SVIJET POD LUPOM

Skandal s konjskim mesom: A gdje je govedina?

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Šokantan skandal o sastojcima u hrani a koji je prvi puta izbio u siječnju u Irskoj se sada širi diljem Europe dok su glavni dobavljači hrane i dalje izloženi pažnji javnosti zbog prodaje hrane zaražene konjskim mesom. Aldi, Tesco i ostali veći trgovci hranom diljem Europe su očito nesvjesno prodavali smrznute obroke i ostale prerađene proizvode koji su sadržavali i do 100% konjskog mesa unatoč oznaci na kojoj piše da je riječ o 100% goveđem mesu.

Sve je započelo sredinom siječnja kada je Agencija za sigurnost hrane (FSA) Irske po prvi puta otkrila prisutnost DNK konjskog mesa u određenim prehrambenim proizvodima. Deseci milijuna takozvanih „goveđih“  pljeskavica je odmah povučeno iz prodaje diljem Velike Britanije, a fast food lanac Burger King je odmah promijenio dostavljača.

Nedugo nakon toga je irsko Ministarstvo poljoprivrede provelo dodatne testove na proizvode, posebice one koje je dobavljao Silvercrest te je utvrđeno da zaraženi, sirovi sastojci stižu iz država kao što je Rumunjska gdje se navodno krivotvorenje dogodilo. U međuvremenu je još jedan dobavljač mesa (Rangeland Foods) obustavio proizvodnju nakon što je u sirovim sastojcima također otkriveno 75% konjske DNK čime se ukazalo na rasprostranjenu zavjeru među mnogim dobavljačima hrane diljem Europe.

Horsemeat products at horse butchery in Dortmund

Nedavno je SkyNews izvijestio da je francuski dobavljač hrane Comigel također obilježen kao jedan od onih koji su podmetali konjsko meso pod govedinu što je trgovce Tesco i Aldi nagnalo da uklone sve lazanje i špagete s polica. Naknadna je FSA istraga Comigela otkrila da neki od proizvoda sadrže 100% konjskog mesa i ni traga govedine što je i regulatore i javnost ostavilo u nevjerici.

„Da bismo razuvjerili javnost, provodimo neviđenu analizu obrađenih goveđih proizvoda kako bismo vidjeli dokle seže ova nesposobnost ili nemar ili možda čak i kaznena zavjera i nadamo se rezultatima do kraja slijedećeg tjedna,“ objasnio je britanski tajnik za okoliš Owen Patterson. „Ukoliko postoji međunarodni element i ako je riječ o zavjeri diljem Europe, moramo blisko surađivati sa svim našim partnerima…kako bismo ušli u srž svega.“

No, situacija postaje još gora. Prema Jose Boveu, potpredsjedniku Odbora za poljoprivredu europskog parlamenta, ovaj iznenadni priljev konjskog mesa u Velikoj Britaniji može u stvari uključiti i veliku količinu magarećeg mesa također. Kako se ispostavilo, u Rumunjskoj je još prije šest godina donesen zakon koji zabranjuje konjske zaprege na prometnicama i koji je nedavno stupio na snagu što znači da je na milijune konja poslano u klaonicu. No u ovu zabranu su bile uključene i magareće zaprege što znači da su i konjsko i magareće meso mogli biti isporučeni u cijeloj Europi kao „govedina“.

„Konji su zabranjeni na rumunjskim cestama i na milijune životinja je poslano u klaonice,“ objasnio je Bove ukazujući na to gdje su te životinje završile – na tanjurima milijuna stanovnika. „Ovo je slučaj prijevare i urote protiv javnosti. Ovo je kriminalno djelo, mijenjanje jednog materijala za drugi.“

56a50000180533-article2

No, osim prijevare i zavaravanja potrošača, koja je opasnost i zbog čega je zabrinutost u vezi skandala s konjskim i magarećim mesom toliko velika? Ima li to utjecaja na ljudsko zdravlje? Zabrinutost je nastala zbog potencijalne onečišćenosti konjskog mesa veterinarskim lijekom fenilbutazonom iako su konji tretirani njime zabranjeni u ljudskoj ishrani. Ovaj se lijek koristi kao analgetik kod konja.

Fenilbutazon se koristi i u liječenju ljudi kao lijek za ankilozantni spondilitis kada drugi lijekovi ne odgovaraju. Međutim, utjecaj na ljude pri niskoj izloženosti tijekom dužeg razdoblja nije opsežno formalno proučeno. Visoka incidencija žarišne nekroze je otkrivena kod štakora koji su hranjeni dozama od 1,2-difenilhidrazina tijekom određenog razdoblja. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) uzrokuju rijetke, ali potencijalno smrtonosne nuspojave kod ljudi. Također postoje nepotpuni podaci o kancerogenosti fenilbutazona.

Industrija se prije ovog skandala hvalila da u potpunosti slijedi opskrbni lanac koji se često revidira. Trenutna afera pokazuje da to vrijedi koliko i papir na kojem je napisano. Veći dio tvornica koje su upletene u skandal imaju akreditaciju s glavnostrujaškim revizorskim programima kao što je onaj kojeg vodi Britanski maloprodajni konzorcij koji nije uočio problem.

Uz cijeli svijet koji se sada predstavlja kao jedinstveno, globalno tržište, možda bismo se mogli zapitati gdje bi se sve to konjsko i magareće meso moglo nalaziti. Je li ova zavjera s hranom ograničena na Europu ili se proširila na cijeli svijet?