TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Dolazak 4 D pisača

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Pisači koji omogućavaju ispis 3-dimenzionalnih objekata stvarajući ih sloj po sloj su u uporabi već godinama. Napredovali su od skupih prototipova do jeftinog kućnog hobija. Od nedavno su se na tržištu pojavili novi, 4-dimenzionalni pisači.

Uz to što ispisuju objekte koji imaju visinu, širinu i dubinu, oni stvaraju objekte koji se u trenu pojavljuju, nestaju i ponovo pojavljuju. Dok ispisujete 4D objekt koristeći računalo, određujete kada će objekt postojati.

Evo kako radi: Umjesto ispisivanja cijelog oblika, 4D pisači stvaraju niti od nekoliko materijala koje kasnije postaju što god želite. Proces na neki način podsjeća na igračke dinosauruse koji se šire kada ih umočite u vodu. Pisač prvo stvara dugačku nit materijala. Nakon toga se ta nit stavlja u vodu nakon čega se može preklopiti u razne oblike ovisno o smještaju materijala.

cube-folding

Ispis 4D kocke

Trenutni nastali viđeni primjeri koje smo do sada vidjeli su jednostavni (kocka ili slova), ali njihov stvoritelj i direktor MIT-ovog laboratorija za sklapanje, Skylar Tibbits, je već pričao o tome što bi ova tehnika mogla značiti za arhitekturu i druga polja. Iako je koncept samostalne montaže poznat već godinu dana na nano-veličini, Skylaru miješanje današnjih digitalnih tehnologija izrade omogućava vođenje laboratorija s eksperimentima usmjerenim na veće, samostalno montažne objekte i proizvode (zamislite namještaj koji se sam montira i shvatit ćete).

4D ispis podrazumijeva ispise od više materijala koje ima transformacijske sposobnosti ugrađene izravno u ispis od jednog oblika do drugog. A u slučaju da se pitate „Zašto 4D“ – Dodatna se dimenzija, za razliku od 3D pisača, o kojima smo već pisali ovdje, dobiva uzimanjem 3D sadržaja koji je zaglavio u kutiji i stvaranje tog oblika u stvarnom svijetu kako bi se mogao doživjeti prostorno i kinetički u vremenu i prostoru. Na kraju krajeva, možete iz dizajnerske ili inženjerske perspektive vidjeti kako se mediji mogu kombinirati i na neki način i mijenjati.

3doodler_01-6d8d2

Pojavljuje li se sada, ali nestaje kasnije u određeno vrijeme? Ne pojavljuje se kada je ispisan, ali se pojavljuje kasnije? Moguće je kontrolirati objekt u vremenu što bi moglo biti korisno pri izvođenju spektakularnih nastupa na sajmovima, demonstracijama ili čak mađioničarskim predstavama. Moguće je izraditi objekte koji sadrže dijelove koji se pojave kada su potrebni, a zatim nestanu. Zašto stvoriti objekt koji će postojati cijelo vrijeme kada se može pojavljivati po potrebi?

Nalazimo se daleko od toga da će se građevine same slagati, no zabavno je postaviti neboder i gledati ga kako se uzdiže do neba. A što je još zanimljivije, materijali se potencijalno mogu „transformirati“ iz jednog 3D oblika u drugi. Dosadila vam je kocka? Možda bi pravokutnik bolje odgovarao?