SVIJET POD LUPOM

Je li petnaestogodišnjak revolucionirao medicinu i dijagnosticiranje raka?

Autor: Ljubica Šaran

Moderno društvo se muči s pandemijom kancerogenih oboljenja, od kojih su neka neizlječiva i smrtonosna. Smatra se kako je jedan od najopasnijih oblika rak gušterače, od kojeg je nedavno umro Steve Jobs.

Nadobudna znanost

Prije nekoliko dana svijet je otkrio Jacka Andraka koji je smislio jeftin, brz i bezbolan način otkrivanja raka gušterače. Sam razvoj njegova testera nije prošao bez problema, do finaliziranja samog proizvoda Jacka su odbili brojni znanstvenici, na koncu se broj odbijenica popeo na brojku od 197.

Jack Andraka sa svojim jednostavnim, jeftinim i efikasnim testerom za otkrivanje raka gušterače.

Jack Andraka sa svojim jednostavnim, jeftinim i efikasnim testerom za otkrivanje raka gušterače.

Mnogi znanstvenici nisu željeli ni čuti da surađuju s nepoznatim tinejdžerom, ostatak je odgovarao pismom u kojem je stajalo kako njegova ideja nikada neće raditi niti će otkrivati rak. Na koncu, je Jack naišao na dr. Aniribana Maitra profesora patologije i onkologije na Sveučilištu Johns Hopkins koji mu je ustupio modernu laboratoriju, smatrajući kako Jackova ideja može spasiti milijune života ako se tester razvije.

Genijalac u tijelu tinejdžera

Petnaestogodišnji Jack Andraka je stvorio izum koji omogućava otkrivanje raka pankreasa u samim začecima, i to uz jednostavan tester na kojeg se stavlja kap urina ili krvi. Jack koji dolazi iz Corneswillea u Marylandu je ideju za svoj tester dobio na satu biologije nakon što mu je prijatelj preminuo od raka gušterače, uz malo rada i istraživanja je ubrzo stvorio patent nalik lakmus papiru koji iščitava nivo mezotelina iz krvi ili urina.

Jack u trenutku dobivanja glavne nagrade Gordon E. Moore na Intel Science Fair za 2012. godinu.

Jack u trenutku dobivanja glavne nagrade Gordon E. Moore na Intel Science Fair za 2012. godinu.

Mezotelin je protein koji se uobičajeno nalazi u mezotelnim stanicama koje okružuju objekte unutar tjelesne šupljine. Nekoliko vrsta karcinoma stvara ogromne količine mezotelina, koje nakon nastanka kruže krvožilnim sustavom. Stanice raka pankreasa ili gušterače, također stvaraju velike količine mezotelina, stoga je ovaj protein siguran bio marker u otkrivanju iste vrste raka.

Jack je svoj proizvod stvorio kada je nanotube pomiješao s ljudskim antitijelima koja reagiraju na mezotelin, koje je aplicirao na običan filter papir. Nanotube su papir načinile provodnikom, no kada se mezotelin spoji s antitijelima, ona rastu i šire nanotube mijenjajući električna svojstva testera.

Što je veća količina mezotelina to se više antitijela spaja i njihov broj raste, s time slabi električni signal na testnim papirićima, na takav način znanstvenici lako mogu očitati kolika je količina biomarkera.

Jack objašnjava svoj znanstveni rad .

Jack objašnjava svoj znanstveni rad .

Na ovakav način ljudi će u skoroj budućnosti sami moći sebe pregledavati i trenutačno će moći saznati ako se u njihovim tijelima nalaze stanice, bakterije ili virusi koji bi mogli stvoriti probleme, točnije Jackov izum omogućava pronalazak kancerogenih stanica u nastanku.

