VJEROVALI ILI NE

Ruskinja s rendgenskim vidom još uvijek koristi svoj dar

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Prije sto i deset godina je njemački fizičar Wilhelm Roentgen objavio svoje otkriće nevidljivog oblika zračenja koje može stvarati slike kostiju i unutarnjih organa ljudskog tijela. U početku su mnogi znanstvenici otkriće „x-zraka“ nazivali prijevarom no kada su skeptici testirali Roentgenove tvrdnje brzo su se uvjerili da riječ o jednom od najvećih otkrića u znanosti i medicini. Samo šest godina kasnije, Roentgen je nagrađen Nobelovom nagradom za fiziku.

U 21. stoljeću se u javnosti pojavila mlada Ruskinja koja tvrdi da posjeduje rendgenski vid koji joj omogućava da vidi unutrašnjost ljudskog tijela kako bi postavila dijagnoze koje su često točnije od liječnikovih.

Nataša Demkina, rođena 1987.g u gradu Saransk je u Rusiji poznata kao „djevojka s rendgenskim vidom“. Djevojka tvrdi da je obdarena još jednim vidom koji joj omogućava da vidi unutarnje organe ljudskog tijela. Ona svoje fenomenalne sposobnosti opisuje ovako:

Imam dva vida koje mogu prebacivati bilo kada i bez posebnog razloga ako želim vidjeti stanje neke osobe,“ rekla je Nataša. „Ta prebacivanja mi ne predstavljaju problem; samo trebam razmišljati o tome. Mogu vidjeti cijelu strukturu ljudskog tijela – razmještaj unutarnjih organa i njihovo funkcioniranje. Teško je opisati na koji način identificiram bolest. Bolesni organi proizvode neku vrstu zračenja. Drugi je vid aktivan samo tijekom dana, ne djeluje noću.“

Istovremeno, Nataša ne može vidjeti vlastite unutarnje organe. Prema objava u medijima, Demkine su dijagnoze ponekad točnije od onih koje liječnici postavljaju uz vrhunsku medicinsku opremu. Međutim, ona svoje sposobnosti nije uspjela potvrditi tijekom eksperimenta kojeg je 1. svibnja 2004.g organizirao Discovery Channel. Našla se u nepovoljnim uvjetima koji su tijekom eksperimenta stvoreni namjerno, rekla je Nataša.

casttoo_500x246

Prema Nataši i njezinim roditeljima, ona je svoje nesvakidašnje sposobnosti otkrila u desetoj godini. U početku je skenirala svoje poznanike i rodbinu. Taj je fenomen tijekom zime 2003. g pratila i televizija. U to je vrijeme Nataša završavala školu. U siječnju 2004. g je zajedno s majkom pozvana u London gdje je uživo na britanskoj televiziji demonstrirala svoje sposobnosti. Također je sudjelovala u eksperimentu kojeg je organizirao The Sun. Svoje je izvanredne moći demonstrirala na Sunovoj reporterki Briony Warden koja je u prometnoj nesreći pretrpjela višestruke ozljede. Djevojka je uspjela opisati sve prelome. U ožujku 2004.g se Discovery Channel zainteresirao za Demkin fenomen. Ovoga su puta test pripremili Odbor za znanstvena istraživanja navodnih paranormalnosti (CSICOP) i Komisija za znanstvenu medicinu i mentalno zdravlje (CSMMH).

Eksperiment je tekao ovako: Nataša je morala skenirati sedam dobrovoljaca. Šestero od njih je imalo abnormalnosti potvrđene rendgenskim snimanjem, a jedna je osoba bila zdrava. Nataša je trebala odrediti broj sudionika s abnormalnostima na posebnim kartama na kojima se nalazio opis abnormalnosti. Da je točno pogodila pet od sedam slučajeva, odbor bi priznao njezin fenomen kao vrijedan proučavanja. Uvjeti eksperimenta su dogovoreni u suradnji s Natašom i njezinom majkom koje su se u potpunosti s njime i složile.

