip velikog hrama (za usporedbu, majanska je piramida u Chichen Itzi visoka samo 23 metara). Ova je piramida štukatirana svijetlo narančastom glinom, a magnetometarske su snimke pokazale da je imala spiralnu rampu koja je vodila do njenog vrha ispod kojeg se nalazi rijeka Ocmulgee.

Glavna je komora omeđena niskim zidom na kojem su ležali niži krajevi krovne građe. Nasred ove kružne prostorije su postojala četiri velika uspravna stupa koja su podržavala četiri horizontalna koja su stvarala veliki kvadrat. Sredina krovnih greda je počivala na horizontalno položenim stupovima, a na vrhu tih greda je bila nagomilana zemlja čime se stvorio krov prekriven zemljom. Krov nije bio u potpunosti zatvoren kako bi dim iz komore mogao izaći. Na sredini poda između četiri okomita stupa nalazilo se veliko ognjište oblikovano u glinenom podu.

Manja zemljana piramida, poznata kao Humak manjeg hrama, formira pravi kut s Humkom velikog hrama, a dvije piramide formiraju okosnicu velikog središnjeg trga. Zemljana lođa postoji diljem ovog ogromnog središnjeg prostora sjeverno od dvije piramide.

7088679297_b0f763b78d_zIskapanja su otkrila da se u tajnoj komori unutar zemljane lođe pristupalo kroz nizak i zemljom pokriven ulaz koji nalikuje na tunel. Vrata su za ovaj ulaz usklađena s izlaskom sunca 22. listopada. Na taj datum prve zrake sunca prolaze kroz otvor i osvjetljavaju oltar u obliku ptice. Ova je ptica oko svog oka imala šaru koja je u znanstvenom svijetu poznata kao „motiv odvojenog oka“. Dizajn podsjeća na dvorepi komet. Vatrena zmija koja silazi s nebesa i izgara u plamenu nakon što stigne na Zemlju je izvrsna metafora udara meteora. Motiv odvojenog oka se kasnije otkrio na još jednom stvorenju povezanom s nebom: rogatoj pernatoj zmiji. Među Cherokeejima je ovo biće poznato pod nazivom „Uktena“ i njegov je opis također u skladu s kometom ili meteorom.

Jedini artefakt iskopan iz unutrašnjosti komore bile su školjke koje su služile za posluživanje ritualnog čaja poznatog kao „crni napitak“ zbog svoje boje i „bijeli napitak“ zbog korištenja u ritualima pročišćenja. Čaj se radio od yaupon svete biljke čiji listovi sadrže visoke koncentracije kofeina (mnogo više nego ista količina kave).

UktenaBoth

“Uktena” Cherokee indijanaca na svirali

Većina je astronomskih objekata povezana s proljetnim ekvinocijem 21. ožujka. Što je onda bio razlog ovog jedinstvenog poravnanja 22. listopada na Ocmulgee zvjezdarnici? Jesu li graditelji možda željeli obilježiti neki drugi astronomski događaj?

Današnji se vrhunac kiše meteora Taurida odigrava u noći 5. studenog, no prije 1000 godina je, zbog fenomena zvanog precesija ekvinocija, došlo do blagog kolebanja u zemljinoj rotaciji zbog čega se tada vrhunac kiše meteora odvijao 14 dana ranije, odnosno, 22. listopada.  Čini se da Tauridi potječu iz zvjezdanog klastera Plejada unutar sazviježđa Bika. Plejade bi također bile vidljive kroz otvor na krovu strukture kada bi dostigle svoj zenit ili najvišu točku na nebu. No, zbog čega bi drevni astronomi svoju zvjezdarnicu poravnali s Plejadama i kišom meteora Taurida koja proizlazi iz Plejade?

