TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Japanci otkrili način kako koristiti ljude za punjenje baterija

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Svi ljubitelji znanstvene fantastike se sjećaju filma Matrix s distopijskim svijetom u kojemu su ljudi svedeni na obične generatore energije. Kompanija Fujifilm je nedavno prezentirala prvi izum koji efektno može ekstrahirati energiju iz ljudskih bića.

Tehnologija budućnosti

U društvu koji svakoga dana troši sve više energije, konstantno se traže novi načini stvaranja iste, iako nam je jako dobro poznato kako postoje jeftini i obnovljivi izvori energije koji su dostupni svima, no koji se zbog svoje prirode ne mogu patnetirati, znanstvenicima ne preostaje ništa drugo već da izmisle način koji bi mogao ubirati energiju iz relativno velike bio mase na planeti – riječ je o ljudskoj populaciji.

Organski termoelektrični materijal stvoren od strane Fujifilma.

Organski termoelektrični materijal stvoren od strane Fujifilma.

Na tehnološkoj konferenciji Nanotech 2013 koja se tradicionalno održava u Tokiju i koju sponzorira Nacionalni institut za znanost i tehnologiju (AIST), ove godine je glavna tema bila organska tehnologija i termoelektrična konverzija. Do sada je ova tehnologija bila tek običan san, no Fujifilm je uspio stvoriti patent koji uz pomoć skupljanja ljudske topline, čak i ako je razlika između terminala za termoelektričnu konverziju i ljudskog dlana samo jedan Celzij, toplina se pretvara u nekoliko Milivati električne energije.

Termoelektrični konverteri

Fujifilm je također napravio novost na način kako stvara termoelektrični konverzijski materijal, na web stranici Geek.com, smo otkrili kako je ova kompanija otkrila 3D način printanja materijala koji koristi za prikupljanje i konverziju ljudske topline u električnu energiju. Na takav način se minimaliziraju troškovi i moguće je stvoriti različite veličine uređaja sukladno veličini dlana.

Novi modul Fujifilma koji ma jednostavan način konvertira toplinsku energiju ljudskog dlana u električnu energiju.

Novi modul Fujifilma koji na jednostavan način konvertira toplinsku energiju ljudskog dlana u električnu energiju.

Materijal koji služi za skupljanje topline i konverziju u električnu energiju je savitljiv i iznimno tanak, točnije iznosi 0,4 milimetra, dizajneri smatraju kako ga prvotno mogu koristiti na pacijentima koji bi uz pomoć njihova izuma mogli puniti različite medicinske aparate poput pacemakera. Termoelektrični konverteri bi se sami trebali prisloniti na dio kože koji je relativno topao, dok bi drugi dio tehnologije bio oslonjen na najmodernije solarne panele koji su u stanju puniti baterije pod umjetnom i prirodnom svjetlošću.

Kako djeluje ova tehnologija?

Zerohedge.com, je objavio kako Matrix konačno postaje stvarnost jer ljudska bića po prvi put efektno izigravaju izvor energije – „baterije.“

U normalnom okružju temperatura zraka je niža od temperature ljudskog tijela ili površine odjeće koja se nalazi na ljudima. Ta temperaturna razlika se može koristiti kao stalan izvor električne energije. Znanstveni komentatori na konferenciji Nanotech 2013, smatraju kako će se u vrlo bliskoj budućnosti povećati mogućnost termoelektrične konverzije i kako ova tehnologija ima ogroman potencijal.

Fudjifilm će uskoro otkriti cijenu njihova izuma, no tržišni analitičari smatraju kako će se ova tehnologija najviše koristiti za punjenje baterija različitih mobitela i kompjutorskih tableta.