PONERIZACIJA DRUŠTVA

Elektroničke tetovaže u službi medicine i tajnih operacija

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Epidermalna elektronika se prije nekoliko godina činila gotovo znanstvenom fantastikom, osim problema s minijaturizacijom, znanstvenici nisu znali kako napraviti fleksibilne i funkcionalne uređaje koji će se moći prilagoditi svim uvjetima ljudske kože. Danas otkrivamo elektroničke tetovaže, tanje od ljudske kose, koje se mogu koristiti u gotovo svim područjima ljudske djelatnosti.

Najnovija generacija elektroničkih teteovaža s vlastitim napajanjem, bežičnom vezom i primopredajnikom, solarnim panelima i brojnim senzorima.

Najnovija generacija elektroničkih tetovaža s vlastitim napajanjem, bežičnom vezom i primopredajnikom, solarnim panelima i brojnim senzorima.

Profesor John Rogers sa Sveučilišta Illinois i njegov tim iz kompanije MC10, je stvorio elektroničke uređaje debljine 50 mikrometara (tanje od ljudske kose), koji mogu pratiti niz ljudskih funkcija uz pomoć različitih mikro senzora, no također mogu poslužiti i kao uređaji za komunikaciju, monitori i napredni snimači.

Početak čudesne minijaturne elektronike

Kada je 2011., godine internacionalni tim znanstvenika objavio rad o epidermalnoj elektronici u znanstvenom žurnalu Science, javnost je po prvi put čula o EES-ima (elidermal electronic systems), tehnološkim uređajima koji imaju potpunu energetsku neovisnost jer se napajaju uz pomoć minijaturnih solarnih panela i elektromagnetskom radijacijom.  EES-i su uskoro dobili ime – elektroničke tetovaže, zbog svoje iznimno male debljine i težine, i zbog činjenice da su se na kožu nanosili uz pomoć elastomera (elastičnog polimera koji služi za pričvršćivanje trenutačnih tetovaža za kožu).

Različiti dijelovi prvotnih elektroničkih tetovaža.

Različiti dijelovi prvotnih elektroničkih tetovaža.

EES su pored izvora energije na sebi mogli imati brojne majušne senzore, diode koje stvaraju svjetlost, malene primopredajnike pa čak i ostale dijelove elektronike koji bi omogućili spajanje na određene vrste mreža ili interneta.

Web stranica EarthSky piše kako su dosadašnje elektroničke tetovaže uspješno korištene u gotovo svim oblicima medicinske dijagnostike, od točnog mjerenja srčanih otkucaja i ritma do snimanja moždanih valova i monitoringa mišićne aktivnosti. EES uređaji gotovo nemaju težine i nemaju nikakvih žica koje bi eventualno mogle ometati ljudsku aktivnost. Sami uređaji troše iznimno malo energije, a njihova elastičnost je potpuno istovjetna elastičnosti ljudske kože.

Rogers je sudjelovao u prvotnom stvaranju EES-a no smatrao je kako njegov tim može napraviti puno bolje elektroničke tetovaže. MC10 je uspio osmisliti način kako debljinu EES-a smanjiti za trideset puta, prvo su izbacili elastomere, a nakon toga su osmislili način kako printati same EES-ove direktno na kožu, na takav način nikakvo ljepilo više nije potrebno, te sam uređaj ostaje na koži dva tjedna, nakon čega otpada s mjesta aplikacije i to uz pomoć prirodne eksfolijacije kože.

Gdje su granice modernih EES-a?

Kada je Rogers osmislio vretenast izgled samog EES-a, omogućio je perfektno prijanjanje uređaja za kožu, osim toga sami uređaji su toliko tanki da se za kožu lijepe uz pomoć takozvane Van der Waalsove interakcije, i to bez apliciranja bilo kakvog ljepila.

Elektroničke tetovaže mogu pratiti brojne funkcije, na ovom primjeru vidimo EES koji prati rad srca nerođene bebe.

