TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Liječenje upale karpalnog tunela akupunkturom

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Možda vam se jednom u životu desilo da vam počnu trnuti prsti na ruci, točnije palac, kažiprst i srednjak, te da osjećate bol u ručnom zglobu koja se širi čak i do ramena? Ova neugodna pojava koja izaziva obamrlost ruke i bol je upala karpalnog tunela. Iako ima mnogo uzroka, svima je zajednički povećani pritisak na živac medianus koji prolazi kroz karpalni tunel.

U ovom modernom dobu, to je tipična boljka onih koji provode puno vremena za kompjuterom, bez odgovarajuće ergonomske stolice i tastature.

Karpalni tunel čine osam sitnih kostiju ručnog zgloba s donje strane, a gornju stranu zatvara vezivno tkivo (karpalni ligament). Kroz taj tunel, iz podlaktice u šaku, ulazi živac medianus ali i tetive mišića koje pokreću prste. Fizičke sila ili ozljeda kompresijom karpalnog tunela kao i unutarnje neurološke upale ili oštećenja uzrokuju stezanje živca, krvnih žila, tetiva ili oštećenja u karpalnom tunelu.

Anatomija ručnog zgloba prikazuje karpalni ligament i živac medijan, te presjek pritisnutog živca.

Anatomija ručnog zgloba prikazuje karpalni ligament, živac medijan i tetive te presjek pritisnutog živca.

Često se također događa da će vas bol probuditi usred noći, a najgora je ujutro dok je ruka još “hladna”, odnosno nije razgibana. Simptomi nelagode i boli se mogu olakšati ako ćete ruku malo protresti, promijeniti položaj, no ako potraju, morat ćete zatražiti pomoć.

Konvencionalno liječenje

Ono obuhvaća stavljanje longete, podesive udlage koja se nosi tijekom rada, ali i po noći. Osim toga nude se i nesteroidni protuupalni lijekovi koji olakšavaju bol. Također se mogu primati i injekcije kortizona koje će smanjiti oteklinu tetiva koja pritišće živac. Najradikalnija mjera je operacija kojom se odvajaju ligamenti koji zatvaraju gornju stranu kanala, tako da živac ponovno dobije dovoljno mjesta.

Akupunktura – nefarmakološka i nekirurška intervencija

Akupunktura, kako prenosi Natural News, radi na energetskoj distribuciji kroz tjelesne meridijane i koristi se stoljećima za održavanje dobrog zdravlja i liječenje akutnih ili kroničnih bolesti.

Već smo ranije iznjeli dokaze o učinkovitosti akupunkture kod rješavanja problema intezivnog umora, osobito nakon kemoterapije, a cijeli članak pročitajte ovdje.

Ove godine je objavljena studija neurološkog odjela iranskog sveučilišta pod nazivom “Akupunktura u tretmanu sindroma karpalnog tunela: Randomizirana kontrolirana studija”.

64 bolesnika s umjerenim sindromom karpalnog tunela bili su podijeljeni u dvije skupine: kontrolnu skupinu koja je primala vitamine B1 i B6 s lažnom akupunkturom i drugu skupinu koja je dobivala dva akupunkturna tretmana tjedno tijekom četiri tjedna i noću su nosili ručne longete.

Kao rezultat, druga skupina je imala bolje neurološke rezultate i prijavili su bolje rezultate za osjećaje boli, slabosti, trnaca i obamrlosti.

Istraživači su zaključili: “Naši rezultati pokazuju da akupunktura može poboljšati ukupne subjektivne simptome sindroma karpalnog tunela i kao takva bi mogla biti usvojena u sveobuhvatnoj skrbi zbrinjavanja tih bolesnika.”

Energetski meridijani u tijelu.

Energetski meridijani u tijelu.

Kako se izvodi i kako djeluje akupunktura?

Stranica About.com Alternative medicine navodi da akupunkturisti ubadaju tanke igle u specifične točke na tijelu. Tradicionalna teorija drži da blokade duž energetskih puteva u tijelu, odnosno meridijana, može uzrokovati bol. Akupunktura oslobađa od tih zastoja i poboljšava protok energije po meridijanima.

Znanstveno objašnjenje je da akupunktura može osloboditi prirodne kemikalije za olakšavanje boli u tijelu, promičući cirkulaciju u tijelu i uravnotežavajući živčani sustav.

Za sindroma karpalnog tunela, akupunkturne točke su uglavnom na zapešću, palcu, po cijeloj ruci, kao i drugim dijelovima tijela, poput gornjeg dijela leđa, vrata i nogu.

Broj akupunkturnih tretmana ovisi o različitim čimbenicima poput toga koliko dugo ste imali simptome, intenzitet simptoma, koliko ste koristili svoje ruke i šake, te o cjelokupnom zdravlju.

Laserska akupunktura, koja koristi ručni laser umjesto akupunkturnih iglica, također se koristi za sindrom karpalnog tunela. Jedna studija laserskim tretmanom je liječila ukupno 36 ruku (od 22 žene i 9 muškaraca) koji su imali bol srednjeg intenziteta. 14-tero je imalo jednu do dvije kirurške intervencije bez rezultata. Nakon tri tretmana laserske akupunkture tjedno tijekom 4 do 5 tjedana, 33-oje ljudi nije osjećalo nikakvu bol ili je njihova bol bila manja za više od 50%. Svi ispitanici koji su imali neuspjelu operaciju imali su značajan napredak. Akupunktura nije djelovala samo trenutno, kako ukazuju povratne informacije praćenja nakon 1 do 2 godine. Bol se vratila samo kod dvoje od 23 ljudi, no i oni su uspješno izliječeni u roku od nekoliko tjedana.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno informacija da razmislite o liječenju svojih tegoba na ovaj prirodan način, putem akupunkture, koja se spominjala još u staroj Kini 2800.god.pr.n.e., a u Europu je stigla u 16. stoljeću. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija priznala akupunkturu kao metodu liječenja 1979. godine, no još uvijek je nepravedno zanemarena.