SVIJET POD LUPOM

Gradske ptice koriste cigarete kako bi istjerale parazite

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Oblaganje gnijezda opušcima se može čiti nezdravim, ali skupina ekologa tvrdi da je to daleko od neprirodnog. Korištenje cigareta od strane gradskih ptica bi mogla biti urbana inačica drevne adaptacije.

Odavno je poznato da ptice oblažu svoja gnijezda vegetacijom bogatom spojevima koji tjeraju parazite. Kada se dodaju u materijal od kojeg je sačinjeno gnijezdo, aromatično bilje odbija nametnike, parazite pa čak i bakterije koje predstavljaju rizik. Biljke koje ptice obično koriste uključuju lavandu, metvicu, kari, hrast, stolisnik i koru cedrovine. No, poznato je također da kemikalije iz duhanskih listova tjeraju člankonošce kao što su parazitske grinje, pa su se Monserrat Suárez-Rodríguez, ekolog s Nacionalnog autonomnog sveučilišta Meksiko i njezini kolege zapitali koriste li gradske ptice opuške u istu svrhu.

U studiji objavljenoj u Pismima biologije, istraživači su pregledali gnijezda dviju uobičajenih vrsta ptica. Odredili su količinu celuloznog acetata (sastojka opuška) u gnijezdima i otkrili da što je njegova količina viša, manja je količina parazita.

art-016-545x408

Tim je također koristio toplinske zamke kako bi provjerili je li odbijajući učinak opušaka vezan uz količinu nikotina, strukturu ili neke druge značajke. Suárez-Rodríguez i njezini kolege su postavili zamke u 27 gnijezda vrabaca i 28 gnijezda kućnih zeba na svojem sveučilišnom kampusu. Zamke, koje su koristile toplinu kako bi namamile parazite, su bile ispunjene celuloznim vlaknima i filterima popušenih i nepopušenih cigareta kao i ljepljivom trakom koja je služila za hvatanje člankonožaca.

Nakon 20 minuta je otkriveno da su zamke u kojima su se nalazili nekorišteni opušci sadržavale više parazita od onih u kojima su se nalazili opušci popušenih cigareta, a koji su sadržavali više nikotina jer je dim prošao kroz njih. U gnijezdima u kojima su se nalazila ptičja jaja, zamke s nekorištenim opušcima su u prosjeku uhvatile dvostruko više parazita.

„To me zaista tjera da se zapitam: možda ove ptice pokazuju sklonost cigaretama koje sadrže više nikotina? Ukoliko je tako, to možda pokazuje da je njihovo ponašanje evoluiralo kao adaptivni odgovor na parazitske izazove,“ rekao je Timothy Mousseau, ekolog sa sveučilišta South Carolina u saveznoj državi Kolumbiji.

Suárez-Rodríguez upozorava da bi, uz antiparazitski učinak, mogao postojati još nepoznati učinak na ptice zbog mnogih drugih sastojaka cigareta koji bi mogli biti kancerogeni.

Nikotin je prirodna kemijska obrana koju koriste tvornice duhana kako bi odbile insekte, a koristi se i pri zaštiti usjeva od štetnika i kontrolu parazita kod peradi. Znanstvenici tvrde da je moguće da je protuparazitska zaštita gnijezda samo sretna slučajnost i da ptice svoja gnijezda oblažu opušcima jer oni pružaju dobru toplinsku izolaciju.