Elektroničke tetovaže mogu pratiti brojne funkcije, na ovom primjeru vidimo EES koji prati rad srca nerođene bebe.

Yongguang Huang iz Sveučilišta Sjeverozapada, koji je sudjelovao na stvaranju EES-a 2011., godine,  je o ovoj tehnologiji rekao sljedeće:

„Dizajn EES-a koji nalikuje vijugavoj zmiji omogućava osjećaj mekoće na ljudskoj koži. Sam uređaj je napravljen od poluvodiča u obliku tankih žica koje su ekstremno rastezljive i fleksibilne. Ne smijem zaboraviti reći kako je zmijoliki oblik također podatan za samo prijanjanje uređaja na ljudsku kožu bez potrebe za dodavanjem ljepila.“

Prvotna generacija EES-a se lijepila uz ljudsku kožu uz pomoć elastičnog polimera -ealstina.

Prvotna generacija EES-a se lijepila uz ljudsku kožu uz pomoć elastičnog polimera – ealstina.

Najnovija generacija EES-a se za sada jedino ne može stavljati na dijelove tijela poput lakta, no većina medicinskih senzora i onako ide na glavu i prsa. EES omogućava monitoring određenih dijelova tijela koji su do sada bili iznimno problematični za promatranje i senzorna očitavanja. Rogersov tim je napravio elektroničku tetovažu koja je snimala pokrete različitih mišića grla za vrijeme govora. U eksperimentu su znanstvenici napravili EES koji je uz pomoć glasovnih naredbi kontrolirao igranje kompjuterske igre, takvo sučelje je djelovalo s 90% točnosti.

Potpuno fleksibilne elektroničke tetovaže.

Potpuno fleksibilne elektroničke tetovaže.

MIT Technology Review je naveo kako najnoviji EES-ovi mogu mjeriti temperaturu, naboj i napetost kože, hidrataciju tijela i kože i mnoštvo funkcija s kojima možemo održavati zdravlje ili pratiti određena stanja. No također se napominje kako se EES-ovi današnje generacije već mogu koristiti kao monitori za različite rane i brzinu njihova zacjeljivanja.

John Rogers je na tiskovnoj konferenciji izjavio sljedeće:

„Ovakvi uređaji mogu omogućiti nadzor nad pacijentima koji su oboljeli od brojnih bolesti uključujući i od bolesti koje je inače jako teško nadgledati, na primjer oboljenja grkljana. Uređaj koji smo mi konstruirali se može koristiti i za sub vokalnu komunikaciju koja bi bila idealna za tajne operacije.“

Bliska budućnost

Znanstvenici već sada rade na novoj generaciji EES uređaja koji će imati mogućnost kliničkih ispitivanja i monitoringa, poput otkrivanja apnee u snu i neonatalne skrbi i nadgledanja. Nakon toga znanstvenici će pokušati stvoriti EES tehnologiju na bazi mikrotekućih uređaja naročito u domeni takozvanih elektroničkih flastera i zavoja s kojima bi se pospješilo zalječenje rana s kojima bi se trebao drastično smanjiti postoperativni oporavak.

detalji najfinijih EES uređaja, u pozadini vidite uvećanu teksturu ljudske kože.

Detalji najfinijih EES uređaja, u pozadini vidite uvećanu teksturu ljudske kože.

MIT Technology Review tvrdi kako se Rogersova kompanija trenutačno fokusira na na razvijanje EES-a koji će imati rafinirane bežične izvore energije, te na nove komunikacijske sustave koji će biti integrirani u takve uređaje. Sama kompanija MC10 se obavezala kako će u roku od godinu dana stvoriti nove sofisticirane sustave o kojima se za sada smo može nagađati.

Iako se točno ne zna koliko će ovakvih uređaja biti stvoreno za isključivo mirnodobske i humanitarne svrhe, jasno je iz izjave samoga Rogersa kako će dio EES-a biti orijentiran za vojnu, policijsku i obavještajnu zajednicu.