U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Prirodni lijekovi protiv celulita

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Iako je je celulit dijelom genetski uvjetovan, on je i posljedica hormonalnih promjena, loše prehrane, premalo tjelesne aktivnosti, kao i djelovanja toksina. Pojavljuje se i kod ljudi s relativno malo ili nimalo potkožne masti. Neki se neće obazirati na to, jer vole svoje tijelo kakvo jest, no drugi će posegnuti za raznim skupim kemijskim preparatima koji mogu, ali i ne moraju biti učinkoviti. Oni koji aktivno brinu o svom zdravlju potražit će prirodne lijekove protiv celulita.

Prema istraživanju koje je objavljeno 2000. u časopisu Europske akademije za dermatologiju, celulit može biti uzrokovan povećanom razinom hormona stresa. Istraživači su otkrili da su pojedinci, koji su imali kronično povišene razine kortizola, imali veću vjerojatnost da će imaju nakupine celulita.

Kada tijelo osjeti da je u stanju kroničnog stresa, ono će akumulirati masne naslage u pripremi za vrijeme gladi koje je pratilo stres tijekom povijesti čovječanstva. To dovodi do stvaranja celulita. Ključ za uklanjanje celulita, bi bio i oslobađanje od uzroka niskog stupnja kroničnog stresa u tijelu. Osim psihičkog i fizičkog stresa koji produciraju hormone stresa, a koji onda koriste sve ključne resurse u tijelu i povećavaju pohranjivanje masnoća, postoji i kemijski stres koji nastaje od krive prehrane.

Celulit je masnoća pohranjena ispod površine kože. Ima jedinstveni izgled, poput narančine kore i najučestaliji je kod žena. Procjenjuje se da oko 85% odraslih žena ima celulit, i unatoč svojoj učestalosti, još uvijek imamo puno toga za naučiti o njemu. Kako većini predstavlja veliku nelagodu, predstavit ćemo vam neke od prirodnih pomagala za tretmane celulita.

1.Čišćenje od toksina

Naše tijelo je prepuno otrova koji nas okružuju. Dolaze iz hrane, lijekova, kozmetike, deterdženata, i vanjskih zagađivača te se akumuliraju u tjelesnoj masnoći. Toksičnost, nakupljena u vašem tijelu tijekom godina, će se prikazati u vidu celulita i u bezbroj drugih neugodnih simptoma.

Jednostavno, smanjite svoju izloženost otrovima, te čistite tijelo. Postoje brojni načini poput: tjelesne aktivnosti, saune, masaže ili čajeva za čišćenje organizma.

2. Rajčica

Rajčica sadrži likopen, karotenoid koji može pomoći u održavanju glatkoće vaše kože. U studiji objavljenoj 2008. u Europskom Žurnalu farmacije i biofarmacije, istraživači su otkrili da od 20 ispitanih osoba, oni koji su imali više koncentracije likopena u koži su imali i glađu kožu. On je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od agenasa koji mogu pridonijeti začepljenim porama i lomovima kolagena u koži. Osim rajčice likopenom su bogati i papaja, guava, mango i grejp.

Četka kojom je poželjno izvoditi suho četkanje kože s kokosovim uljem.

Četka kojom je poželjno izvoditi suho četkanje kože s kokosovim uljem.

3. Kokosovo ulje i masaža četkom

Vrlo popularna kombinacija koja se primjenjuje na koži koja je ovlažena kokosovim uljem te se četka četkom. Pravilno je početi na područjima limfnih čvorova poput pazuha ili prepona te četkati prema vanjskim područjima. Uvijek se treba kretati prema srcu, osim kod četkanja stražnjice. Četkanje suhe kože je učinkovita jer zateže epidermu i pomaže raspadanju otrovnog materijala od kojeg se sastoji celulit. Više o ljekovitim svojstvima kokosa pročitajte ovdje.

4. Povećajte unos vode

Hidratacija je ključna za cjelokupno zdravlje, od probave do sjaja i teksture vaše kože. Potpuno hidratiziran organizam može izgladiti površinu vaše kože. Osim unosa čiste vode, konzumirajte hranu s većim sadržajem vode poput dinja, krastavca, lubenica i lisnatog povrća. Ne samo da su ove namirnice bogate sadržajem vode, oni su također niskokalorične. Do čega može dovesti dehidracija pročitajte ovdje.

5.  Jabučni ocat

Pomiješajte jabučni octa s dva dijela vode i malo meda i utrljajte na područja koja su zahvaćena, a zatim isperite toplom vodom. Ovo ne može eliminirati celulit, ali bi trebalo pomoći smanjiti pojavu. Preporuča se da ta područja omotate plastikom, ali mi vam to nikako ne preporučujemo budući da je plastika puna ftalata, a oni su povezani s hormonalnim promjenama i debljanjem.

6. Ginkgo biloba

Ova biljka se koristi kao lijek već stoljećima. Čaj od ove biljke potiče cirkulaciju, a dobra cirkulacija znači zdraviju kožu i ravnomjerniju teksturu kože. Poboljšanje cirkulacije će omogućiti učinkovitiji prijenos pohranjene masnoće iz celulita u mišićno tkivo, njeno sagorijevanje te korištenje kao energiju za tijelo.

7. Zeleni čaj

Zeleni čaj može ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam u sagorijevanju masti zaustavljajući proizvodnju enzima koji apsorbiraju masnoće. Ispijanje tri šalice dnevno može povećati potrošnju energije i pomoći vam da se spalite dodatnih 80 kalorija u sljedećih 24 sati. Pokušajte piti ovaj čaj u jutarnjim satima umjesto kave. Dodatne spoznaje o ljekovitosti zelenog čaja potražite ovdje.

Masaža eteričnim uljima se pokazala kao vrlo djelotvorna metoda uklanjanja celulita.

Masaža eteričnim uljima se pokazala kao vrlo djelotvorna metoda uklanjanja celulita.

8. Eterična ulja

Masaža potiče cirkulaciju, koja potiče izmjenu tvari i drenažu. Kod masaže se možete koristiti eteričnim uljima koja pomažu poput ružmarina, pačulija, majčine dušice, bosiljka, komorača, smreke, limuna, naranče, čempresa, kadulje i cedrovine.

9. Akupunktura

Tretmani akupunkturom protiv celulita izvode se umetanjem igle uz određene meridijane, koji se mogu razlikovati ovisno o veličini, starosti i genetici pacijenta. Pojedinačne potrebe također će utvrditi je li potrebna uporaba elektroničke stimulacije. U tradicionalnom tretmanu akupunkturom, iglice se mogu umetnuti izravno na područja zahvaćena celulitom ili u područjima udaljenim od centra tijela. Obje metode se smatraju prikladnim u liječenju celulita. Ako praktikant utvrdi da je potrebna elektronička stimulacija, male elektrode koje šalju mikro-struju na okolno područje bit će priključene na igle. Prosječno lječenje akupunkturom traje između 20 i 40 minuta, ovisno o potrebi. Ovakav tretman za celulit nastojat će poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti stres i osigurati drenažu kao i detoksikaciju tijela kroz poboljšanje metaboličke funkcije stanica u tijelu.

Celulit je samo jedan dio vašeg tijela i ne bi zbog njega trebali padati u očaj, jer je evidentno da postoje mnogi prirodni načini kako da ga eliminirate ili ublažite.