TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Emocionalna inteligencija usko vezana uz opći IQ

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Novo istraživanje ukazuje da su emocionalna i opća inteligencija više usko povezane nego što se mislilo. Istraživanje objavljeno u žurnalu Social Cognitive & Affective Neuroscience je pokazalo da su rezultati IQ testa i emocionalne inteligencije, odnosno, sposobnost percepcije, razumijevanja i obrade emocija  bili povezani.

Istraživanje je provedeno na 152 ispitanika, Vijetnamskih veterana, gdje je putem skeniranja mozga, također potvrđeno da iste regije u mozgu obavljaju i emocionalne i kognitivne zadatke. Osim toga su provedeni i testovi inteligencije i emocionalni testovi.

“Inteligencija, u velikoj mjeri, ne ovisi o osnovnim kognitivnim sposobnostima, kao što su pozornost i percepcija, te pamćenje i jezik”, navodi koautor studije Aron Barbey, neuroznanstvenik sa Sveučilišta u Illinoisu. “To također ovisi o interakciji s drugim ljudima. Mi smo u osnovi društvena bića i naše razumijevanje ne uključuje samo osnovne kognitivne sposobnosti, nego također uključuje i produktivnu primjenu tih sposobnosti u društvenim situacijama, tako da se možemo kretati kroz društveni svijet i razumjeti druge.”

U prošlosti, znanstvenici su vjerovali da su emocionalna inteligencija i opća inteligencija različite, a knjige i filmovi su prepuni prikaza intelektualno briljantnih, ali socijalno zakinutih štrebera.

No, Barbey i njegovi kolege su se pitali jesu li emocionalna inteligencija i IQ čvršće vezani nego što se to mislilo.

Tim je otkrio da kad su rezultati IQ testa porasli, također su porasla i mjerenja socijalne sposobnosti.

Neki od ispitanika su imali pretrpljene ozljede u različitim dijelovima mozga, pa su znanstvenici stvorili mapu mozga, koju su podijelili u sitne dijelove. Tada su usporedili odnose rezultata testa emocionalne i opće inteligencije kod onih sa ozljedama i kod onih bez ozljeda za svaku pojedini dio.

Oni s ozljedama mozga u frontalnom korteksu i parijetalnom korteksu su imali poremećaje u obje inteligencije. Frontalni korteks igra ključnu ulogu u reguliranju ponašanja, planiranju i pamćenju, a parijetalni korteks igra važnu ulogu u razumijevanju jezika.

Rezultati upućuju na to da su socijalno snalaženje i opća inteligencija više usko povezani nego što se to mislilo.