Tauridi su jedni od najopasnijih kiša meteora u povijesti. Stvoreni su od fragmenata i krhotina kometa Encke. Tauridi redovito proizvode vatrene kugle, poznate kao Vatrene kugle Noći vještica (uglavnom zbog datuma) koje su rezultat ulaska velikih meteora i njihovog izgaranja u atmosferi. Mnogi manji meteori stvaraju zelenu boju kada izgore u atmosferi odakle vjerojatno potječe vjerovanje u zelene vještice koje jašu na metli diljem neba u Noći vještica.

fireball_24

Vatrena kugla

Astronomi su procijenili da otprilike svakih 500 godina poveći meteor iz Taurida pogađa Zemlju gdje uzrokuje masovna razaranja. Jedan od takvih događaja se zbio 1908. godine u Sibiru, poznat pod nazivom Događaj u Tanguski. Meteor je eksplodirao visoko u atmosferi stvarajući zračnu eksploziju snažniju od nuklearne bombe. Njegovi su učinci bili identični nuklearnoj eksploziji. Prema Wikipediji, „eksplozija je oborila oko 80 milijuna stabala na području koje prekriva 1336 kvadratnih kilometara“.

Zanimljivo je da su astronomi napomenuli da je 11. stoljeće (vrijeme kada je zemljana lođa postojala) vidjelo jednu od najvećih aktivnosti Taurida zabilježenu u povijesti. I. S. Astapovich i A. K. Terent’eva su proveli studiju vatrenih kugli koje su se pojavljivale između 1. i 15. stoljeća te su otkrili da su Tauridi bili „najmoćnija kiša u godini  tijekom 11. stoljeća (s 42 vatrene kugle) i da se niti jedna druga kiša meteora, čak niti neka velika, ne može usporediti s njihovom aktivnošću“.

Jedan drugi astronom, Dallas Abbott s Lamont Doherty opservatorija sveučilišta Columbia, postavio je teoriju da je meteor udario usred Atlantskog oceana 1014. godine čime je uzrokovan masivan tsunami koji je utjecao na obje strane Atlantika. Anglosaksonska kronika bilježi takav događaj koji se dogodio 28. rujna 1014. godine:

„Uoči Svetog Mihovila (28. rujna), došao je veliki morski potop koji se proširio nad zemljom i napredovao kao nikada prije, preplavljujući mnoge gradove i mnoštvo ljudi.“

tunguska_event

Događaj iz Tanguske

Stephen J. Culver sa sveučilišta East Carolina je u znanstvenom članku u časopisu „Sedimentarni zapisi“ napomenuo da su Outer banke Sjeverne Karoline bile u potpunosti izbrisane u otprilike istom razdoblju. Dallas Abbott također smatra da su nanosi uzrokovani tsunamijem povezani sa događajima u New Yorku, Karibima i Južnoj Americi.

Prema legendi Asteka, njihovo je Četvrto Sunce uništeno 1011. godine u poplavi povezanoj s „padom neba“. Ovaj je događaj zabilježen u njihovom slavnom Kamenom asteškom kalendaru i obilježen je s dvije „vatrene zmije“ oko vanjske ivice s nekoliko simbola zvijezdi na njihovom kraju. Plejade, također poznate kao Sedam sestara, se sastoje od sedam zvijezdi, pa ova skulptura najvjerojatnije bilježi i ovaj događaj također.

fig1

Unutrašnjost zemljane lođe je ovako izgledala kada su ju arheolozi iskapali. Primijetite vatrenu kuglu, ostatke spaljene drvene građe i kalupe

Istraživači su datiranjem ugljikom zemljanu lođu smjestili u otprilike 1015. godinu. Čini se da je u to vrijeme opservatorij izgorio do temelja. Kao što je već napomenuto, zemljana je lođa stvorena kako bi njezini graditelji znali datum vrhunca kiše meteora Taurida. No ova kiša može potrajati i nekoliko tjedana, a veliki se meteori mogu pojaviti bilo kada tijekom tog razdoblja, ne samo na njegovom vrhuncu. S obzirom da se udar odigrao nekoliko tjedana prije vrhunca, je li moguće da su  graditelji Ocmulgee zemljane lođe  uvidjeli da je njihov sofisticirani sat za određivanje sudnjeg dana manjkav te su ga zapalili nakon katastrofe 1014. godine?

Ocmulgee zemljana lođa je bila zvjezdarnica koja je služila za promatranje meteora Taurida. Činjenica da su vrata ovog zdanja usklađena s vrhuncem aktivnosti ove kiše meteora podržava ovu hipotezu. Sugestivan „motiv odvojenog oka“ se povezuje s nebeskim fenomenom kao što su komete ili meteori. Činjenica da je kiša Taurida imala povišenu aktivnost tijekom 11. stoljeća, je vjerojatno služila kao inspiracija stvaranju Ocmulgeeja.