PRIZMA DRUŠTVA

Neka bude svjetlost – praktična ideja s dušom

Autor: Ljubica Šaran

Svjedoci smo nevjerojatne sabotaže svega što ima veze s obnovljivim izvorima energije i jeftinim ekološkim pristupima energetici. Nedavno je na tržište izašao proizvod koji ne samo da zadovoljava potrebe osvjetljenja u uvjetima nedostatka opskrbe električnom energijom već za svaki kupljeni proizvod poklanja jedan ljudima kojima je električna energija čisti luksuz.

Jednostavne, praktične i jeftine, solane svjetiljke Luci.

Jednostavne, praktične i jeftine, solarne svjetiljke Luci.

Malena alturistična kompanija pod nazivom Mpowerd je prije nepunu godinu dana stvorila proizvod koji se na tržištu nalazi pod nazivom „Luci.“ Riječ je o zadnjoj generaciji solarnog lampiona koji s futurističkim dizajnom i začuđujućom funkcionalnošću zadovoljava najzahtjevnije potrebe za osvjetljenjem, kako u zatvoreno prostoru tako i na otvorenom.

Malo je kompanija koje poklanjaju jednaki broj proizvoda koliko ih i prodaju. Mpowerd je kompanija čija poslovna etika zadivljuje.

Malo je kompanija koje poklanjaju jednaki broj proizvoda koliko ih i prodaju. Mpowerd je kompanija čija poslovna etika zadivljuje.

Mpowerd je pristupio marketingu svog proizvoda na jedinstven način, ne samo da je ispitao kvalitetu lampiona Luci u svim zakutcima planete u kojima nema opskrbe električnom energijom, dajući malene moćne svjetiljke najsiromašnijim ljudima, već za svaku kupljenu lampu Luci, pokloni jednu istu takvu u zemlje Trećeg svijeta, naročito u školama po Africi.

Luci - moćan neprijatelj mraka.

Luci – moćan neprijatelj mraka.

Luci nije običan solarni lampion, njegovo rasklopljivo elastično tijelo je vodootporno, napravljeno je da djeluje u svim vremenskim uvjetima i temperaturama, u šest sati punjenja na sunčevoj ili umjetno induciranoj svjetlosti osigurava, u zavisnosti od moda korištenja, šest do 12 sati iluminacije za 4,5 kvadratna metra s 80 kandela jakosti.

Super lagan i izdržljivi Luci.

Super lagan i izdržljivi Luci.

Njegova super moderna punjiva litij – polimerska (Li-Pol) baterija će osigurati maksimum energije za 300 do 500 ciklusa punjenja, u zavisnosti od uvjeta u kojima se koristi. Mpowerd garantira maksimum funkcionalnosti Lucea za najmanje dvije godine. Interesantan je podatak da su tehnološki dizajneri Mpowerda smislili način na koji baterije mogu ostati potpuno pune u periodu od tri mjeseca mirovanja.

Radost djece u Africi kojima je umjetna svjetlost čisti luksuz.

Radost djece u Africi kojima je umjetna svjetlost čisti luksuz.

Najčudnije je da je tijelo ove majušne i superlagane izdržljive solarne svjetiljke napravljeno tako da se može napuhati, specijalna plastična opna koja čuva led lampice, solarne panele i bateriju, je tako napravljena da na najbolji mogući način omogućava nekoliko vrsta rasprostranjivanja svjetlosti. Prvi je difuzna svjetlost koja najbolje osvjetljava zatvorene prostore, drugi način je fokusirana svjetlost koja nalikuje svakoj običnoj ručnoj svjetiljci i treća je bljeskajući način koji se može koristiti u slučaju opasnosti.

Po Occamovom postulatu, najjednostavnija rješenja su obično najbolja rješenja.

Po Occamovom postulatu, najjednostavnija rješenja su obično najbolja rješenja.

Matrix World je do sada u mnogim tekstovima prezentirao malo poznate proizvode koji koriste obnovljive izvore energije, smatramo da je naša ovisnost o fosilnim gorivima i skupim neekološkim načinima proizvodnje električne energije isforsirana patokracijom – vladavinom psihopata, te da je od iznimne važnosti promovirati ideje koje klasični energetski lobiji nikako ne vole.

Do sada smo pisali o nevjerojatno jeftinim i isplatljivim solarnim pećnicama za pravljenje hrane, pisali smo i o svjetiljkama koji rade na principu bio-fotonaponskih algi, te smo pisali i o generatorima za stvaranje električne energije koje pokreće ljudski urin.

Smatramo da ovakvih i sličnih praktičnih proizvoda ima jako puno, no oni se ne reklamiraju i o njima javnost ne zna gotovo ništa. Nastavit ćemo našu potragu za proizvodima koji mogu promijeniti lice planete u ekološki prihvatljivijem smislu, i nadamo se da ćete nam se obratiti u slučaju da pronađete tekstove na stranim jezicima koje sadrže takve i slične informacije.

Tehničke specifikacije solarnog lampiona Luci možete naći ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.