Tijekom eksperimenta je djevojka pružila četiri točna odgovora iako je njezina majka izjavila da Nataša nikada nije u krivu. Stoga su rezultati priznati kao nezadovoljavajući. Uz to, bila su joj potrebna četiri sata da uspostavi dijagnozu iako je sama rekla da će joj biti potrebno samo nekoliko minuta.

demkina

Demkina tijekom eksperimenta na Dicovery Channelu

Test se sastojao od šest rundi. Prije svakog testa je Nataši detaljno objašnjeno koji je nedostatak potrebno otkriti. Njezina je najgora greška bila nemogućnost otkrivanja metalne pločice u lubanji jednog od sudionika. Postojalo je i nekoliko kršenja protokola ispitivanja. Na primjer, Nataša je stigla ranije nego što je bilo dogovoreno te je srela dva volontera putem do zgrade gdje se trebalo održavati testiranje. U ispitnoj sobi nije bilo Natašine majke koja je također prekršila izvorni protokol. Natašina prijateljica, koja se ondje nalazila u vidu tumača, je konstantno primala i slala SMS poruke.

Organizatori eksperimenta su Natašine točne odgovore povezali s pacijentima čiji je izgled jasno odavao njihovo zdravstveno stanje. Odbor je proveo testiranje te je u obzir uzeo da njegov cilj nije otkrivanje Natašinih sposobnosti nego određivanje je li njezina moć vrijedna daljnjeg proučavanja. Nataša se nije složila sa zaključcima povjerenstva. Rekla je da nema iskustva sa skeniranjem nekoliko osoba istovremeno. Također je spomenula neprijateljsku atmosferu koja je ondje vladala.

Britanski The Sun je dobio priliku da sam provede testiranje te je rezultate objavio u jednom od svojih izdanja. Redakcija je jednoglasno odabrala reporterku Briony Warden kao osobu koja će testirati Natašine sposobnosti jer se u vrijeme održavanja eksperimenta još nije bila oporavila od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći.

Simulate-An-Old-School-X-Ray-Vision-Shot-–-Cg-Part

Prije susreta s djevojkom, reporterka je uklonila sve vidljive tragove ozljeda (kao što je na primjer longeta). Briony je rekla da je bila potpuno obučena dok ju je djevojka skenirala. Ovako je opisala svoj susret s ruskim čudom od djeteta:

Njezine su se zjenice raširile i činilo se da je pala u trans. Isprva je skenirala ozlijeđeni dio mojih leđa kojeg je nazvala „isključenje“. Tada sam na leđima imala četiri rane i lagano oštećenje živaca. Moju je zdjelicu opisala kao asimetričnu i ukazala je na desnu stranu gdje je bilo nekoliko lomova. Uperila je prstom prema mojoj čeljusti i rekla „tamo je neko strano tijelo“.( Kasnije je Briony rekla da joj je ondje implantiran komad titana kako bi podržavao kosti.)

Najnevjerojatniji je trenutak bio onaj kada je opisala štetu na mojoj lijevoj nozi. Bila sam iznenađena kada je otkrila dva odvojena loma i rekla da imam poteškoća sa savijanjem koljena. Tada je rekla da je vidjela „tragove nekoliko metalnih vijaka i igala utisnutih u kost“. (Bez pogleda na ožiljke nije mogla znati da je dva tjedna ranije moja noga bila pričvršćena s nekoliko igala i vijaka). Čak je rekla da su ožiljci koje su ostavili vijci prekriveni novim tkivom što je posljednje rendgensko snimanje i pokazalo.

Zapanjena Briony je dodala: „Nataša je nevjerojatna osoba. Bila sam skeptična sve dok se nije usredotočila na moje glavne prijelome. To me zaista impresioniralo. Izgledalo je kao da promatra moje rendgenske snimke. Više od toga je znao samo moj ortoped.

Nataša želi jednog dana postati liječnica kako bi mogla raditi na zakonit način i spašavati pacijente. Njezina je majka konzultirala nekoliko stručnih osoba kako bi potvrdila kćerin dar.

„Dugo smo vremena skrivali njezin talent,“ rekao je Nikolaj Demkin, Natašin otac. „No njezina je jedinstvenost postala javno dobro a nakon toga su nas počeli proganjati novinari. Lokalne su novine također pisale o njoj, a neki od napisa su nas vrlo rastužili.“

Nataša je 2004. g završila školovanje i upisala Odjel za medicinu Moskovskog državnog medicinsko stomatološkog sveučilišta. Trenutno radi u moskovskom centru za posebnu ljudsku dijagnostiku.