Smrtonosni karcinom

Rak pankreasa spada u gotovo neizlječive bolesti, za sada je poznato kako od njega obolijeva malo više od 40.000 amerikanaca, na žalost razlog nebulozno visoke stope smrtnosti je bio u lošoj dijagnostici koja je ovu vrstu raka otkrivala tek u krajnjim ili naprednim stadijima. Gotovo je nevjerojatno da zbog katastrofične dijagnostike raka pankreasa samo pet posto pacijenata preživi duže od pet godina nakon same dijagnoze.

Šanse koje zvuče kao čudo

Jackov izum za otkrivanje raka pankreasa je u najmanju ruku revolucionaran zbog činjenice da povećava stopu preživljavanja samog raka pankreasa za gotovo 100%. Njegov test jako nalikuje na onaj koji koriste dijabetičari širom svijeta, no naravno Jackov test je fokusiran na biomarkere mezotelina i određivanje njihove količine. CBS News tvrdi kako se za sada smatra da je ovakvo mjerenje mezotelina 90% točno.Djeluje ,točnije može se očitati sekundu nakon postavljanja krvi na tester i košta samo 18 lipa.

Jack snimljen u Washingtonu krajem 2012. godine od strane  fotografa Smithsonian Magazinea.

Jack snimljen u Washingtonu krajem 2012. godine od strane fotografa Smithsonian Magazinea.

Interesantno je kako se Jackov izum može koristiti i za brzo i rano otkrivanje raka jajnika i raka pluća, lako se može modificirati da iščitava brojne druge biomarkere koji su prisutni kod različitih teških obolijenja.

Daily Mail je prenio dio izjave za tisak Jacka Andrake u kojoj stoji slijedeće:

„Super je da ovaj test možemo aplicirati na brojna druga oboljenja; različite vrste kancerogenih oboljenja, tuberkulozu, HIV, ili E. Coli, salmonelu i tako dalje, i sve to za samo 18 lipa, a sam test se napravi u nekoliko minuta.“

Usporedbe bez premca

Jackov test je toliko osjetljiv da može očitati prisustvo mezotelina 0,156 nano grama po mililitru dok su dosadašnji testovi bili limitirani na otkrivanje minimum 10 nano grama po mililitri. Dakle Jackov proizvod je 100% osjetljiviji i točniji od najmodernijih proizvoda koje su stvorile vodeće farmaceutske kompanije. Jack je u stvari s trona skinuo tehnologiju koja je stara 60 godina i koja se naziva ELISA, s njom se moglo dobiti samo dva odgovora, jedan je pozitivan ili otkrivanje stanica raka pankreasa,  drugi je negativan ili ne otkrivanje stanica raka pankreasa. Ovakva tehnologija se koristi i u testovima za trudnoću, testovima za HIV, Hepatiris B i tako dalje.

Jack Andraka s brojnim nagradama dobivenim na Intel Science Fairu.

Jack Andraka s brojnim nagradama dobivenim na Intel Science Fairu.

Forbes je otkrio kako Jackov test radi 168 puta brže od najmodernijih sličnih testova, te da je 26.667 puta jeftiniji od najjeftinijeg testera na tržištu, te da je 400% osjetljiviji od uobičajenih proizvoda koje pozna današnja medicina.

Otkrivanje raka pankreasa u njegovim začecima, točnije prije nego li on postane invazivan i opasan po zdravlje je od iznimne važnosti, ne samo za ovu vrstu raka već za sva kancerogena oboljenja za koja će se moći primijeniti isti proizvod.

Stanice raka gušterače (pankreasa).

Stanice raka gušterače (pankreasa). Izvor dr. Stanley Flegler/Visuals Unlimited/Corbis.

Kompletan Jackov senzor košta tri dolara dok je ELISA testovi koštaju do 800 dolara, što je najvažnije na Jackovim se testerima  može primijeniti 10 različitih testova po jednom testnom papiriću.

Jack je postao poznat javnosti zahvaljujući osvajanju nagrade Intel Scinece Fair za 2012., godinu na kojoj je osvojio 75.000 dolara, no  Jack je također osvojio brojne druge manje nagrade u individualnim kategorijama u kojima je skupio sveukupno 100.500 dolara.