SVEMIR KROZ TELESKOP

Sastojci DNK otkriveni u međuzvjezdanom prostoru

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Građevni blokovi života bi mogli potjecati iz sićušnih ledenih zrnaca koja čine plin i prašinu koji se nalaze između zvijezdi i mogli bi biti ključ za razumijevanje nastanka života na planetima. Istraživači su otkrili vrlo važan par prebiotičkih molekula u ledenim česticama međuzvjezdanog prostora. Kemikalije, otkrivene u ogromnom plinskom oblaku udaljenom oko 25 000 svjetlosnih godina od Zemlje bi mogle biti preteča ključne komponente DNK te bi mogle igrati određenu ulogu pri stvaranju važnih amino kiselina.

Među prebiotičkim molekulama otkrivenim od strane skupine studenata astronomije iz Virginije nalazi se molekula zvana etanamin za koju se smatra da proizvodi adenin, jedan od četiri nuklea koji formiraju prečke DNK. Druga novootkrivena molekula, zvana cijanometanimin, igra određenu ulogu u stvaranju amino kiseline alanina – ključnog biološkog procesa.

„Otkriće ovih molekula u međuzvjezdanom oblaku plina znači da važni građevni blokovi DNK i amino kiselina mogu „sijati“ novonastale planete kemijskim prekursorima života,“ rekao je Anthony Remijan s Nacionalnog radio-astronomskog opservatorija (NRAO).

070911_spacedna_hmed_10a.grid-6x2

U svakom slučaju, riječ je o međuzvjezdanim molekulama koje su dio međufaze od nekoliko koraka što na kraju rezultira konačnom biološkom molekulom. Detalji procesa ostaju nejasni no ova nova otkrića pružaju novi uvid u to gdje se ti procesi javljaju.

„Moramo provesti daljnje eksperimente kako bismo bolje shvatili djelovanje ovih reakcija no to bi mogao biti jedan od prvih koraka prema biološkim kemikalijama koje se javljaju u sitnim ledenim zrncima,“ izjavio je Remijan.

Prema istraživačima, ovo je otkriće omogućila nova tehnologija koja ubrzava proces prepoznavanja „otisaka“ kozmičkih kemikalija. Sposobnost prepoznavanja promjenjive sekvence je vezana uz mogućnost određivanja određenih količina energije koja se emitira ili apsorbira što je do sada bilo uglavnom nemoguće. Nove su laboratorijske tehnike astrokemičarima omogućile mjerenje karakterističnih obrazaca takvih radio frekvencija određenih molekula. Astronomi kažu da prikupljanjem takvih informacija mogu sparivati uzorke koji otkrivaju dokaze o određenim molekulama.

U laboratorijima Sveučilišta Virginia i Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku su se mjerile radio emisije cijanometanimina i etanamina, a frekventni su uzorci tih molekula kasnije uspoređeni s podacima dostupnim javnosti, a koji su dobiveni istraživanjem pomoću GBT-a (Green Bank Telescope) u razdoblju između 2008. i 2011.g.

Dok mnogi ovo otkriće smatraju revolucionarnim, astronomi ostaju rezervirani jer kažu da su potrebna dodatna istraživanja. No, ipak, ovo bi otkriće moglo povećati izglede za pronalaženjem vanzemaljskog života. Vanzemaljska je inteligencija česta tema među astronomima, biolozima i javnosti. Trenutno je NASA-in rover Curiosity na Marsu zadužen za potragu za vanzemaljskim životom, a mnoge će buduće misije američke svemirske agencije također tražiti znakove organskih spojeva na asteroidima i kometima.