TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Studije: marihuana smanjuje upotrebu farmaceutskih lijekova

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Marihuana dobiva sve veću pažnju liječnika, kao lijek za liječenje kroničnih stanja u rasponu od boli do raka. Poznato je da djeluje kao učinkovit analgetik, regulator apetita i sna te pomaže čak i u slučajevima koji su dokazano otporni na lijekove. Stoga medicinska marihuana može pomoći smanjiti korištenje farmaceutskih lijekova i kod starijih osoba, što pruža sigurniju alternativu lijekovima koji često imaju ozbiljne nuspojave.

Znanstvenici sa sveučilišta u Tel Avivu su otkrili da stariji kronični bolesnici koji koriste marihuanu u medicinske svrhe doživaljavaju ne samo smanjenje boli već i napredak u fizičkom, emocionalnom i kognitivnom zdravlju. Istraživanje je provedeno na 19 stanovnika staračkog doma Hadarim u Izraelu, starosne dobi između 69 i 101, a patili su od raznih medicinskih stanja, uključujući bol, spazam mišića, drhtanje i nedostatak apetita. Sudionici su koristili medicinsku marihuanu (kanabis) u obliku dima, pare, ulja ili praha tri puta na dan. Tijekom godine, praćena su fizička poboljšanja sudionika kao i faktori poboljšanja kvalitete života, kao što je raspoloženje i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Kao rezultat, unutar godine dana liječenja, 17 od 19 pacijenata su postigli zdravu tjelesnu težinu, a značajno su smanjeni mišićni grčevi, ukočenost, tremor, bol, noćne more, kao i doživljaji vezani uz PTSP, a povećani su sati provedeni u snu. Sudionici su također imali značajan napredak u raspoloženju i komunikacijskim vještinama. Osim toga, smanjena je uporaba lijekova kao što su antipsihotici, analgetici, stabilizatori raspoloženja i lijekova za Parkinsovu bolest. Nakon godine dana liječenja marihuanom, 72% sudionika istraživanja je smanjilo uporabu lijekova u prosjeku za 1,7 lijekova dnevno. Istraživač Zach Klein napominje da je ovo otkriće je od posebne važnosti jer na ovaj način pacijenti mogu prekinuti koristiti mnoge lijekove koji mogu imati teške nuspojave.

Klein trenutno radi na drugoj studiji, testirajući može li marihuana biti korisna za ljude koji pate od disfagije, odnosno problema gutanja, što je tipična boljka kod kritičnih bolesnika i koja može dovesti do gladi ako se ne liječi. Klein se nada da će dokazati da marihuana može biti korisna u liječenju smetnji gutanja tekućine jer su prethodna istraživanja pokazala da ona stimulira dio mozga koji regulira refleks gutanja.

Hoće li uskoro biti sasvim normalno da se marihuana prepisuje kao lijek na recept?

Hoće li uskoro biti sasvim normalno da se marihuana prepisuje kao lijek na recept?

Druga studija, objavljena u listopadu u časopisu “Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry”, utvrdila je da je medicinska marihuana učinkovita u smanjenju ukočenosti mišića kod bolesnika s multiplom sklerozom (MS). Ova ukočenost, koja je vrlo otporna na trenutne MS tretmane, utječe na 90% bolesnika s MS i redovito ometa mobilnost, spavanje i dnevno funkcioniranje. Oism toga Dr. Zajicek navodi da je ukupna progresija bolesti u skupini koja je koristila kanabis bila manja od očekivane. Drugim riječima, kanabis usporava progresiju bolesti. Ovo je najjači dokaz do sada da kanabinoidi ublažavaju simptome multiple skleroze.

Ni to nije sve, marihuana pomaže i kod autizma. Rezultati studije objavljene u časopisu “Nature Communications” pomažu rastućem broju dokaza koji ukazuju da kanabinoidi imaju nevjerojatan potencijal u liječenju kroničnih bolesti.

Daniele Piomelli sa Sveučilišta u Kaliforniji, (UCI) i njezin kolega Olivier Manzoni iz Inserma, francuske agencije za istraživanje, primijetili su da su kanabinoidi vrlo usko vezani uz endokanabinoidne odašiljače koji se prirodno nalaze u mozgu a koji olakšavaju prijenos električnih signala između neurona. Poznati kao 2-AG, ovi odašiljači su odgovorni za reguliranje cijelog niza važnih tjelesnih procesa, poput onih koji govore tijelu kada je gladno ili kada doživljava bol.

Djeca s autističnim spektrom poremećaja, uključujući i onu koja su razvila ovaj poremećaj kao rezultat fragilnog X sindroma, koji je najčešći poznati genetski uzrok autizma, često imaju slab ili nefunkcionirajući 2-AG, što uzrokuje kronične sinaptičke smetnje u mozgu. Mnoga djeca s autizmom induciranim fragilnim X sindromom postanu mentalno invalidni kao rezultat ovih sinaptičkih grešaka, te imaju poteškoća u razvoju osnovne motoričke sposobnosti kao što su hodanje i razgovor, ili u učenju ponašanja u različitim društvenim situacijama.

Kanabinoidi iz marihuane učinkovito blokiraju enzime koji inhibiraju pravilnu funkciju 2-AG, obnavljajući sinaptičku komunikaciju puneći tijelo kanabinoidima koji mu nedostaju, a koji su od apsolutno vitalnog značaja za pravilan rad i komunikaciju stanica.

Kao što smo pisali, u ljudskom tijelu postoji sustav proteina poznatijih kao kanabinoidni receptori koji su posebno dizajnirani za obradu kanabinoida, a oni su također jedinstveni molekularni spojevi kanabisa. Majčino mlijeko, na primjer, sadrži mnoge vrste kanabinoida koji se nalaze i u marihuani, a koji su zapravo izuzetno važni za pravilan ljudski razvoj.

Dokazana je nevjerovatna učinkovitost u tretiranju bolesti što dokazuju i brojne studije. Stoga se bez straha možete pridružiti rastućem broju ljudi koji koriste kanabis u medicinske svrhe.