TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Vitamin C snižava krvni tlak, poboljšava krvožilnu funkciju i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Autor: urednici MW-a

Povišeni krvni tlak, čak i prije nego li je klinički dijagnosticiran, je značajan faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Povišenje od samo tri do pet milimetara žive na tlakomjeru može dramatično povećati rizik od fatalnog srčanog ili moždanog udara. Oko 30% ljudi na svijetu pati od visokog krvnog tlaka što ih svrstava u višu rizičnu skupinu za progresiju bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins objavili su rezultate studije koja pokazuje važnost uzimanja vitamina C za niži krvni tlak. Vodeći autor istraživanja, dr. Peter R. Miller prokomentirao je da istraživanje sugerira blagi učinak snižavanja krvnog tlaka s unosom vitamina C uz napomenu da uzimanje vitamina C u višim dozama od dnevne preporuke učinkovito snižava krvni tlak dovoljno da smanji rizik od srčanog ili moždanog udara.

Istraživanje je provedeno analizom 29 prethodno objavljenih kliničkih ispitivanja koje su izvijestile o sistoličkim ili dijastoličkim vrijednostima krvnog tlaka i vitamina C u odnosu na unos placeba. Mnogi nutricionisti vjeruju da velike količine vitamina C, bitnog mikronutrijenta koji se uglavnom nalazi u voću i povrću, može sniziti krvni tlak, no nedostaje studija koje bi ispitale ovu hipotezu.

Istraživači su otkrili da uzimanje 500 miligrama vitamina C dnevno, što je pet puta više od preporučene dnevne doze, smanjuje krvni tlak za 3,84 milimetara žive na tlakomjeru u vrlo kratkom roku. Među onima koji su imali dijagnozu hipertenzije, pad je bio skoro pet milimetara žive. Iako ovi rezultati možda ne zvuče dramatično, oni mogu biti dovoljni za znatno niže rizike od kardiovaskularnih i moždanih udara za milijune odraslih s dijagnozom blage hipertenzije.

Za usporedbu, dr. Miller navodi da pacijenti, koji uzimaju lijekove za sniženje krvnog tlaka, poput ACE inhibitora ili diuretika mogu očekivati smanjenje za oko 10 milimetra žive.

500 miligrama vitamina C je iznos za oko šest čaša soka od naranče. Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 90 mg.

500 miligrama vitamina C je iznos za oko šest čaša soka od naranče. Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 90 mg.

Dr. Miller zaključuje: “Iako je naša recenzija našla samo umjereni utjecaj na krvni tlak, ako cijelo američko stanovništvo spusti krvni tlak za 3 mililitara žive, bit će puno manje udara.” Tim istraživača napominje da smanjenje krvnog tlaka putem unosa vitamina C djeluje vjerojatno zbog hranjivih bioloških i fizioloških učinaka. Vitamin C djeluje kao diuretik, što uzrokuje da bubrezi uklanjaju više natrija i vode iz tijela, što pomaže da se stijenke krvnih žila opuste, čime se smanjuje krvni tlak.

Poznato je također da vitamin C poboljšava bitnu endotelnu funkciju delikatnih stijenki arterija, učinkovito vraćajući elastičnost i rješava mikro pukotine u žilama koje dovode do formiranja arterijskog plaka. Većina nutricionista preporučuje unos i do tri grama vitamina C po danu za optimalnu zaštitu od hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Na Matrix Worldu redovito pišemo o svim znanstvenim otkrićima vezanim uz vitamine i njihovom utjecaju na zdravlje. Smatramo da je najbolji mogući unos vitamina taj da se uzima cjelovita namirnica koja u sebi sadrži čitav niz vitamina i minerala koji se međusobno potiču i nadopunjuju. Ukoliko to nije moguće, ili je potreban unos jako velike količine određenog vitamina, preporučamo samo one dodatke koji su organskog porijekla, bez dodanih aditiva. U slučaju C vitamina, to je askorbinska kiselina, a ako ne vjerujete industrijski proizvedenom vitaminu C, možete ga sami spremiti kod kuće po receptu dr. Fredericka Klennera.

Koliko je vitamin C koristan za naše opće zdravlje pročitajte u tekstu “200 razloga zbog kojih volimo vitamin C“, a koliko je učinkovit u borbi protiv raka čitajte ovdje.