PONERIZACIJA DRUŠTVA

Bežični moždani implantati uskoro u ljudskim glavama

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Istraživači Sveučilišta Brown uspjeli su stvoriti prve bežične moždane implantate koji će služiti kao stalno sučelje s kompjuterima. Iako se smatra da će ova tehnologija omogućiti određenu autonomiju osobama s invaliditetom s pravom se pitamo hoće li se ovakvi i slični uređaji koristiti na štetu ljudskih bića.

Ispitivanja na životinjama

Brownov tim već trinaest mjeseci ispituje uređaj imena BCI na životinjama, znanstvenici tvrde kako do sada nisu imali nikakvih neželjenih posljedica na pokusnim svinjama i majmunima kojima su usađivana novonastala bežična sučelja za kompjutere.

Bežični moždani implantati na glavama pokusnih životinja; majmuna i svinja.

Bežični moždani implantati na glavama pokusnih životinja; majmuna i svinja.

Nećemo raspravljati o tome kako i koliko znanost koristi životinje kako bi se na njima ispitivale tehnologije koje će u skoroj budućnosti poslužiti ljudima. Nećemo niti spominjati na kakav se način usađuju takvi implantati i jesu li znanstvenici imalo etični prema životinjama za vrijeme eksperimenata. Znanost smatra da je opravdano „mučiti“ životinje u ime napretka medicine, protetike i inih nauka te da je jedino važno kakav će učinak imati krajnji proizvod na ljudsku populaciju i koliko će se s istim moći zaraditi.

Extreme Tech je objavio tekst u kojemu se opisuje kako su tekla ispitivanja BCI-ja na životinjama i što će to u konačnici značiti za paraplergičare i kvadriplergičare.

Nova tehnologija

Bežični BCI znanstvenika na Brownu je zapakiran u hermetičnom tijelu napravljenom od titanija, za sada je veličine srčanog pacemakera no u budućnosti će ovakva naprava zasigurno biti puno manja i neupadljivija. Do sada su znanstvenici na području neurologije i pacemakera imali „sreće“ samo s moždanim pacemakerom koji je pomagao u liječenju Alzheimerove bolesti, o tome možete više saznati ovdje, no s druge strane, znanosti nikako nije polazilo za rukom da na konvencionalan način povežu ljudski mozak s kompjuterima.

Nova tehnologija - BCI koju su stvorili; David A Borton, Ming Yin, Juan Aceros i Arto Nurmikko

Nova tehnologija – BCI koju su stvorili; David A Borton, Ming Yin, Juan Aceros i Arto Nurmikko.

BCI ima mogućnost bežičnog punjenja litij-ionske baterije te najmoderniji kompjuterski čip koji digitalizira moždane signale. Sam uređaj ima i antenu za transmisiju moždanih valova u obližnji kompjuter koji na takav način može „zapovjediti“ protetici da se pomakne kako bi invalidnim osobama omogućio kretanje. BCI-jev čip sadrži 100 elektroda koji se oslanjaju na moždano tkivo, točnije u somatosenzornom i motoričkom korteksu. Ove elektrode skupljaju jako puno podataka i prebacuju se bežičnim prijenosom od 24Mbps na frekvenciji od 3,2 i 3,8GHz u primopredajnik koji će se nalaziti metar od potencijalnog pacijenta.

BCI-jevoj bateriji treba dva sata da se napuni uz pomoć bežičnog induktivnog punjenja, a potpuno puna baterija može opskrbljivati rad ove tehnologije za punih šest sati rada.

Dijelovi bežičnog moždanog implantata.

Dijelovi bežičnog moždanog implantata.

Znanstvenici su, po prvi put, uspjeli stvoriti neovisni stalni moždani implantat koji se može pohvaliti iznimno malom potrošnjom, naime ona iznosi tek 100 milivata, ali će biti potrebno da takva tehnologija ima bateriju koja će u slučaju ljudskog korištenja morati izdržati cijeli dan bez dodatnog punjenja.

Jedan od problema bežičnog punjena baterije je značajno zagrijavanje moždanog implantata, no taj će se problem riješiti dodatnim hlađenjem uređaja s tekućinom.

Browbov tim tvrdi kako je BCI uspio skupiti „bogate“ moždane signale te da je to indikator koji će značajno pomoći ljudskoj neuroznanosti, ako se dopusti korištenje ovakve tehnologije na ljudima.

BrainGate – moždana vrata

Bežični BCI je dio projekta BrainGate – Sveučilišta Brown, s kojim se žele stvoriti isključivo napredne neuro-tehnologije za ljudsku upotrebu. Za sada je najpoznatiji proizvod BrainGatea robotička ruka koju kontrolira BCI. Ovaj izum bi trebao pomoći paraliziranim pacijentima da se sami hrane. O tome možete više saznati ovdje.

Brownov tim još uvijek nije započeo proces u kojem će se njihova tehnologija odobriti za upotrebu na ljudima, jer je sama tehnologija dosta velika i nezgrapna. Osim minijaturizacije i poboljšanja bioničkih ekstremiteta i bežičnih moždanih sučelja, BrainGate će u sljedećim projektima obratiti pažnju na stvaranje dodatnih BCI-ja koji bi trebali pomagati osobama s Parkinsonovom bolešću. Za takav BCI će trebati značajno povećati obim bežične transmisije, te povećanje sigurnosti uređaja i njegovu postojanost.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom žurnalu IOP Scinece pod nazivom: „An implantable wireless neural interface for recording cortical circuit dynamics in moving primates” i možete ga pročitati ovdje.