TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Zeleni čaj mijenja metabolizam hormona i smanjuje rizik od raka dojke

Autor: urednici MW-a
Matrix World
Novo istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje pokazuje da su biokemikalije u zelenom čaju sposobne promijeniti metabolizam spolnih hormona estrogena, otkrivajući barem jedan od njegovih mehanizama za smanjenje rizika od raka dojke.

Estrogeni su ženski spolni hormoni. Tri glavna estrogena koja se prirodno nalaze kod žene su estradiol, estriol i estron.
Studija dolazi s Nacionalnog instituta za rak SAD-a, pod vodstvom dr. Barbare Fuhrman. Istraživači su testirali razinu urinarnih estrogena i metabolita kod 181 zdrave japansko – američke žene iz Kalifornije i Havaja. Od te skupine, 72 žene su bile u postmenopauzi. Ostatak grupe je bio u perimanopauzi.

GreenMedInfo navodi da su se pri prikupljanju podataka istraživači koristili kombinacijom testiranja urina i osobnim razgovorom sa svakom ispitanicom. Također je evaluiran unos ne samo zelenog čaja, već i crnog čaja, kave sa i bez kofeina te gaziranih pića (s kofeinom ili ne), a rezultati su podešeni obzirom na konzumaciju kofeina. U obzir je uzeta i potrošnja soje, indeks tjelesne mase, dob i drugi faktori.

Istraživanje je utvrdilo da su žene u postmenopauzi, koje piju zeleni čaj svakodnevno imale 20% manje estrona u mokraći i 40% manje razine estradiola, u odnosu na razine hormona kod žena koje su pile zeleni čaj manje od jednom tjedno.

Ove razine estrogena slijede svoju kategorizaciju obzirom na put metabolizma estrogena koji je uključen. To je omogućilo istraživačima da se utvrdi kako su se te razlike estrogena u mokraći odnosile na njihov metabolizam estrogena i njihov budući rizik od raka dojke.

Zeleni čaj je sa svojim ljekovitim sastojcima moćno oružje u borbi protiv raka, no također i olakšava tegobe koje nastaju u menopauzi.

Zeleni čaj je sa svojim ljekovitim sastojcima moćno oružje u borbi protiv raka, no također i olakšava tegobe koje nastaju u menopauzi.

Primarni put estrogena povezan s rakom dojke su 16-hidroksilni estrogeni. Što se tiče puta 16-hidroksilnih estrogena, markeri estradiola i estrona su bili 40% niži kod onih žena koje su pile zeleni čaj barem jednom dnevno u odnosu na one žene koje su pile manje od jedne šalice zelenog čaja tjedno.

Razine konzumacije kofeina nisu mijenjale ovu dinamiku među ženama, niti je potrošnja crnog čaja proizvela smanjenje metabolita estrogena.

Nadalje, razina estrogena kod žena u perimenopauzi nije odgovorila na potrošnju zelenog čaja. To nije iznenadilo istraživače, jer su i prethodna istraživanja pokazala da žene u postmenopauzi različito reagiraju na lijekove poput tamoksifena i inhibitora aromataze.

Zanimljivo, istraživanje je također pokazalo da je prosječna razina estrogena u mokraći u cijeloj grupi žena u postmenopauzi bila na oko polovice razine koje su pronađene u nedavnom istraživanju postmenopauzalnih žena iz New Yorka koji su prvenstveno bjelačke populacije. Istraživači nisu mogli utvrditi razlog ovih razlika, navodeći da bi to moglo biti povezano s razlikama u prehrani, stilu života ili drugo.

Dok su druge studije pokazale neke razlike u mokraćnim razinama estrogena i ispijanja zelenog čaja kod žena, ovo je prva studija koja analizira širok spektar metabolita estrogena metabolita kod peri i postmenopauze.

Šalica zelenog čaja u kombinaciji s kvercetinom pojačava ljekovite učinke polifenola.

Šalica zelenog čaja u kombinaciji s kvercetinom pojačava ljekovite učinke polifenola.

Postmenopauza nastupa jednu godinu nakon faze menopauze, kada se kod žena zaustavlja proizvodnja jajašca u jajnicima. Tijekom tog razdoblja, proizvodnja estrogena i progesterona je smanjena.

Tijekom tog razdoblja žena može doživjeti simptome koje su u vezi s nižim razinama proizvodnje estrogena, osjećajući valove vrućine, noćno znojenje, nesanicu, glavobolju, promjene raspoloženja i druge fizičke simptome.

Mnogi liječnici preporučuju prestanak konzumacije kofeina tijekom postmenopauze, kako bi se ovi simptomi smanjili. To također može utjecati na konzumaciju zelenog čaja, jer šalica zelenog čaja obično sadrži oko 20 miligrama kofeina – u odnosu na oko 30 miligrama u crnom čaju i mnogim gaziranim pićima, te oko 80 miligrama u šalici kave.

Međutim, postoje oblici zelenog čaja koji sadrže manje ili nimalo kofeina. Osim toga, sada su dostupni zečeni čajevi bez kofeina, neki od njih su posebnim procesom koji koristi vodu i ugljični dioksid zadržali preko 90% polifenola.

Crni čaj sadrži kofein i ne pruža ista ljekovita svojstva kao zeleni čaj. Iako je crni čaj izrađen od iste biljke kao i zeleni, njegovi listići se suše i oksidiraju pod intenzivnom toplinom, tijekom kojeg gube mnogo svojih ljekovitih sastojaka. Neki od tih sastojaka su polifenoli, čija većina su flavonoli, poznati pod nazivom katehini. Poznato je da ovi katehini mogu inhibirati tumore u laboratorijskim studijama. Jednu od studija smo objavili i možete je pogledati ovdje.

Istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje su predložili da su ti polifenoli razlog za promjenu metabolita estrogena:

“Kao bogat izvor fitokemikalija koje mogu komunicirati i regulirati ksenobiotičke enzime koji metaboliziraju, zeleni čaj može mijenjati metabolizam ili sprezanje estrogena te tako može utjecati na rizik od raka dojke.”

Također je poznata studija koja dokazuje da zeleni čaj u kombinaciji s kvercetinom ubija stanice raka, o čemu možete čitati ovdje. Kvercetin pomaže u povećavanju prihvaćanja polifenola iz zelenog čaja i njihovoj integraciji u kancerogenim stanicama gdje smanjuje kancerogenu metilaciju – staničnu diobu – i tako djeluje kao ubojica raka. Ovako pojačan zeleni čaj postaje snažan borac protiv kancerogenih oboljenja.