NLO I NEOBJAŠNJIVE SNIMKE I SLIKE

„Leteći štapovi“ otkriveni u Sabahu

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Tajanstveno biće koje nalikuje na insekt je uhvaćeno na filmu u nekoliko dijelova svijeta, ali nikada nije uhvaćeno fizički ili znanstveno objašnjeno zbog nevjerojatne brzine kojom putuje. Između ostalog, naziva se „leteći štap“, „nebeska riba“ i „solarni entitet“. Ova su bića nevidljiva golom oku i mogu se primijetiti samo na usporenim snimkama, a liče na leteću stonogu.

Ova su bića po prvi puta postala poznata 1994. godine kada je entuzijast u lovu na NLO u Roswellu u Novom Meksiku snimao mjesto za koje se vjeruje da je ondje 1947. godine pao NLO. Ljudi širom svijeta od tada su također tvrdili da su uspjeli snimiti ovo biće i te su se snimke počele pojavljivati na Internetu. U početku su snimke odbacivane kao super leteći kukac nepoznat čovjeku sve dok tehnologija nije omogućila njihovo snimanje korištenjem današnjih sofisticiranih kamera.

800px-Moths_attracted_by_floodlightPostoje skeptici koji još uvijek te snimke odbacuju kao trik svjetlosti ili kamere, ali ostali, koji su proučavali snimke stvorenja počeli su priznavati njihovo postojanje iako ih je teško obilježiti kao insekte, paranormalnu kreaciju ili čak kao mogući oblik vanzemaljskog života.

„Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog otkrića i onoga što ono predstavlja za Sabah u smislu istraživanja u novom području kriptozoologije ili čak ufologije s obzirom da je njihovo postojanje diljem svijeta uzrokovalo velike kontroverze i rasprave,“ rekao je Matthew Lazenby, poduzetnik i strastveni putnik.

Otkriće u Sabahu dogodilo se prije nekoliko tjedana od strane Britanca koji je posebno bio zainteresiran za sustav špilja dok je ondje provodio godišnji odmor. On je, zajedno s lokalnim vodičem, Johnom Nairom, odlučio ući duboko u nepristupačnu špilju uz korištenje kamere fiksirane na kacigi.

b0747ef02a81„Izabrali smo špilju koju dugo vremena nitko nije posjećivao kako bismo otkrili nalazi li se ondje što zanimljivo,“ rekao je Nair, koji se specijalizirao za avanturističke staze i čiju stručnost često traže snimatelji dokumentarnih filmova.

„Bili smo iznenađeni onime što smo ugledali prilikom pregledavanja video snimke,“ rekao je Matthew, koji je, zahvaljujući Internetu, bio svjestan postojanja „letećih štapova“. „Nismo znali da se ondje nalaze sve dok nismo pregledali snimku.“

Iz očitih razloga ne možemo pružiti informacije o točnoj lokaciji špilje sve dok se ne osmisle sigurni načini uspješnog hvatanja tijekom sljedećeg posjeta špilji.

Matthew je objasnio: „Ono što smo prvo primijetili su, naravno, bili šišmiši, ali kako smo usporavali brzinu primijetili smo nešto što je ličilo na malu mrlju koja se sve više povećavala. Što smo više napredovali u špilju, uočili smo (na usporenoj snimci) sve više tih teoretskih insekata, s obzirom da za njih ne postoji službeni naziv. Čak ne znamo jesu li to vrste kukaca ili neka vrsta stvorenja koja posjeduju jedan element inteligencije, a koja komuniciraju s drugim osobama ili životinjskim vrstama.“

b825b52c-e472-4094-9de7-1bd9e1e56cbc114Odlučni su u namjeri da uhvate poneki primjerak tijekom sljedeće posjete. Prethodni pokušaji hvatanja „letećih štapova“ u Kini su iznjedrili razočaravajuće rezultate. Početkom kolovoza 2005. godine kineska Središnja televizija je emitirala dokumentarac o „letećim štapovima“ u Kini. Izvješteno je o događajima koji su se iste godine odigravali u Tonghua Zhenguo farmaceutskoj tvrtci u gradu Tonghu tijekom svibnja i lipnja kako bi se ta stvorenja razotkrila. Nadzorne su kamere ovog postrojenja snimile „leteće štapove“.

S obzirom da su željeli dobiti odgovor na viđeni fenomen, znatiželjni su znanstvenici postavili ogromne mreže i kamerama zabilježili „štapove“ kako se hvataju. Kada su mreže pregledane, „leteći štapovi“ nisu bili ništa drugo doli moljci i ostali insekti. Pretragom je dokazano da je pojava „letećih štapova“ samo optička iluzija koju stvara brzina snimanja kamere.

Ono što snimke iz Sabaha razlikuje od ostalih jest čisto obilje: „Posjedujemo čak i snimke šišmiša koji pokušava izbjeći sudar s tim stvorenjem. Šišmiši se nikada ne boje insekata.“

rods210„Posjedujem snimku jedne skupine gdje se može vidjeti njihovo okretanje pri ekstremnoj brzini. Čak su otjerali šišmiša. Nitko nije dobio tu snimku, to nije viđeno nikada prije. Taj se šišmiš bavio svojim poslom kada su se „leteći štapovi“ pojavili i djelovali kao da ga se boje. Prethodne su ih snimke zabilježile u rijetkom okolišu, ali naše snimke iz Sabaha po prvi put pokazuju da ova stvorenja imaju vrlo snažne senzore koji sprječavaju njihovo sudaranje s zidovima špilje pomoću izvođenja okreta u obliku slova U u posljednjem trenutku. Insekti to ne mogu činiti,“ rekao je.

Njihov način kretanja ne imitira išta što nam je poznato iz životinjskog ili kraljevstva insekata, pa čak niti letjelica u smislu brzine. To je nešto najbrže što možete vidjeti, a može se okrenuti u hipu.

„Nakon proučavanja okvira njihovog tijela, može se primijetiti da se sastoji od sedam segmenata koji izgledaju da imaju krila, a zbog čega su i prozvani „štapovi“ ili „šipke“.

Matthew se nada da će znanstvenici, nakon što se ovaj oblik života uhvati, uspjeti otkriti način njihovog kretanja takvom brzinom, čime se hrane, pa čak i odakle su stigli.