TEHNOLOGIJA I ZNANOST

FDA priznaje da je živa u kozmetičkim preparatima otrovna, a što je onda s cjepivima i dentalnim ispunima?

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je ažurirano upozorenje o proizvodima za njegu kože koji mogu sadržavati živu, uključujući i mnoge losione i kreme za pomlađivanje i uljepšavanje kože koji se prodaju u trgovinama i preko interneta. Neki od kontaminiranih proizvoda za osobnu njegu, od kojih je većina iz uvoza, sadrže razine žive daleko veće od prihvatljivih granica, uključujući i jedan proizvod koji sadrži čak 131.000 puta veću količinu žive od dozvoljene.

Živa (Hg) se u kozmetičkim preparatima koristi kao antiseptičko sredstvo te kao konzervans. Može se pronaći u odstranjivačima šminke, hidratacijskim sredstvima za njegu kože, oftalmološkim otopinama, sjenilima, maskarama i ostalim kozmetičkim preparatima.

Natural News prenosi da prema FDA, za više od 35 proizvoda testiranih tijekom godina je utvrđeno da sadrže razine žive iznad jednog dijela na milijun (ppm) maksimalnog standarda za kozmetičke proizvode. Zdravstveni odjel Minesote (MDH), na primjer, testirao je 27 preparata za kožu i otkrili su da je u 11 proizvoda razina žive daleko veća od jednog ppm. Listu kontaminiranih proizvoda koje su testirali u MDH možete pogledati ovdje.

Slično izvješće iz 2010., koje je napravio Chicago Tribune (CT) pronašlo je da 6 od 50 ispitanih krema sadrži razine žive tako visoke da su tehnički protuzakonite. Baš kao što je to utvrđeno u MDH studiji, istraživanje CT-a je pokazalo da većina krema koje sadrže živu imaju razinu u tisućama dijelova na milijun, za što je poznato da uzrokuje oštećenja bubrega i druge ozbiljne zdravstvene probleme.

“Mnogi od tih proizvoda dolaze u zemlju kroz kanale koji se ne mogu lako pratiti, kao što su to međunarodna pošta i osobna prtljaga”, izjavljuje Gary Coody, nacionalni koordinator zdravstvenih prijevara FDA-ovog Ureda za regulatorne poslove (ORA). “To je razlog zašto je tako važno za potrošače i prodavače da znaju o opasnostima od mogućeg trovanja živom povezanog s korištenjem tih preparata za kožu.”

Najmanje što možete dobitii zbog izloženosti živi u kozmetilkim preparatima je alergijska reakcije. Puno teže posljedice su oštećenja bubrega, gastrointestalnog i centralnog nervnog sustava.

Najmanje što možete dobiti zbog izloženosti živi u kozmetičkim preparatima je alergijska reakcija. Puno teže posljedice su oštećenja bubrega, gastrointestinalnog i centralnog nervnog sustava.

FDA upozorava da je većina tih proizvoda nezakonita, te da mnogi od njih tehnički predstavljaju “neodobrene proizvode”, koje agencija može povući s tržišta. No, mnogi od tih kontaminiranih proizvoda i dalje ostaju na policama trgovina diljem zemlje, uključujući i u državama Kaliforniji, New Yorku, Virginiji, i Teksasu.

Studija objavljena u američkoj medicinskoj biblioteci ističe da su živa i živine soli toksične te da se ne bi smjele nalaziti u kozmetičkim proizvodima poput krema za izbjeljivanje kože zbog svoje izrazite toksičnosti. Nakon nanošenja na kožu, živa se apsorbira, distribuira kroz tijelo, a izbacuje se kroz urin i fekalije. Kod dugotrajnog izlaganja, eliminacija urinom je primarna. Bubrezi su glavno mjesto taloženja anorganske žive što uzrokuje bubrežna oštećenja poput reverzibilne proteinurije, akutne tubularne nekroze i nefrotski sindrom. Gastrointestinalni simptomi su metalni okus, gingivostomatitis, mučnina i prekomjerno izlučivanje sline. Iako je prodor kroz krvno-moždanu barijeru umanjen, dugotrajno izlaganje može dovesti u akumulacije u središnjem živčanom sustavu i neurotoksičnosti. Trovanje anorganskom živom nakon uporabe krema za izbjeljivanje kože je prijavljeno u Africi, Europi, SAD-u, Meksiku, Australiji i Hong Kongu. Kako kozmetički proizvodi koji sadrže živu mogu kontaminirati stambeni prostor, kod nekih ukućana ili čestih posjetitelja su također nađene povišene razine žive u urinu.

Kao zaključak se navodi da je prvi korak sprečavanje daljnjeg izlaganja proizvodima koji sadrže živu. Uporaba žive u kozmetičkim proizvodima trebala bi biti strogo zabranjena. Javnost treba biti upozorena da ne koristi takve proizvode jer njihova upotreba može dovesti do sustavne apsorpcije i akumulacije žive što uzrokuje bubrežno zatajenje, toksičnost gastrointestinalnog i CNS sustava.

Vjerovatno niste nikada našli niti jedno upozorenje na nekom kozmetičkom proizvodu da sadrži živu i da ona može uzokovati teška oštećenja, te vjerovatno ni nećete, kao što ni nećete nikada naći nikakva upozorenja o ostalim opasnim i toksičnim tvarima koja se nalaze u brojnim kozmetičkim proizvodima. Što sve možete pronaći u vašim preparatima za osobnu higijenu možete pročitati ovdje, a o toksičnosti žive čitajte ovdje.

“Izloženost živi može imati ozbiljne zdravstvene posljedice”, navodi Charles Lee, viši medicinski savjetnik u FDA, o živi u kozmetici. “Ona može oštetiti bubrege i živčani sustav, i ometati razvoj mozga kod nerođene djece i vrlo male djece.”

Ako je živa u kozmetici štetna, onda to također vrijedi i za živu u dentalnim ispunima i cjepivima, uključujući i cjepiva za gripu koja još uvijek sadrže Thimerosal. Kako je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, jedino nam preostaje izbjegavati industrijske preparate za njegu i uljepšavanje kože, kao i cjepiva.