PRIZMA DRUŠTVA

Billboardi za reklame stvaraju besplatnu pitku vodu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Lima, glavni grad Perua ima gotovo devet milijuna stanovnika koji sve teže dolaze do pitke vode zbog činjenice da svake godine na ovaj pustinjski grad pada sve manje kišnice. Agencija Mayo DraftCFB i Peruanski Fakultet Inženjerstva i Tehnologije (UTEC) su smislili način kako da iz prljavog pustinjskog zraka ekstrahiraju čistu vodu uz pomoć billborda za reklame.

Na Limu trenutačno padne manje od 2,5 centimetara kiše po kvadratnom metru, na godinu, osim sve manje količine kišnice, problem je i s dosadašnjom opskrbom vode iz dalekih Anda, jer glečeri u njima sve brže kopne. Iako je vlada Perua odlučila investirati tri milijarde dolara u vodoopskrbu glavnog grada, veliki broj stanovnika Lime nema mogućnosti korištenja čiste pitke vode, već se ljudi opskrbljuju s vodom iz zagađenih i opasnih bunara koju imaju doticaja s otpadnim vodama.

Jedinstvena ideja skupljanja pitke vode uz pomoć kondenzacije iz zraka.

Jedinstvena ideja skupljanja pitke vode uz pomoć kondenzacije iz zraka.

Smart Planet je otkrio kako je prije nekoliko mjeseci reklamna agencija Mayo DraftCFB odlučila iskoristiti originalnu ideju Peruanskog Fakulteta Inženjerstva i Tehnologije kako bi omogućila opskrbu čiste pitke vode za najugroženije dijelove Lime.

Discovery News je naveo kako je stvorena jednostavna tehnologija uz pomoć koje se iz vlažnoga pacifičkoga zraka Lime koji u sebi ima 98% vlažnosti može ekstrahirati voda koju skupljaju reklamni billboardi.

Ideja je iznimno jednostavna i uz rad tri generatora koji čiste zrak, vade CO2 iz njega i kondenziraju ga, stvara se 96 litara čiste vode u 24 sata po billboardu.

Na billboardu se čak može i vidjeti koliko je vode skupljeno u rezervoaru koji se nalazi u stupu nosača billboarda.

Na billboardu se čak može i vidjeti koliko je vode skupljeno u rezervoaru koji se nalazi u stupu nosača billboarda.

Yahoo News tvrdi kako UTEC-ova tehnologija omogućava 9450 litara čiste pitke vode u tri mjeseca rada jednog billboarda. Ova količina besplatne vode je dovoljna za piće nekoliko stotina najsiromašnijih obitelji Lime.

Priznajemo da je ova ideja iznimno interesantna i vrijedna hvale, jer je na globalnom planu problem opskrbe stanovništva s čistom vodom sve veći i veći. Iako trenutačni billboardi koriste električnu energiju iz obične el. mreže, ovakvi billboardi bi najvjerojatnije bili puno efektniji da su opskrbljeni sa solarnim panelima, na takav način bi proizvodili vodu bez ikakvih gubitaka i bili bi gotovo u potpunosti autonomni, naročito u područjima kao što je pustinjska Lima u kojoj Sunce gotovo nikada nije skriveno iza oblaka.

Matrix World posebnu pažnju obraća na tehnologije koje koriste obnovljive izvore energije ili na alturistične ideje koje omogućavaju bolji život najugroženijih dijelova populacije, nadamo se da ćemo uskoro pisati o drugim sličnim tehnologijama.