PRIZMA DRUŠTVA

Kina priznala postojanje „kancerogenih sela“

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Po prvi puta u povijesti, kineska vlada je javno priznala da ozbiljna izlaganja kemikalijama putem zagađene vode, zraka i okoliša uzrokuju porast „kancerogenih sela“ diljem Kine. Ministarstvo za okoliš ove zemlje je u svojem izvješću o zagađenju priznalo postojanje opasnosti za ljudsko zdravlje od štetnih kemikalija (od kojih je većina zabranjena u razvijenim zemljama) koje se proizvode i u velikoj mjeri koriste u Kini.

U izvješću piše:

„Otrovne i štetne kemikalije su dovele do problema s vodom i atmosferom…određena se mjesta čak smatraju „kancerogenim selima“… Kina dozvoljava korištenje otrovnih i štetnih kemijskih proizvoda koji su zabranjeni u razvijenim zemljama i koji predstavljaju dugoročnu opasnost za ljudsko zdravlje i ekologiju.“

Kina više ne može nijekati da se njezini stanovnici uništavaju toksičnim zagađenjem. Kako biste shvatili veličinu i važnost ovog priznanja, morate shvatiti da se Kina inače služi praksom nijekanja koju je dovela skoro do nove razine svojim dugogodišnjim inzistiranjem da ekološki problemi ne postoje! Ukoliko bi netko od lokalnog stanovništva primijetio val svijetlo zelene sluzi kako se izljeva u lokalnu rijeku te bi to prijavio vlastima, odgovor bi bio da je to sve uzrokovano „prenapučenošću“, a ne tvornicom koja kemijski mulj odbacuje u rijeku. Matrix World je o jednom takvom slučaju pisao ovdje.

wide-shot_2332151k

U stvari, Kina je suočena s najtežim oblikom zagađenosti od bilo koje moderne nacije na našem planetu. Omogućila je ekspanziju industrije na račun razornog uništavanja okoliša. Gotovo ne postoje okolišni propisi koji bi se mogli provoditi. Zrak, voda i hrana, sve je toksično. 90% zaliha vode u kineskim gradovima je ozbiljno kontaminirano, a 40% rijeka je izuzetno otrovno.

Na taj se način stvaraju „kancerogena sela“: Kinezi jedu hranu uzgojenu u Kini. Udišu zrak. Piju vodu. I tada počinju mutirati na genetskoj razini. To rezultira tumorima, urođenim manama i neizrecivom ljudskom patnjom.

china-pollution-smog

Od prošle je godine došlo do porasta broja slučajeva trovanja olovom kod stanovništva koje živi u blizini talionica. Studije su pokazale da su zajednice koje recikliraju elektronički otpad izložene kadmiju, živi i bromiranim usporavačima gorenja. Na nacionalnoj je razini povećan broj stope oboljelih od raka postao najveći ubojica u toj zemlji. 2007.g je ova bolest bila odgovorna za jedan od pet smrtnih slučajeva što je porast od 80% u odnosu na početak ekonomskih reforma prije 30 godina.

Dok vlada inzistira na tvrdnji da se čišćenje zagađenja odvija mnogo brže nego u drugim zemljama slične onečišćenosti, mnoge su se toksične industrije jednostavno samo preselile u osiromašena, slabo regulirana ruralna područja.

Kineski poljoprivrednici imaju skoro četiri puta veću vjerojatnost obolijevanja od raka jetre te dvostruko veću vjerojatnost smrti od raka želuca u odnosu na globalni prosjek, prema studiji koju je naručila Svjetska banka. U domaćim se medijima sve više izvještava o „kancerogenim selima“ – klasterima bolesti uokolo prljavih tvornica.

Utjecaj se proširio i na ljudski hranidbeni lanac. Wang Qingdi, uzgajivač bresaka, a koji živi u blizini tvornice, kaže da je urod uništen kontaminiranom vodom i zrakom, no ipak ih prodaje na tržnici jer nema drugog izvora prihoda. „Kada vjetar puše u ovom smjeru, na stablima bresaka se stvara debeli sloj čađe,“ rekao je. „Većina voćki pocrni i otpadne. Ne usuđujem se jesti rižu koju sam uzgojio zbog toliko velikog zagađenja. Prodajem ju na ulici.“

U nedavnom istraživanju „kancerogenih sela“, Lee Liu sa Sveučilišta Central Missouri, je rekla da je problem pogoršan vladinom tendencijom fokusiranja na urbani razvoj a sve na štetu ruralnih područja. Ovo, uz nedostatak nezavisnog nadzora od strane nevladinih organizacija stvara mješavinu toksičnog koktela.

„Čini se da je Kina stvorila više kancerogenih klastera tijekom posljednjih nekoliko desetljeća nego bilo koja druga država u svijetu,“ napominje.

china3n-5-web

Zagađenje zraka također postaje sve veći problem u Kini, a broj oboljelih od raka pluća je svakim danom sve veći. Glavni uzrok zagađenja zraka predstavlja ugljen, osobito njegovo korištenje pri stvaranju električne energije. Ugljenom se opskrbljuje 80% električne energije ove zemlje i 70% energije. Peking i ostali veliki gradovi su zavijeni otrovnim smogom koji nadilazi razine koje Svjetska zdravstvena organizacija smatra opasnima. O učincima zagađenja zraka u gradovima na ljudsko zdravlje je Matrix World pisao ovdje.

Čini se da se Kina posvetila svojoj industrijalizaciji i njezinom razvoju pod svaku cijenu, pa makar i na štetu ljudskog zdravlja. I dok Kinezi i nemaju veliki izbor u odabiru sigurnog i zdravog mjesta za život i hrane koju jedu te zraka kojeg udišu, što je s ostatkom svijeta koji također osjeća posljedice zagađenja, a koji uz to i uvozi razne proizvode, pa i hranu iz Kine?

Ukoliko Kina želi i dalje izvoziti poljoprivredne proizvode, morat će pokrenuti masovnu kampanju čišćenja okoliša i zaustaviti trovanje svojeg naroda. Ljudi diljem svijeta su sve svjesniji ovog problema i sve više provjeravaju deklaracije o zemlji porijekla te izbjegavaju proizvode koji stižu iz Kine. Stanje će se samo još i pogoršati do one točke u kojoj će Kina doživjeti slom poljoprivrednog izvoza osim ukoliko ne pokrene radikalne i trajne promjene te uvede propise o zaštiti okoliša.