TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Bakterije stvaraju malene grumene zlata

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

O ljudskoj fascinaciji zlatom ne treba puno govoriti. Ovaj plemeniti metal se koristi u gotovo svim vidovima ljudske djelatnosti od gastronomije i spravljanja luksuznih šampanjaca do nano tehnologije. Nedavno otkriće bakterije delfitie acidovorans i njene uloge u stvaranju malenih grumena zlata će umnogome promijeniti našu percepciju kako nastaje zlato.

Naša planeta je prepuna čudnovatih organizama o kojima znanost ima jako malo ili nimalo informacija. Jedan takav organizam je delfitia acidovorans koja se gotovo uvijek može pronaći na površinskom sloju zlatnih grumena.

Zlato i srebro imaju poznata medicinska svojstva i njihovi ioni topljivi u vodi se koriste u liječenju brojnih bolesti koje se zasnivaju na radu mikroba, gljivica i različitih virusa. O koloidnom srebru i korištenju srebra kao citostatika smo već pisali, dok smo se neobičnim svojstvima zlata bavili kroz utjecaj nano čestica zlata na ljudsku DNK.

Iako su ioni zlata opasni i toksični za većinu bakterija, na površinskim slojevima zlatnog grumenja se u prirodi, najčešće mogu pronaći kolonije raznih bakterija koje imaju važnu ulogu u taloženju zlata u nastajanju zlatnih žila.

Kolonije bakterije Delftie acidovorans.

Kolonije bakterije delftie acidovorans.

Web stranica The Daily Star je objavila kako su znanstvenici iz Kanade otkrili kako delfitia acidovorans od inače otrovnih iona zlata stvara komadiće čistog zlata. Zlato topljivo u vodi (ioni zlata) se može naći u svim vodama i morima planete. d. acidovorans, ione zlata s iznimnim antibakterijskim svojstvima pretvara u čisto zlato, i na takav način opstaje u okolišu koji je poguban za bakterije, viruse i gljivice.

U metabolizmu je tajna

Tajna ove interesantne bakterije je u njenom metabolizmu, naime d. acidovorans je razvila molekulu koja je štiti od iona zlata i uz pomoć koje ona transformira zlato od ubojice u pasivan i čisti metal.

Komplicirana molekula delfibaktina omogućava stvaranje grumena čistog zlata iz zlatnih iona topljivih u vodi.

Komplicirana molekula delfibaktina omogućava stvaranje grumena čistog zlata iz zlatnih iona topljivih u vodi.

Kanadski znanstvenici su svoju studiju objavili u najnovijem broju žurnala Nature Chemical Biology, otkrivajući kako se biomineralizacija odvija uz pomoć molekule koja se naziva delfibaktin, ona ione zlata metabolira u krutu tvar, točnije, u čisto zlato i to na vanjskom dijelu stanične stjenke bakterije.

Delfibaktin na ione zlata djeluje u manje od jedne sekunde i to na sobnoj temperaturi. S obzirom na brzinu s kojom djeluje ova neobična bakterijska molekula, ioni zlata ne uspiju otrovati bakteriju, a brzina stvaranja minijaturnih grumena zlata na staničnoj stjenci je vidljiva pod mikroskopom.

Proces s kojim bakterija stvara grumenje zlata iz zlatnih iona.

Proces s kojim bakterija stvara grumenje zlata iz zlatnih iona.

Koautor studije Nathan Magarvey sa Sveučilišta McMaster je izjavio kako je studija nije bila dizajnirana s namjerom da se pokaže kolika je mogućnost uzgajanja zlata u laboratoriju. Za sada se čini kako je takav proces samo djelomično moguć.

U prethodnim studijama se otkrilo kako se još jedna bakterija može povezati sa stvaranjem naslaga zlata. Riječ je o ischiadicusu metalliduransu koji se brani od toksičnosti zlata uz pomoć pohrane otrovnih iona zlata unutar posebnog staničnog odjeljka.

Web stranica Raw Story je otkrila kako se veliki dio zlatnih žila stvara geološkim procesima i taloženjem no ne smije se zanemariti količina zlatnih iona koji se nalaze u morima i slatkoj vodi diljem planete.

Magarvey je objasnio ulogu kako je d. acidovorans sekundarni uzročnik stvaranja naslaga zlata, naročito zlata koje se nalazi u rijekama i potocima. Ova neobična bakterija se ne pronalazi samo u vodi, već su otkrivene njene kolonije u tlu i raspuklinama unutar stijena. Znanstvenici još uvijek nisu otkrili s čime se hrani d. acidovorans, te smatraju kako bi se trebale napraviti dodatne studije s kojima će se dobiti svi odgovori vezani za ovu bakteriju.