TEHNOLOGIJA I ZNANOST

“Brza”, nezdrava hrana uzrokuje mušku neplodnost

Autor: urednici MW-a

“Junk food” ili hrana smeće je termin koji obuhvaća svu brzo pripremljenu hranu koja se nudi u restoranima brze prehrane, poput hamburgera, sendviča, pizze, prženih krumpirića i piletine te hot doga, a tu također spadaju i namirnice iz trgovina poput salama, pašteta i hrenovki, te raznih slanih grickalica i gaziranih pića.

Sva ta hrana koja se sastoji od imitacije mesa, takozvane ružičaste sluzi odnosno pink slimea, glutena i aditiva u pecivima i grickalicama, GMO-a te nezdravih ulja, jako loše utječe na naše zdravlje, uzrokujući bolesti srca, želuca, dijabetes, rak i cijeli niz bolesti. Kad bi znali šta sva ta hrana koju jedemo sadrži, vjerojatno je ne bi nikada pojeli. Sada još i nove spoznaje o ovom načinu prehrane vežu mušku neplodnost uz konzumaciju nezdrave hrane.

Jedna od studija, koju su obavili američki i španjolski istraživači je pokazala da junk food proizvodi, osobito oni koji sadrže trans-masti, mogu uzrokovati neplodnost kod mladih, zdravih muškaraca, oštećujući njihovu spermu. Liječnici za neplodnost Sveučilišta Harvard i Sveučilišta u Murciji, jugoistočna Španjolska, udružili su se kako bi analizirali spermu muškaraca u dobi između 18 i 22 godine. Otkrili su da oni koji su jeli velike količine ove hrane imali lošiju kvalitetu sperme od onih koji su konzumirali kvalitetnu zdravu hranu.

Svi sudionici ove studije su bili odlične jake fizičke konstitucije i nisu imali drugih problema koji bi mogli utjecati na njihovu reproduktivni sustav.

Trans-masti se rijetko nalaze u prirodnom obliku, uglavnom nastaju kao produkt procesa hidrogenacije u prehrambenoj industriji te se nalaze u gotovo svoj (polu)gotovoj hrani. Najviše ih ima u margarinima, slatkišima, čipsu, biljnim sirevima i svoj brzoj hrani.

Trans-masti se rijetko nalaze u prirodnom obliku, uglavnom nastaju kao produkt procesa hidrogenacije u prehrambenoj industriji te se nalaze u gotovo svoj (polu) gotovoj hrani. Najviše ih ima u margarinima, slatkišima, čipsu, biljnim sirevima i svoj brzoj hrani.

Australska studija iz 2008., također je povezala neplodnost s nezdravom hranom. Ona je povezala potrošnju GMO-a s neplodnošću, pružajući konkretne dokaze da GMO negativno utječe na reproduktivni sustav. To bi moglo objasniti zašto konzumacija junk fooda smanjuje kvalitetu sperme i oštećuje reproduktivni sustav, budući da većina te hrane sadrži GMO.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Human Reproduction, također je povezala nezdravu hranu s niskim brojem spermija. Muškarci koji su imali najveći unos masnoća imali su oko 43% manji broj spermija i 38% nižu koncentraciju spermija od onih koji su unosili najmanje masnoća. Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje 99 muškaraca o njihovim prehrambenim navikama i analiziralo je njihovu spermu. Zanimljivo, oni koji su konzumirali više Omega-3 masne kiseline su imali “spermu s više normalne strukture” od drugih ljudi.

Još jedna studija s Harvarda je pokazala povezanost između unosa prehrane bogate trans masnoćama i nižih razina koncentracija spemija. Kod 100 ispitanika su pronađene povećane koncentracije trans masti u spermi.

Edward Kim, predsjednik Društva za mušku reprodukciju i urologiju izjavljuje: “Još uvijek se istražuje utjecaj prehrane na plodnost muškaraca, ali čak i ove početne studije ukazuju na vezu između dobre prehrane i reproduktivnog zdravlja muškaraca.”

Mi samo možemo dodati da nikada niti jedna studija nije istakla prednosti konzumiranja prerađene i brze hrane. Uočeni su samo loši utjecaji na cjelokupno zdravlje. Stoga mislite na sebe i već danas počnite konzumirati raznoliku zdravu hranu, organskog porijekla.