PRIZMA DRUŠTVA

Potencijalni sociopati – djeca koja previše gledaju TV

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Prema studiji koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Otago, Novi Zeland, djeca koja provode više vremena gledajući televiziju imaju veću vjerojatnost da izrastu u sociopate. Znakovito je to da je studija isključila mogućnost da već postojeće, antisocijalne tendencije uzrokuju da djeca više gledaju televiziju. Umjesto toga, ono što su otkrili je da je gledanje televizije u ranoj dobi povezano s kasnijim razvojem antisocijalnog ponašanja.

Istraživači su izjavili: “Djeca koja gledaju nasilje na televiziji, nakon toga se ponašaju nasilno, a i ljudi koji više gledaju TV vjerojatno će imati loše ponašanje kasnije u životu.”

Natural News prenosi da je praćeno oko 1.000 djece koja su rođena 1972. ili 1973. u gradu Dunedin, Novi Zeland. Bilježili su njihove navike gledanja televizije, počevši u dobi od pet godina, te su ih pratili svake dvije godine. Istraživači su tada u usporedili ove informacije s njihovim kaznenim presudama u dobi između 17 i 26 godina. Među presudama za nasilje zabilježene su teške pljačke, ubojstva, napadi s namjerom ozljeđivanja, silovanje, napad na čovjeka pomoću psa i nesređeno ponašanja koji bi moglo izazvati nasilje.

Istraživači su također analizirali učestalost agresivnog ponašanja, antisocijalnog poremećaja osobnosti i negativnih emocija među istim sudionicima u dobi između 21 i 26 godina.

Antisocijalan poremećaj osobnosti, više poznat kao “sociopatija” ili “psihopatija”, je stanje koje karakterizira nesposobnost osobe da suosjeća s drugima i snažno je povezano s antisocijalnim i kriminalnim ponašanjem, uključujući kompulzivno laganje, krađu, uništavanje imovine i nasilje.

Prekomjerno gledanje televizije utječe na djecu i više nego što smo mislili.

Prekomjerno gledanje televizije utječe na djecu i više nego što smo mislili.

Da pojasnimo: antisocijalno ponašanje je u suprotnosti s društvenim normama, moralnim pravilima i štetno je za funkcioniranje neke grupe ili društva. Kršenje normi stoga obično izaziva spontanu i/ili organiziranu reakciju društva. Osobe koje se ponašaju antisocijalno karakterizira nedostatak osjećaja krivnje i odgovornosti, nemogućnost učenja na osnovi socijalnog iskustva i nesklonost odlaganju zadovoljenja potreba.

Koautor studije, izvanredni profesor Bob Hancox sa Sveučilišnog Odjela za preventivnu i socijalnu medicinu kaže da su otkrili da je rizik od dobivanja kaznene presude u ranoj odrasloj dobi povećan za oko 30%, sa svakim satom koji su djeca provela gledajući TV. Istraživači su također otkrili da odnos između gledanja televizije i antisocijalnog ponašanja nije objašnjiv socio-ekonomskim statusom, agresivnim ili antisocijalnim ponašanjem u ranom djetinjstvu, ili roditeljskim čimbenicima.

Science Daily navodi da su druge studije također iznjele vezu između gledanja televizije i antisocijalnog ponašanja, iako su vrlo malo bili u mogućnosti pokazati uzročno-posljedični efekt. Ovo je prva studija iz “stvarnog” života koja je pratila gledanje televizije tijekom razdoblja cijelog djetinjstva, te koja sagledava čitav niz antisocijalnih ishoda u odrasloj dobi. Kao opservacijska studija, ona ne može dokazati da je prekomjerno gledanje televizije izazvalo antisocijalne rezultate, ali su rezultati u skladu s većinom istraživanja i pruža dodatne dokaze da prekomjerna televizija može imati dugoročne posljedice za ponašanje.

“Antisocijalno ponašanje je veliki problem za društvo. Mi ne tvrdimo da televizija uzrokuje svo antisocijalno ponašanje, no naši rezultati upućuju na to da smanjenje gledanja TV-a može na neki način smanjiti stopu antisocijalnog ponašanja u društvu”, kaže prof Hancox.

Čak i kad vaša djeca ne gledaju televiziju, ali se on čuje u pozadini, to ima utjecaja na vaše dijete. Istraživanje je otkrilo da je izlaganje pozadinskoj televiziji povezano s niskim razvojem pažnje, rjeđoj i lošijoj kvaliteti interakcije roditelj-dijete i smanjenoj performansi u kognitivnim zadacima, o čemu možete čitati ovdje.