SVIJET POD LUPOM

Papa najavio ostavku

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Papa Benedikt XVI. je u ponedjeljak (11. veljače) najavio podnošenje ostavke krajem mjeseca jer ga njegova dob sprječava da obavlja svoje dužnosti. To je potez bez presedana u suvremenoj povijesti Katoličke crkve.

„Nakon što sam nekoliko puta pred Bogom ispitao svoju savjest, došao sam do sigurnog zaključka da moja snaga, zbog poodmakle životne dobi više nije odgovarajuća za primjereno ostvarivanje službe Petrove,“ izjavio je 85-godišnji Papa na sastanku kardinala.

„Kako bi se provodile riječi svetog Petra i naviještalo Evanđelje, potrebni su snaga uma i tijela, snaga koja je posljednjih mjeseci oslabila do te mjere da sam morao priznati svoju nesposobnost da adekvatno ispunjavam službu koja mi je dodijeljena,“ rekao je.

„Iz tog razloga, i svjestan ozbiljnosti ovog čina, uz potpunu slobodu izjavljujem da se odričem službe rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra koju su mi 19. travnja 2005.g povjerili kardinali i to na način da će od 28. veljače 2013.g u 20 sati ovo mjesto biti slobodno , a Konklava će izabrati novog Vrhovnog svećenika,“ izjavio je.

Papa Benedikt je u knjizi intervjua 2010.g nagovijestio da bi mogao dati ostavku ako se više ne bi osjećao sposobnim obavljati svoje dužnosti. Benedikt XVI. je 265. papa i obnaša službu suverena Vatikana i čelnika Katoličke crkve. Kao papa, smatra se nasljednikom Svetog Petra apostola.